maandag 16 maart 2015

Spelt met cavolo nero, pompoen en geitenkaas


Cavolo nero of palmkool. Daarvoor zou ik mijn volkstuin nog wel terug willen hebben. Van de winter heb ik het een paar keer op de markt gekocht, maar die kraam heeft het nu niet meer. Of het seizoen is voorbij, of er was geen vraag naar. Ik plukte zelf altijd de bladeren van de steel, zodat er aan de bovenkant nieuwe bladeren groeiden. Op die manier kun je lang dooroogsten. De palmkool die ik op de markt kocht werd in zijn geheel geoogst. Beetje jammer, maar misschien wel minder tijdsintensief. De palmkool die ik in dit recept gebruikte was al voorgesneden en was vorige week bij de AH in de aanbieding. Vandaar dat ik het ontdekte. Misschien dat ze het de hele winter wel gehad hebben, maar ik kijk eigenlijk nooit bij de voorgesneden groente. Ik kon ook niet zo snel terugvinden waar de palmkool vandaan kwam. Uit Nederland of ergens anders vandaan.


Spelt met cavolo nero, pompoen en geitenkaas

  • 300 gram speltkorrels
  • 1 + 1 eetlepel olijfolie
  • 400 gram cavola nero (schoon gewicht)
  • nootmuskaat
  • 500 gram pompoenblokjes
  • 1 teentje knoflook
  • 2 cm gember, geraspt
  • sap van halve limoen of citroen
  • 2 theelepels honing
  • 1 theelepel sambal (of 1/2 fijngesneden rode peper)
  • zout
  • 200 gram zachte geitenkaas
Week de spelt een aantal uur. Kook de spelt in gezouten water (of met een bouillonblokje erin) daarna in ± 45 minuten gaar. Giet af. Of volg de aanwijzing op de verpakking.
Verhit een wok en doe er 1 lepel olie in. Voeg de palmkool toe en bak een paar minuten op hoog vuur terwijl je de palmkool blijft omscheppen. De kool zal iets slinken. Voeg dan een half kopje water toe en wat zout en laat het water verdampen terwijl je de kool omschept. Proef of je de kool gaar genoeg vindt, herhaal anders het water toevoegen en laten verdampen. Rasp wat nootmuskaat boven de kool en zet even opzij.
Verhit een lepel olie in een koekenpan (met deksel) en fruit hierin de knoflook en gember even aan. Voeg de pompoen toe en bak 2-3 minuten. Voeg dan de honing, limoensap en sambal en een scheutje water toe. Schep om en doe een deksel op de pan. Laat de pompoen in ± 20 minuten gaar smoren. Breng op smaak met wat zout.
Meng de cavolo nero en de pompoen door de spelt. Bestrooi met de verkruimelde geitenkaas. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen