zondag 24 oktober 2010

Zuurkoolrijstschotel

Een variant op deze.  We hadden eters die het ook erg lekker vonden. Maar omdat het dan voor 4 personen aan de krappe kant is, hadden we een lekker vullend toetje: kokosrijst met tutti frutti. Een beetje in onbalans, rijst in zowel het hoofd- als nagerecht, maar soms is het niet anders. 
De paprika die ik gebruikt heb is er een uit mijn tuin. Het zouden rode, hele zoete puntpaprika´s moeten worden. Maar dat rood worden zie ik niet meer gebeuren. Gelukkig zijn ze groen ook lekker. 

Zuurkoolschotel met rijst

(3-4 personen)
  • 500 gram zuurkool
  • 1 appel, in stukjes
  • 1 tl karwijzaad
  • 100 gram chorizo, in kleine blokjes
  • 2 uien, in ringen
  • 1 teentje knoflook (heel)
  • 1 groene puntpaprika, in halve ringen
  • gare zilvervliesrijst (300 gram ongekookt gewicht)
  • 6 el kwark/creme fraiche/yoghurt
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 100 gram geraspte oude kaas
Doe de zuurkool in een ovenschaal. Snijd eventueel iets fijner. Verwarm 3 minuten op vol vermogen in de magnetron. Schep de appel en het karwijzaad erdoor.
Bak de chorizoblokjes uit in eigen vet. Bak de uien en het teentje knoflook een paar minuten mee. Zorg dat je het teentje knoflook een beetje apart houdt. Vis dat eruit. Verdeel het chorizo-uimengsel over de zuurkool. Verdeel ook de paprika hierover. Bestrooi met peper.
Roer het paprikapoeder door de kwark en pers het halfgare teentje knoflook erboven uit.  Roer de helft hiervan door de rijst. Schep de rijst over de zuurkool met ui.
Meng de rest van het kwarkmengsel met de kaas. Verdeel dit over de bovenkant van de rijst. Laat in de oven op 180 C in 30-35 minuten heet worden en een korstje krijgen.
(ik gebruik de combimagnetron: 20 minuten op 90 Watt en 180 C hetelucht-bovengril)

vrijdag 22 oktober 2010

Peergemberijs

Om limonade te maken had ik een tijd terug gember(suiker)siroop gemaakt. Dat stond nog in de koelkast, en eigenlijk een beetje in de weg daar. Dus heb ik er het volgende ijs mee bedacht.

Peergemberijs

(± 8 dl)
  • 2 dl water
  • 200 gram suiker
  • schil en sap van 1/2 citroen
  • 40 gram verse gemberwortel, fijngeraspt
  • 500 gram peren
Breng voor de siroop het water met de suiker een de kook. Laat eerst op lager vuur de suiker oplossen en voeg de geraspte gember en de citroenschil en -sap toe en breng dan op hoog vuur aan de kook. Kook 2 minuten door. Laat afkoelen. Zeef de siroop.
Schil de peren en snijd deze in blokjes. Als de peren nog heel hard zijn, breng ze dan in (een gedeelte van) de gembersiroop aan de kook en laat ± 10 minuten zachtjes pruttelen. Laat dit afkoelen voordat je er ijs van draait. Als de peren heel rijp en zacht zijn, hoef je dit niet te doen.
Pureer de peren met de gembersiroop. Draai van deze puree ijs in de ijsmachine. Mijn ijsmachine maakt het niet zo stevig (meer) dat het direct goed schepbaar is. Ik moet het altijd nog even navriezen in de de diepvries.

