zaterdag 23 april 2011

Risotto met mizuna

Mizuna en mibuna. Dat klinkt erg exotisch, maar het valt wel mee. Het zijn beide groene bladgroentes, die je lekker in een gemengde groene salade kan verwerken.
Het is ook een groente die goed tegen kou kan en dus in de winter in mijn onverwarmde kas het redelijk doet. In februari had ik een rijtje mizuna gezaaid, en dat heb ik vandaag geoogst. Ik maakte er risotto mee.

Wat dat exotische betreft: mizuna heet ook wel japanse kool (brassica rapa subsoort nipposinica variant japonica) en is heel nabije famile van de raapstelen (brassica rapa. (bron: wikipedia). Dus je kunt ook raapsteeltjes gebruiken.


Risotto met mizuna

(2 personen)
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl witte wijn of vermouth
  • 200 gram risottorijst
  • ong 8 dl lichte groentebouillon
  • 250 gram mizuna, grofgesneden
  • 50 gram parmezaanse kaas, fijngeraspt
  • versgemalen zwarte peper
Breng de bouillon in een kleine pan aan de kook, en houdt deze op een klein pitje goed heet.
Verhit in een kleine braadpan 1 eetlepel olijfolie. Fruit ui en knoflook hierin een paar minuten. Voeg nog een eetlepel olie en toe en de rijst en schep deze om totdat alle korrels met een filmpje olie bedekt zijn. Blus af met de wijn of vermouth. Als deze verdampt is, voeg je een lepel (gebruik een juslepel of een kleine soeplepel) bouillon toe. Roer geregeld.  Schep de volgende lepel bouillon erbij, als de voorgaande bijna is opgenomen. Ga zo door tot de rijst gaar is en de bouillon (bijna) allemaal gebruikt is. Dit duurt - afhankelijk van de gebruikte rijst - 15 tot 20 minuten.  
Schep de grofgesneden mizuna en  en de geraspte kaas erdoor.  Geef nog een flinke draai met de pepermolen erboven. Serveer in diepe borden.

donderdag 21 april 2011

Broccoli met gember en crème fraîche

Geen foto deze keer, maar een idee om broccoli net even anders klaar te maken. Manlief vindt de meeste groenten maar saai. Tenminste als ze gewoon gekookt worden en er verder niets mee gedaan wordt. Toen we laatste broccoli (heel erg saai) aten, kookte ik de broccoli zoals ik altijd doe. Maar daarna roerde ik er een lepel crème fraîche en een fijngesneden gemberbolletje door. En toen was het niet meer saai, maar erg lekker.

woensdag 20 april 2011

Gestoomde romanesco

romanesco

Op de foto is een roosje te zien van romanesco. Dat is een soort groene bloemkool, maar de roosjes zijn puntvormig. Mannetje Q kon kiezen uit spruitje of deze romanesco. Bij allebei was de reactie "bah". Maar toen ik opschepte van de romanesco wou hij toch meer. Ik denk omdat ze zo mooi waren. Hij speelde dat het kleine dennenboompjes waren, en heeft alles opgegeten. 


Dit recept voor gestoomde romanesco is simpel. Ben je op zoek naar een iets uitgebreider recept voor romanesco? Dan heb ik nog voor je in de aanbieding: 


Gestoomde romanesco

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

Snijd de roosjes van de romanesco. Zorg ervoor dat ze ongeveer even groot zijn. Leg de roosjes gelijkmatig in het stoommandje, met de stronkjes naar onderen. Doe een laagje water in de pan en de deksel erop. Breng het water aan de kook en laat de romanesco ± 10 minuten stomen. Prik er dan in om te controleren of ze gaar genoeg zijn. Stoom anders nog iets langer.

Ik serveerde de roosjes met een dressing van een fijngesneden tomaat, wat olijfolie, wat balsamicoazijn en peper en zout. 

maandag 18 april 2011

Koolvis met tomaat

Afgelopen weekend waren we langs opa en oma (zie het welkom) geweest. Omdat oma vroeger vaak vis voor ons maakte, wou ik ook iets met vis koken. Dus in de supermarkt op zoek naar vis. Best lastig als je je vis meestal op de markt koopt. Van de verse vis werd ik niet heel blij, en de ik wou geen diepvriestilapia (meuk) of diepvrieszalm (vaak droog). Uiteindelijk heb ik - ik weet het, heel fantasieloos - diepvrieskoolvis gekocht. Manlief had ook zo zijn zijn reserves hierbij. Maar het resultaat was lekker.