woensdag 20 oktober 2010

Zoetzure pompoen en wortel met geitenkaas

Deze keer wordt het geen recept, maar alleen de foto. Want het zag er erg mooi uit, maar de smaak was niet wat ik in mijn hoofd had, en niet echt heel bijzonder. Het was eetbaar, maar vooral in combinatie met de geitenkaas. Ik had kleine wortel- en pompoenblokjes een paar minuten gekookt, en daarna in een zoetzure dressing met onder andere honing en balsamicoazijn laten marineren. Vlak voor het serveren had ik dat nog even opgewarmd. Daarnaast lagen kleine balletjes geitenkaas die in wat fijngehakte amandelen waren gerold. De balletjes maak je door kleine stukjes zachte geitenkaas, bijvoorbeeld bettine blanc, met je handen tot balletjes te rollen en daarna weer in de koelkast op te laten stijven. En een paar mooie oranje bloemen van de oost-indische kers. Die is nu vol met bloemen. Ik had voorzichtig de meeldraden eruit geknipt, want die zijn niet echt lekker om te eten.

En mannetje Q  had ook een mooi bordje waarvan ook een foto gemaakt moest worden: een gekookte biet in blokjes gesneden en daar omheen een krans van halve plakjes leverworst. Op het moment van het nemen van de foto was een groot deel van de bietjes al op.

maandag 18 oktober 2010

Krootjes / rode bietjes

Om mijn moeder blij te maken heb ik het in de dit stukje over krootjes. Maar in het grootste deel van Nederland heten ze rode bietjes.

In mijn tuin heb ik een tweede rij krootjes gezaaid, en deze zijn nu oogstrijp. Wij aten deze krootjes met gekookte aardappels en een gebakken speklapje en uien.

foto-gekookte-rode-bietjes
Krootjes
(3 personen)
  • 500 gram (rauwe) krootjes
  • 2 eetlepels zilveruitjes, gehalveerd
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 1 eetlepel verse bieslook, gesnipperd
  • peper
Boen de krootjes voorzichtig schoon. Verwijder het blad als dat er nog aan zit, maar laat een klein stukje van het loof zitten. Doe de bietjes in een pan met zoveel water dat ze net onder staan. Voeg zout toe. Breng aan de kook en laat 3 kwartier tot een uur koken. Winterbietjes hebben, zeker als ze wat groter zijn, soms wel anderhalf uur nodig. Giet af en laat even afkoelen. Pel de krootjes door de schil eraf te wrijven en snijd het laatste restje loof eraf. Je krijgt hier roze handen van en pas op voor vlekken in je kleren. Snijd de gare krootjes in stukjes en doe over in een schaal. Bestrooi met peper en voeg de zilveruitjes en crème fraîche toe. Roer door elkaar en warm nog even door in de magnetron. Bestrooi met de bieslook. 

zondag 17 oktober 2010

Tomaatbasilicumsoep

Niet helemaal meer in het seizoen. Maar als je goed kijkt kun je op de foto nog wel wat (herfst)zonnestraaltjes zien.
Mijn laatste basilicum zit er in verwerkt en de tomaten komen van de markt. En waar de markt ze vandaan had dat weet ik niet. Als de tomaten niet supperrijp en zoet zijn, kun je eventueel een lepeltje suiker toevoegen (of een lepel tomatenketchup) voor een zoetere tomatensmaak.

Tomaatbasilicumsoep

(± 1,2 liter)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 100 gram wortel, in blokjes
  • 1 teentje knoflook
  • peper, zout
  • 1 kg tomaten, in stukken
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 liter kokend water
  • 25 gram basilicum
Verwarm de olie in een grote pan. Voeg de ui, wortel en knoflook toe. Bestrooi met wat zout en flink wat peper. Doe een deksel op de pan en laat op laag vuur 10 minuten heel zachtjes garen. 
Voeg de tomaten, water en bouillonblokjes toe. Breng weer aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. 
Voeg dan de basilicum toe en pureer in een blender. Wrijf de soep daarna door een zeef. 
Proef of de soep goed op smaak is. 

zaterdag 16 oktober 2010

Taco´s

Niet heel erg speciaal maar wel lekker. En natuurlijk kun je ook een zakje kruidenmix gebruiken, maar dat doe ik dus niet.