Koolvis met tomaat

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • 400 gram koolvisfilet (diepvries)
  • eventueel een scheut witte wijn
  • cayennepeper, zout
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 200 ml crème fraîche
  • 2 tomaten
  • 50 gram geraspte kaas
De koolvis hoeft van te voren niet te ontdooien.
Giet de scheut wijn (gebruik anders water) in een ovenschaal waar de vis in past. Doe de vis in de ovenschaal. Bestrooi met cayennepeper en zout.
Meng in een kommetje de mosterd en de tijm door de crème fraîche. Bestrijk de vis met dit mengsel. Snijd de tomaten in plakken en leg deze op de crème fraîche. Bestrooi met de geraspte kaas.
Laat de vis in een oven van 200C in ± 20 minuten gaar worden. Zet eventueel nog een paar minuten onder de grill om de kaas een korstje te laten krijgen. 

zondag 17 april 2011

Limoentaart

Mooie, groene, glimmende limoenen. Die gebruikte ik om deze taart te maken. Helaas is hij nu al weer op...


Limoentaart

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - quichevorm met doorsnee 22 cm)
  • 175 gram bloem
  • 100 gram boter, in kleine blokjes
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • sap en rasp van limoenen (±1,25 dl)
  • 2 dl slagroom
  • 20 gram maizena
  • 3 eieren
  • 100 gram suiker
Maak het korstdeeg door de bloem, basterdsuiker en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine te doen en dit te mengen totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan 1 eetlepel koud water  toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Misschien moet er nog een klein beetje water bij. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit. Bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de deegbodem. Zet de beklede vorm weer 15 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 C.  Bedek de  taartbodem met bakpapier en doe hier vervolgens een steunvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde bonen - kun je hergebruiken met dit doel) in. Bak de taartbodem 15 minuten. Verwijder dan de steunvulling en bak nog 10 minuten. Haal uit de oven en laat even afkoelen. Verlaag de temperatuur tot 175C.  
Roer ondertussen de maizena tot een papje met een scheutje slagroom. Breng de rest aan de kook. Roer het maizenapapje door de kokende slagroom en laat 1 minuut pruttelen. Zet even apart.
Splits de eieren. Klop de eiwitten in een schone kom stijf.
Klop de eidooiers met de suiker tot een dik mengsel. Klop het limoensap erdoor. Klop dan de slagroompap erdoor. Spatel als laatste het eiwit erdoor. 
Verdeel de vulling over de voorgebakken bodem. Bak de taart in een oven van 175C 25-30 minuten.

vrijdag 15 april 2011

Ananastomaatchutney


Bij de dahl van gisteren aten we onder andere deze chutney. Een mooie tegenhanger. Zowel in de structuur als in smaak: knapperig versus zacht en fris versus warm-kruidig comfort. Is dat laatste een beetje een goede omschrijving van de dahl?


Ananastomaatchutney

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 2 schijven verse ananas, in miniblokjes
  • ± 12 kerstomaatjes, in kleine stukjes
  • 3 eetlepels gesnipperde rode ui
  • 1 gemberbolletje, fijngesnipperd
  • 1 theelepel gembersiroop
  • 1-2 eetlepels citroensap
Meng alles door elkaar en laat een half uurtje staan zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken. 

donderdag 14 april 2011

Dahl met spinazie


Dahl komt uit India. In de basis is het een dikke soep/puree van linzen of (gele) spliterwten gaargekookt met een enkele specerij en aan het einde bestrooid met een mengsel van wat specerijen die gefruit zijn in wat olie. Maar een basis kun je natuurlijk uitbreiden. Deze dahl bevat behoorlijk wat specerijen, tomaat en spinazie. Wij aten er indiaas brood bij, een restje rijst, een raita en een verse chutney.

Ik wilde dit gerecht altijd al een keer maken, en geïnspireerd door de Delicious van maart (en het halve pak linzen dat al een tijdje in de kast stond ;.) )kwam het er eindelijk van.


Dahl met spinazie

(3 personen)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 theelepels verse gember, geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 rode peper, gehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel zwart mosterdzaad
  • 1 + 1 theelepel garam massala
  • 250 gram blonde linzen
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 theelepel zout
  • 200 gram verse spinazie
Verhit in een soeppan de olie. Fruit hierin de ui een paar minuten. Doe dan gember, knoflook en peper erbij. Fruit 1 minuut mee. 
Doe dan komijn, kurkuma, koriander, mosterd en 1 theelepel garam massala erbij. Roer om en doe dan de linzen en 3/4 liter water erbij. Breng aan de kook en laat 3 kwartier koken tot de linzen gaar zijn. 
Snijd ondertussen de tomaten in stukjes. Laat die nog 5 minuten meepruttelen en voeg zout toe. Proef. Schep de spinazie erdoor en laat kort slinken. Laat de dahl eventueel op hoog vuur nog iets indikken als ze te soepig is. Bestrooi met de achtergehouden garam massala. 

woensdag 13 april 2011

Pompoenkokossoep


Dit gaat een blijvertje worden. Sowieso waren we al erg gelukkig door de ontdekking van de flespompoen maar met deze soep zijn we alleen maar blijer geworden. En de kleur is ook zo mooi. Maar ja, ik hou nu eenmaal van de kleur oranje.

Pompoenkokossoep
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± 2 liter)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper, in stukjes
  • 1 flespompoen (800-1000 gram)
  • 2 groentebouillonblokjes
  • peper, zout
  • 400 ml kokosmelk
Verhit de olie in een grote soeppan en fruit ui, knoflook en peper even aan. Doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat 5 minuten zacht zweten.
Schil ondertussen de flespompoen. Verwijder de pitten en draden en snijd in blokken. 
Doe de pompoen in de pan en voeg 1,25 liter kokend water en de bouillontabletten toe. Laat 25 minuten koken totdat de pompoen gaar en zacht is. Voeg dan de kokosmelk toe en breng aan de kook. Pureer - in gedeelten - in de blender of met een staafmixer. 
Proef of de soep zout en pittig genoeg is en breng eventueel verder op smaak. 

dinsdag 12 april 2011

Aubergine met saffraanyoghurtsaus

Zondag de eerste keer van het jaar weer buiten gegeten. Bij de labne van gisteren maakte ik couscous klaar, maakte ik knoflooksaus, sneed ik wat rauwkost, bakte ik brood en maakte ik deze aubergines. Het recept is gebaseerd op een recept uit mijn Ballymaloemap, maar is oorspronkelijk van Yotam Ottolenghi. Die is volgens mij helemaal in op het moment. Ik zag zijn nieuwste boek Plenty (wat op mijn leeswensenlijstje staat) in de Elle en in de Delicious voorbij komen.


foto-aubergine-ottolenghi


Aubergine met yoghurtsaffraansaus

  • 1 aubergine (±400 gram), in plakken van 1 cm
  • olijfolie
  • snuf saffraan (± 10-15 draadjes)
  • 100 gram griekse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • zout, peper
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • ± 20 blaadjes munt
Verhit een grilpan tot gloeiend heet. Bestrijk met olijfolie en gril de aubergineplakken ongeveer 4 minuten aan elke kant. Als ze te bruin worden, zet het vuur dan laag, zodat ze wel garen maar niet verbranden. Laat afkoelen op een bord.
Week de saffraan in een 2 lepels heet water. Meng met de yoghurt, citroensap, zout en peper naar smaak. Bewaar zolang in de koelkast.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een bord. 
Leg de plakken aubergine op een mooie schaal. Schep op elke plak een dot saffraanyoghurt. Bestrooi met de munt en pijnboompitten. Serveer op kamertemperatuur. 

maandag 11 april 2011

Geitenlabne

Vorige week ging ik bij een andere supermarkt langs dan waar ik normaal mijn boodschappen doe - om actietreinkaartjes te halen - en dan vind ik het wel leuk om even rond te snuffelen wat voor andere dingen ze hebben. En toen viel mijn oog op geitenyoghurt. En ik wist ook al meteen wat ik er mee ging maken. Deze labne stond al lang om mijn kookverlanglijstje. Eigenlijk wou ik dit al maken tijdens mijn afsluitende kookexamen op Ballymaloe, maar toen is toch wat anders geworden.

Eigenlijk is labne gewoon hangop, maar dit klinkt een stuk exotischer.