Taco´s

(2/3 personen)
  • 8 tacoschelpen
  • 200 gram rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • zout, cayennepeper
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 1 theelepel (gedroogde) marjoraan
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 paprika´s, in blokjes
  • 1 dunne prei, in ringen
  • 150 gram maiskorrels
  • 3 tomaten, in stukjes
  • 1 avocado
  • 2 lepels yoghurt of kwark
  • citroensap, zout, komijn
Verwarm de taco´s volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit een hapjespan en bak hierin het gehakt rul, in eigen vet. Voeg de ui toe en bak een paar minuten mee. Pak de knoflook. Pers eerst een klein beetje boven een schaaltje uit en de rest boven het gehakt. Voeg zout,  alle specerijen en kruiden toe en de tomatenpuree. Roer door elkaar. Voeg dan 100 ml water toe en de paprika en prei. Doe een deksel op de pan en laat 5 minuten pruttelen. 
Doe een halve tomaat bij de knoflook in het schaaltje. Doe de rest van de tomaat en de mais bij het gehaktmengsel. Pel de avocado en prak het vruchtvlees fijn in het schaaltje met knoflook en tomaat. Roer er de yoghurt door en breng op smaak met citroensap, zout en komijn.
Proef of het gehaktmengsel goed op smaak is. 
Vul de taco´s met het gehaktmengsel en een schep avocadopuree. 

vrijdag 15 oktober 2010

Chocoladetaart (met dinoplaatje)

Mannetje Q zegt altijd als ik vraag wat voor taart ik moet maken "marsepein met een plaatje". Dat kost mij eigenlijk te veel tijd. Maar vandaag had mannetje Q een extra dag vrij van school. Daarom hebben we samen deze taart gemaakt.

Omdat mijn mal - ik gebruik gewoon de papieren print - vaak aan de marsepein bleef kleven heb ik deze keer iets nieuws geprobeerd. Ik heb het plaatje met een heel klein beetje neutrale olie ingewreven. En het heeft gewerkt. Ik kon het plaatje zo van de marsepein aftrekken.

Chocoladetaart (met dinoplaatje)

(springvorm met doorsnee 22 cm)
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • 15 gram maizena
  • 15 gram cacao
  • 60 gram bloem
  • 150 ml slagroom
  • 110 gram pure chocolade, fijngehakt
  • 1/2 eetlepel sinasappellikeur
  • 10 gram eiwitpoeder
  • 60 ml gekookt en afgekoeld water
  • 300 gram poedersuiker
  • 75 gram marsepein
  • levensmiddelenkleurstof
Voor de taartbodem:
Verwarm de oven voor op 150 C graden.
Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat kloppen. Klop de eieren met de suiker en het snufje zout minstens 10 minuten totdat ze lichtgeel en schuimig zijn. Zeef maizena, cacao en bloem boven dit mengsel en spatel het erdoor heen. Schep het beslag in een ingevette springvorm. Bak het biscuitdeeg volgens het volgende schema: 13 minuten 150 C, 13 minuten 165 C, 13 minuten 175-180 C. Laat de taartbodem afkoelen en snijd hem daarna in twee lagen. 
Voor de chocoladevulling (ganache):
Verhit de slagroom tot net onder het kookpunt. Roer de chocolade erdoor en meng tot een egaal mengsel. Doe over in een kom. Doe de likeur erbij. Klop het mengsel terwijl het afkoelt totdat het stijf genoeg is om te smeren maar niet meer uitloopt. Verdeel de ganache over de onderste helft van de taart en dek af met de bovenste taarthelft.
Voor de royal icing:
Meng het eiwitpoeder met het water. Laat dit ongeveer een uur staan. Klop het dan, samen met de poedersuiker tot stijve pieken. Kleur eventueel met levensmiddelenkleurstof. Bestrijk de taart met het glazuur. 
Met deze hoeveelheid kun je zeker 2 taarten glazuren. Ik heb nog niet uitgeprobeerd of het ook lukt om de helft te maken. Je hebt namelijk wel een zekere hoeveelheid nodig om goed te kunnen kloppen. 
Voor het dinoplaatje:
Kleur de marsepein met levensmiddelenkleurstof en kneed goed door. Of gebruik kant-en-klare gekleurde marsepein. Zoek een leuk plaatje uit dat makkelijk uit te snijden is. Rol de marsepein uit op bakpapier, siliconenfolie of iets dergelijks. Leg het plaatje op de marsepein en snijd uit. Leg het marsepeinen plaatje op de taart. 
Omdat mijn mal - ik gebruik gewoon de papieren print - vaak aan de marsepein bleef kleven heb ik deze keer iets nieuws geprobeerd. Ik heb het plaatje met een heel klein beetje neutrale olie ingewreven. En het heeft gewerkt. Ik kon het plaatje zo van de marsepein aftrekken. 

woensdag 13 oktober 2010

Viskoekjes met gerookte wijting

Ik had een kilo wijting gekocht met de bedoeling hiervan vissticks te maken. Omdat ik daar niet direct tijd voor had, had ik de vis ingevroren. Toen ik deze van de week had laten ontdooien en wou fileren, bleek dat het visvlees nogal een losse structuur had en ik het snel kapot trok. Geen vissticks dus. Maar wel lekkere viskoekjes.

Het is nogal een bewerkelijk recept omdat ik -een deel van- de vis eerst rook in de rookpan. Als je daar geen zin in hebt, kun je ook een deel van de witvis vervangen door een pakje gerookte vis. En maak direct een dubbele of driedubbele hoeveelheid, want invriezen gaat prima. En het meeste werk zit niet in het vormen en paneren van een extra koekje.

Viskoekjes met gerookte wijting

(voor ± 12 koekjes)
  • 400 gram wijtingfilet (of andere witvis)
  • 1 theelepel houtmot
  • 1 klontje boter
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 3 eetlepels fijngehakte verse bieslook en/of peterselie
  • peper, zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 dl melk
  • 400 gram aardappel, geschild en in kleine stukjes
  • 1 ei
  • paneermeel
Doe de theelepel houtmot in de rookpan. Dek af met de uitlekplaat, die je bekleed hebt met aluminiumfolie. Leg hierop het rooster. Leg hierop de helft van de vis. Doe de deksel, op een heel klein kiertje na, dicht en zet de pan op halfhoog vuur. Zodra je de rook ruikt en ziet, doe je het deksel dicht. Laat de vis 10 minuten roken. Doe het deksel open en haal de vis eruit. De vis is dan nog niet gaar, maar dat is niet erg.
Verhit ondertussen in een kleine sauspan het klontje boter. Fruit de ui hierin en laat zachtjes 10 minuten zweten. Breng op smaak met zout en peper en doe over in een kom. Doe de kruiden en het citroensap bij de ui. 
Doe de melk in de sauspan en maal er flink wat peper boven. Leg hierin de helemaal rauwe vis en de gerookte vis daar bovenop. Doe een deksel op de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 10 minuten pruttelen. Haal de vis uit de pan maar bewaar de melk. Snijd de vis fijn. 
Breng de aardappels aan de kook in gezouten water en laat in ± 10 minuten gaar koken. Giet af en stamp fijn met een deel van de melk waarin de vis gegaard is. Maak de puree niet te dun want je moet er koekjes van kunnen vormen. 
Pureer de vis kort met een klein scheutje van de melk. Waarschijnlijk gebruik je niet alle melk. 
Doe aardappel- en vispuree in de kom met ui en kruiden en meng alles door elkaar. Proef of het goed op smaak is. Als je tijd hebt, zet het mengsel dan in de koelkast. Afgekoeld kun je er beter koekjes van vormen.  
Pak een hoeveelheid puree ter grootte van een golfbal. Draai een balletje en duw dit plat. Leg op bakpapier en zet alle koekjes een uurtje in de vriezer. 
Klop in een diep bord het ei los met een lepel water. Doe het paneermeel in een ander diep bord. Haal de koekjes eerst door het losgeklopte ei, laat het teveel afdruipen en wentel dan door het paneermeel. Bewaar de koekjes tot gebruik in de vriezer. 
Bak de koekjes in een laagje olie in de koekenpan (gebruik geen frituurpan - daarvoor is het paneerlaagje te dun, en loopt de vulling eruit) ongeveer 3-4 minuten aan elke kant. Als ze direct uit de diepvries komen zet dan op tijd het vuur lager. Anders eindig je met een zwart korstje en een koude binnenkant. 