Geitenlabne met peper en tijm


(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 1/2 liter geitenyoghurt
  • schoon stukje kaasdoek
  • zout
  • 1/2 rode peper, in hele kleine stukjes
  • blaadjes van een paar takjes tijm
  • scheut lekkere olijfolie
Leg het stuk kaasdoek in een zeef. Giet hierin de yoghurt en zet de zeef op een kom. Laat de yoghurt een nacht in de koelkast uitlekken. 
Schraap de volgende dag de dikke massa uit de doek en meng met wat zout. Laat klodders in een mooi schaaltje vallen en bestrooi met peper en tijm. Giet er een scheut olijfolie over. 

NB de tip in een ballymaloerecept was om het uitgelopen vocht (wei) aan de kippen of varkens te geven. Nu is dat voor de meeste mensen niet haalbaar, maar je kunt het ook opdrinken. Het smaakt friszuur, manlief doet het denken aan ayran, de turkse yoghurtdrank. 

zaterdag 9 april 2011

Blondies met cranberries

Zeg maar de brownievariant met witte chocolade. Mierzoet, dus in kleine stukjes snijden. Ik was een beetje sceptisch of ze zouden lukken. Laat ik het zo zeggen: gelukkig houdt mannetje Q niet echt van cranberries....
De bovenkant van de cake is best krokant dus het kruimelt wel bij het in stukken snijden.



Blondies met cranberries

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - rechthoekig bakblik van 20 bij 30 cm)
  • 150 gram witte chocolade
  • 75 gram boter 
  • 3 eieren
  • 200 gram suiker
  • snuf zout
  • 2 theelepels vanilleextract
  • 150 gram bloem, gezeefd
  • 100 gram gedroogde cranberries
Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet de zijkanten in. 
Breek chocolade in stukjes en snijd de boter in blokjes. Doe in een hittebestendige kom en smelt de chocolade en boter boven een laagje bijna kokend water. 
Klop ondertussen de eieren met de suiker, het zout en vanilleextract minimaal 5 minuten tot een dik, bleek mengsel.
Verwarm de oven voor op 170C.
Spatel het chocoladebotermengsel door het eimensel. Spatel dan de bloem erdoor en als laatste de cranberries.  Verdeel het beslag over de vorm. Bak de blondie 30 minuten. De bovenkant is dan lichtbruin en krokant. De binnenkant is nog lekker smeuiig. 
Laat afkoelen en snijd in vierkanten of vierkantjes. 

vrijdag 8 april 2011

Hartige taart met broccoli en mais


Van de vorige keer hartige taart had ik het commentaar van manlief en mannetje Q goed onthouden. Zij misten de spekjes. Op zoek naar spekjes - ik bak altijd het hele pakje uit en doe de rest in de vriezer; niet tè lang bewaren want het wordt snel ranzig - vond ik nog een stukje chorizoworst in de vriezer. Dat zou vast ook wel mogen. Daardoor geïnspireerd voegde ik mais en jalapenopepers toe en toen kregen we een soort mexicaanse hartige taart.

Bij het koken vroeg manlief of er wel spekjes door zaten. Toen mijn antwoord "nee" was, schrok hij heel erg. Gelukkig zei ik er toen snel achteraan "maar wel chorizo". En toen was hij weer blij.



Hartige taart met broccoli en mais

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - quichevorm met doorsnee 22 cm)
  • 150 gram bloem 
  • 75 gram koude boter, in blokjes 
  • ± 2 lepels ijskoud water 
  • 100 gram chorizo, in kleine blokjes 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 1 teentje knoflook 
  • 400 gram broccoli 
  • half blikje mais (± 150 gram) 
  • 2 eieren 
  • 1 dl crème fraîche 
  • 3 eetlepels jalapenopepers uit een potje, in kleine stukjes 
  • 1/2 theelepel gemalen komijn 
  • 1/2 theelepel gemalen koriander 
  • 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat 
  • 1 theelepel paprikapoeder 
  • 1 theelepel marjoraan (of oregano)
Meng bloem en boter in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Meng dan het water erdoor. Begin met 1 lepel. Zodra zich een bal vormt, is het goed. Verpak de bal in plastic folie en leg een half uurtje in de koelkast.
Bak ondertussen de chorizoblokjes in eigen vet een paar minuten. Bak dan de uisnippers mee. Pers de knoflook erboven uit en doe het vuur uit.
Snijd de broccolistronk in kleine stukjes en kook deze 4 minuten in een laagje gezouten water. Snijd de roosjes was kleiner en kook deze 2 minuten.
Verwarm de oven voor op 200C.
Rol het deeg uit tot een cirkel met een doorsnee van ± 26 cm. Bekleed hiermee de quichevorm. Leg op de deegbodem een velletje bakpapier en daarop blindbakvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde bonen). Bak de deegbodem 15 minuten. Verwijder dan de steunvulling, bestrijk met eiwit en bak nog 10 minuten.
Klop de eieren, de dooier en het overgebleven eiwit los met de crème fraîche en peper en zout. Meng er de specerijen en de jalapenopepers door.
Verdeel het ui-chorizomengsel over de bodem van de taart. Verdeel hierover de stukjes broccolistronk. Verdeel dan de broccoliroosjes en de mais erover. Giet het eimengsel erover. Bak de taart nog 35 - 40 minuten in de oven.