dinsdag 12 oktober 2010

Appelkruimeltaart

Een zusje kwam langs. Een opmerking uit haar email: "Er is toch wel taart, hè?" Dus wat doe je dan? Een taart bakken.








Appelkruimeltaart
(quichevorm doorsnee 22 cm)
  • korstdeeg gemaakt van 175 gram bloem, 100 gram koude boter, 1 eetlepel witte basterdsuiker en ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 600 gram appels, in kleine blokjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel sinasappellikeur
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 50 gram koude roomboter, in kleine blokjes
  • 50 gram suiker
  • 50 gram bloem
Doe de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine en meng totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een iets grotere diameter dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Zet de beklede vorm een half uur in de koelkast. Bak de bodem - met een steunvulling - 20 minuten in een oven voor van 180C. 
Schil ondertussen de appels en snijd deze in blokjes. Meng met de kaneel, likeur en (gezeefd) custardpoeder. 
Maak ook het kruimeldeeg door boter, suiker en bloem te mengen en te verkruimelen tot het de grootte heeft van grof broodkruim. Dit kan met je vingers maar ook in een (kleine) keukenmachine. 
Verwijder de steunvulling en schep de appelvulling op de bodem. Dek af met het kruimeldeeg. Bak de taart nog 35 minuten op 180C. 

maandag 11 oktober 2010

Penne met venkel en zalm

Mannetje Q wordt helemaal enthousiast als we dit eten: èn pasta èn zalm. De zalm kwam deze keer uit een pakje en niet uit de rookpan. Iets minder lekker, maar wel een stukje sneller.

Penne met venkel en zalm

(2 personen)
  • 150 - 200 gram penne
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 venkelknol (± 350 gram) in kleine stukjes
  • eventueel scheutje martini
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 tomaat, in stukjes
  • 1 eetlepel verse bieslook
  • 100 ml crème fraîche
  • (cayenne)peper, zout
  • 100 gram gerookte zalm, in reepjes
Verhit de olie in een hapjespan. Voeg de venkel toe en bak 2-3 minuten. Voeg ± 3 lepels water (of de martini) en het citroensap toe, wat peper en zout en doe de deksel op de pan. Laat 5 minuten zachtjes smoren.
Breng het water voor de pasta aan de kook en kook volgens de aanwijzing op de verpakking net gaar. 
Doe de tomaat en crème fraîche bij de venkel. Laat 3 minuten pruttelen. Roer als laatste de bieslook en zalm erdoor en proef of er nog zout of (cayenne)peper bij moet. 
Giet de pasta af en meng deze door de saus. 

zondag 10 oktober 2010

Palmkool (cavolo nero)


In mijn tuin heb ik cavolo nero, oftewel zwarte boerenkool staan. Het wordt ook wel palmkool genoemd. Zeg maar de Italiaanse variant van onze boerenkool. 

Natuurlijk kun je er op z´n Hollands stamppot boerenkool van maken.
Maar je kunt het ook meer als pure groente eten.  Daarvoor doe je het volgende.




Cavolo Nero

Stroop het blad van de nerven en scheur het wat kleiner. Breng een pan met ruim water erin aan de kook met een 1/2 theelepel zout per liter water. Doe de kool in het kokende water. Laat de palmkool zo´n 15 minuten koken. Het liefst zonder deksel op de pan, dan blijft de kool mooi groen. Giet de kool af. Pureer de kool in de blender. Roer er een lepel crème fraîche door en breng op smaak met versgeraspte nootmuskaat.