donderdag 7 april 2011

Tiramisu-ijs

Toen ik laatst koffie-ijs maakte, bedacht mannetje Q dat ik ook wel tiramisu-ijs kon maken. Dus hij ging wel even verzinnen dat er dan ook chocola en lange vingers bij moesten. Dus bij deze. Als je helemaal in stijl wilt blijven, kun je op zoek gaan naar een ijs dat mascarpone in de basis heeft, maar dat had ik niet in huis.

En Ellen, als je dit weer leest, nog een ijssoort om te onthouden voor als je je ijsmachine hebt.

foto-ijs-tiramisu


Tiramisu-ijs

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 2,5 theelepel oploskoffie
  • 1 eidooier (of 1 ei)
  • 80 gram suiker
  • 2,5 dl volle melk
  • 2 dl slagroom
  • 4 lange vingers, elk in ± 10 stukjes
  • 2 eetlepels amaretto
  • 20 gram pure chocola, fijngehakt
Verhit een klein scheutje van de melk en los hierin de oploskoffie op. Laat afkoelen.
Klop de eidooier met de suiker ± 5 minuten. Mix de rest van de melk en de koffie erdoor.
Klop de slagroom stijf en meng deze met het eisuikermelkmengsel. Doe het mengsel over in de ijsmachine en draai in zo´n 45 minuten tot ijs. Terwijl het ijs draait, besprenkel je stukjes lange vinger met de amaretto. Laat ± 5 minuten intrekken en meng ze, samen met chocolade, halverwege de draaitijd van het ijs door het ijs.

dinsdag 5 april 2011

Bruine bonensoep

Met het mooie weer van afgelopen zaterdag niet helemaal meer een soep voor nu. Maar als je kijkt naar vandaag, heb ik wel weer zin in een kop warme soep.

Ik heb even getwijfeld over het plaatsen van de foto, want bruine bonensoep ziet er niet echt aanlokkelijk uit. Maar ik moet zeggen dat de kleur me meeviel. Met een beetje fantasie - denk de prei weg - lijkt het op chocoladesaus.

Je kunt in plaats van de gedroogde italiaanse kruiden ook wat verse salie en oregano mee laten koken, en op het eind nog wat extra fijngehakt toevoegen.




Bruine bonensoep met prei

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - voor ± 2 liter)
  • 500 gram gedroogde bruine bonen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode peper, in ringetjes
  • 1 wortel, in blokjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 theelepels (gedroogde) italiaanse kruiden 
  • peper, zout, rode wijnazijn
  • 350 gram prei, in dunne ringen (inclusief groen)
Week de bruine bonen een nacht in ruim koud water. 
Verhit de volgende dag de olijfolie in een soeppan. Bak ui, peper, wortel en knoflook een paar minuten aan. Voeg dan de afgegoten bonen en 2 liter kokend water toe. Verkruimel ook de bouillonblokjes erbij. Zet het vuur laag en laat de bonen 1-2 uur (afhankelijk van hoe oud ze zijn) koken tot ze gaar zijn. Pureer dan alles. 
Voeg de italiaanse kruiden toe en breng verder op smaak met zout, peper en een drupje azijn.
Voeg de prei toe en serveer. Het is dus de bedoeling dat de prei bijna rauw blijft, zodat die een knapperig element toevoegt.

maandag 4 april 2011

Kip met sinaasappel en kaneel

De smaken zijn geïnspireerd door de Marokkaanse keuken. Door de toevoeging van de kikkererwten hoef je niet zoveel vlees te gebruiken. Jammer alleen dat mannetje Q daar niet zo gecharmeerd van is. Kip daarentegen vindt ie wel erg lekker.
Als je sneller klaar wilt zijn, gebruik je kipfilet. Dan is 15 minuten stoven genoeg. Ik vind dat minder lekker, kipfilet wordt sneller droog.