Update:

Palmkool is inmiddels ook wat beter verkrijgbaar. In elk geval voorgesneden bij de AH, maar dan zitten er best dikke nerfstukjes in vind ik. Het liefst koop ik hele bladeren, maar die zijn moeilijker te vinden. Hier een overzicht van de recepten met palmkool:


zaterdag 9 oktober 2010

Bietengemberrelish

Een relish is een soort chutney. Deze is erg lekker bij paté. Of op een boterham met een plak kaas.

Dit recept heb ik tijdens mijn Ballymaloeperiode gemaakt. En nu dus weer met bietjes uit eigen tuin.

Bietengemberrelish

  • 30 gram boter
  • 200 gram ui, gesnipperd
  • 3 eetlepels suiker
  • zout, peper
  • 450 gram rauwe rode biet, geschild en geraspt
  • 25 ml rode wijnazijn
  • 120 ml rode wijn
  • 2 theelepels verse gemberwortel, fijngeraspt
Laat de boter smelten in een pan met dikke bodem. Fruit de ui even aan en laat deze dan op heel laag vuur 15 minuten smoren. Voeg de rest van de ingredienten toe en roer door elkaar. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen totdat het meeste vocht verdampt is. Als het te droog wordt, kun je een klein scheutje water toevoegen. 

Als je dit in gesteriliseerde potjes schept, kun je dit lang bewaren.  

vrijdag 8 oktober 2010

Pompoenwortelsoep met gember

Ik had weer een mooie pompoen uit mijn tuin. Een deel is op de pizza (met venkel en geitenkaas) beland en van de rest heb ik, samen met de laatste paarse wortels, soep gemaakt.

Pompoenwortelsoep met gember

(± 2 liter)
  • 20 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 kleine aardappel, in blokjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm verse gemberwortel, fijngeraspt
  • peper, zout
  • 1,5 liter kokend water
  • 500 gram pompoen, in blokjes
  • 250 gram wortel, in blokjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • scheutje citroensap
Smelt de boter in een soeppan maar laat niet bruin worden. Fruit de ui, aardappel, knoflook en gember even aan. Bestrooi met flink wat peper en wat zout. Laat, met het deksel op de pan, 10 minuten op het laagste vuur zachtjes zweten. 
Voeg de pompoen, wortel, water en bouillonblokjes toe. Breng weer aan de kook en laat 10-15 minuten zachtjes koken totdat de groente zacht is. 
Pureer de soep - in gedeelten - in de blender. Roer de lepel gembersiroop en een scheutje citroensap erdoor en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout. 

donderdag 7 oktober 2010

Pizza met pompoen en venkel

Je moet toch wat verzinnen als je 3 pompoenen moet verwerken en de venkel uit de tuin er echt uit moet. Dus werd het een pizza met venkel en pompoen. En na het bakken nog bestrooid met de laatste restjes rucola uit eigen tuin. Heel erg lekker.

Hoe ik de pizzabodems heb gemaakt staat hier beschreven.

Pizza met pompoen en venkel

(4 pizza´s)
  • 300 gram pompoen
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper, grof (zee)zout
  • 100 ml crème fraîche
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 1 venkelknol, flinterdun gesneden
  • 4 pizzabodems
  • eventueel een hand rucola
Verwarm de oven voor op 250C. Zet de schaal pompoen (zie hierna) tijdens het voorverwarmen al in de oven. 
Snijd de pompoen in ± 3 mm dikke plakken en doen deze in een ovenschaal met de tijm, de olie, 2 lepels water en bestrooi met wat (zee)zout en peper. Zet de ovenschaal tijdens het voorverwarmen van de oven alvast erin, zodat de pompoen al een beetje voorgaart.
Roer de crème fraîche en geitenkaas door elkaar. Besmeer een pizza met 1/4 deel van dit mengsel. Verdeel 1/4 deel van de (bijna gare) pompoen en 1/4 deel van de (rauwe) venkel hierover. Bak in 7-8 minuten gaar en krokant. Beleg eventueel nog met een pluk rucola nadat de pizza uit de oven komt.

woensdag 6 oktober 2010

Peermarsepeintaart

Het recept voor deze taart komt uit "Zoete vlaaien en taarten" van Linda Collister. Dit boek heb ik denk ik zo´n 8 jaar, en volgens mij is dit, samen met de citroenschuimtaart, de enige taart die ik eruit gebakken heb. Maar het is wel een blijvertje. Soms maak ik ´m met perzik (uit blik) of nectarines in plaats van peer.


Peermarsepeintaart

(diepe vorm doorsnee 24 cm)
  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 125 gram koude boter, in blokjes
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • 110 gram zachte boter
  • 225 gram verkruimelde marsepein
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 grote, harde peren, in blokjes
Doe bloem, zout en boter in de mengkom van de keukenmachine en mix totdat het mengsel op grof broodkruim lijkt. Voeg het water toe en meng nog kort totdat zich een deegbal vormt. Verdeel het deeg in 2 delen: 4/10 deel voor de bodem en 6/10 deel voor de deksel. Laat het deeg even opstijven in de koelkast.
Rol de kleine bal op een bebloemd werkvlak (of een siliconenmatje) uit tot een cirkel met een doorsnee iets groter dan de bodem. Bekleed de (met bakpapier bekleden) bodem van de vorm hiermee.  
Meng de marsepein en boter tot een redelijk egaal mengsel. Zorg ervoor dat je de marsepein van te voren al in kleine stukjes hebt gesneden en gebruik een keukenmachine met scherp mes of stevige kneder. Marsepein laat zich moeilijk mengen.
Voeg de bloem en eieren toe en meng tot een glad mengsel. Verdeel dit over de deegbodem, maar houd zo´n 2 cm vanaf de rand vrij. Verdeel de peer hierover. 
Verhit de oven tot 180C. 
Rol de grote deegbal uit tot een cirkel met een doorsnee van zo´n 28 cm. Hij moet groot genoeg zijn om de vulling te bedekken. Kwast de vrijgehouden deegrand van de bodem in met wat water en leg dan de deegdeksel er bovenop. Druk de randen goed tegen elkaar aan. Doe dit eventueel met een vork zodat je een mooi patroontje krijgt. Bak de taart in ongeveer 45-50 minuten gaar en lichtbruin.

dinsdag 5 oktober 2010

Pompoencurry

Het is weer pompoenentijd. En net als vorig jaar hebben we van de baas van het broertje van manlief weer een aantal pompoenen gekregen. De vriendin van het broertje heeft er 2 ingepikt (dit zijn niet mijn woorden, maar die van manlief) dus hoeven wij er "maar" 3 te verwerken.

Dit was een bijgerecht bij saté en (zelfgesneden) patat. Ook hadden we er een klein beetje boerenkool bij. Niet verwerkt in een stamppot, maar gekookt en gepureerd met een klein beetje room en wat nootmuskaat. Binnenkort zal ik hierover wat meer schrijven.

Pompoencurry

(3-4 personen)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 cm verse gemberwortel, geraspt
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram pompoen, in blokjes
  • 150 ml kokosmelk
  • zout
  • 1/2 theelepel sambal
Verhit de olie in een braadpan. Voeg ui, gember en knoflook toe en fruit een paar minuten. Voeg dan de pompoen en kokosmelk toe. Voeg ook ± 3 lepels water toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat zo´n 10 minuten sudderen totdat de pompoen gaar is. Dit is afhankelijk van de gebruikte pompoensoort en van hoe groot je de blokjes hebt gesneden. Voeg als laatste de sambal en naar smaak zout toe.

zondag 3 oktober 2010

Longhaas met basilicumhollandaise

(Runder)longhaas is een stuk rundvlees (spier) uit het middenrif. Het is langdradig vlees en je kan het rood eten. Dus een beetje biefstukachtig, maar dan anders. Het is niet verkrijgbaar bij de supermarkt, en je zult het bij de (goede) slager ook moeten bestellen. Maar dat is het wel waard. Ik vind het erg lekker. Als je op zoek gaat naar meer informatie dan zul je ontdekken dat er wat verwarring heerst over welk deel het nu is. Via deze link kun je wat meer informatie vinden.

Als je een kleine pan met dikke bodem hebt waar je in kan kloppen kun je de saus ook direct op het (laagste) vuur maken in plaats van au bain marie. Maar als je voor de eerste keer hollandaisesaus maakt, kun je het beste de au bain marie methode gebruiken. Mocht de saus eruit zien alsof deze schift, dan kun je de kom in een laagje koud water snel afkoelen.

Longhaas

(4 personen)

  • longhaas van ongeveer 600 gram
  • scheutje olijfolie, peper en zout
  • grilpan
Laat het vlees voor het grillen zeker een half uur op kamertemperatuur komen. Verhit de grilpan tot heet. Meng ondertussen olie, peper en zout en smeer dit in het vlees. Leg het vlees in de hete grilpan. 
Laat 2-4 minuten per kant grillen, afhankelijk van hoe rood je het vlees wilt. 

Basilicumhollandaise

  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepel water
  • 120 gram boter, in blokjes
  • 1 theelepel citroensap
  • snufje zout
  • handje basilicumblaadjes
Breng in een kleine pan een laagje water aan de kook. Hang in deze pan een glazen kom zonder dat deze het water raakt. Zet het vuur laag. Klop in de kom de eidooiers los met het water. Als de dooiers beginnen te binden voeg je, blokje voor blokje de boter toe. Deze smelt en de dooier bindt de gesmolten boter. Als alle boter is opgenomen voeg je het citroensap en een snufje zout toe. Laat de saus in een kom warm water staan of op een warme plek totdat je hem nodig hebt. Je kan de saus niet opwarmen. Voeg de basilicum pas toe als je de saus gaat opdienen. Door de warmte verkleurt basilicum snel zwart. 

vrijdag 1 oktober 2010

Gebakken kwarktaart met bosbessen

Eigenlijk wou ik deze taart met kersen maken, maar toen ik terug kwam van het boodschappen doen had ik wel kwark maar geen kersen meegenomen. En ik had geen zin om nog een keer naar de winkel te fietsen. Dus heb ik maar diepvriesbosbessen gebruikt.

Voor de verhoudingen heb ik mijn Nigella Lawsonkookboeken weer eens doorgebladerd. Zij bakt al haar cheesecakes au-bain-marie in de oven, maar dat vond ik teveel gedoe. Dat gepiel met plastic folie en aluminiumfolie.

Gebakken kwarktaart met bosbessen

(springvorm doorsnee 23 cm)
  • 60 gram boter
  • 60 gram suiker
  • 1 ei
  • 45 gram zelfrijzend bakmeel
  • 15 gram cacao
  • 200 gram roomkaas
  • 100 gram suiker
  • 500 gram kwark
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 125 gram bosbessen
Bekleed een springvorm met bakpapier. Klop de boter zacht met de suiker. Klop dan het ei erdoor. Zeef het zelfrijzend bakmeel en de cacao erboven en meng door elkaar. Smeer het beslag over de bodem van de springvorm. Bak de cakebodem 15 minuten op 180C. 
Roer ondertussen de roomkaas met de suiker tot een glad mengsel. Roer dan de kwark erdoor. Klop de eieren in een apart kommetje even los en meng dan door het kwarkroomkaasmengsel. Zeef het custardpoeder hierboven en roer het er dan door en wrijf de klontjes fijn. Roer als laatste het oranjebloesemwater en de bosbessen erdoor. Je kan het mengen van de roomkaas het best met de hand doen. Met een mixer breng je er meer lucht in, zodat de kans op barstjes in het kaasmengsel groter is. 
Giet het kwarkmengsel in de vorm. Bak de taart op 180C in 60-75 minuten gaar. De vulling moet net stevig aanvoelen.