Kip met sinaasappel en kaneel

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2-3 personen)
  • 2 kippenbouten 
  • 1 sinaasappel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen chilipeper
  • 1/2 theelepel zout
  • 1+1 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 teentje knoflook
  • paar plakjes citroen
  • 200 gram gare kikkererwten
  • 1 theelepel honing
Boen de sinaasappel goed schoon. Rasp de schil eraf. Meng rasp, kaneel, chilipeper, zout en 1 lepel olie in een kommetje. 
Steek je vinger onder het vel van de kip en werk het los. Zorg dat het niet scheurt. Snijd, als het vel echt vet is, er wat stukjes af. Wrijf de marinade onder het vel van de kip. Zet de kip in de koelkast totdat je ´m gaat gebruiken. 
Verhit de andere lepel olie in een braadpan. Bak de ui een paar minuten. Schuif naar 1 kant. Bak de kip even aan en voeg dan een scheut water toe. Pers ook het teentje knoflook erboven uit en voeg de plakjes citroen toe. Stoof de kip 30-40 minuten. 
Schil de sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op. 
Haal de kip uit de pan en laat even uitlekken. Eventueel kun je ´m nu nog een paar minuten onder de gril leggen, om het vel knapperig te laten worden. 
Schep het vet van het stoofvocht en verwijder de plakjes citroen. Voeg nog wat water, het sinaasappelsap en de honing toe. Proef de saus en voeg naar smaak peper en zout toe. Doe de kikkererwten erbij en laat deze warm worden. Doe dan de partjes sinaasappel erbij. Doe de kip weer terug in de saus en warm alles nog even goed door. 
Serveer met couscous en bijvoorbeeld gegrilde courgette. 

zondag 3 april 2011

Couscoussalade met feta en olijven

Vrijdag even langs de markt gefietst. Bij de turkse kraam een bos verse munt en verse koriander gehaald om in dit recept te gebruiken. Daar krijg je tenminste waar voor je geld. Als je in de supermarkt verse kruiden koopt, betaal je veel te veel. En ik moet het nog even doen met gekochte kruiden want mijn munt is nog niet oogstklaar. En de koriander ga ik dit jaar voor het eerst zaaien, kijken wat dat wordt.



Couscoussalade met feta en olijven

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 150 gram couscous
  • zout, peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel citroensap
  • 75 gram feta, in kleine blokjes
  • 75 gram groene olijven, in kwarten
  • 3 eetlepels fijngehakte munt
  • 3 eetlepels fijngehakte koriander
Doe de couscous in een schaal. Bestrooi met wat zout. Begiet met kokend water, ± 1,5 dl. Wacht 10 minuten tot het water opgenomen is en schraap de korrels dan los met een vork.
Klop olijfolie en citroensap tot een dressing. Roer door de couscous.
Als de couscous is afgekoeld, schep er dan de feta, olijven en kruiden door. 

zaterdag 2 april 2011

Kokoskwarktaart

Het klinkt misschien een beetje vreemd, de combinatie van kwark en kokos, maar er bestaat ook optimel met kokossmaak. En dat wordt blijkbaar ook gedronken. Dus met dat ergens in mijn achterhoofd heb ik deze taart gemaakt. Ik wou namelijk kwarktaart maken, maar weer eens een andere dan anders. En mannetje Q heeft zitten smullen.

De chocoladeversiering op de taart ziet er wat vreemd uit. Ik wou rozetjes spuiten, maar het mengsel was al te stijf geworden. Dus heb ik dit er maar mee gefröbeld. Je kan dit onderdeel natuurlijk ook weglaten, maar het voegt zeker wat toe wat smaak betreft.

Nu ik dit opschrijf, bedenk ik mij dat je voor de bodem natuurlijk perfect kokosbiscuitjes kunt gebruiken. Dan blijf je helemaal in stijl.




Kokoskwarktaart

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - springvorm met doorsneel van 22 cm)
  • 125 gram (kokos)biscuitjes, fijngemalen
  • 100 gram (harde) margarine of boter
  • 50 gram pure chocolade
  • 8 blaadjes gelatine
  • 75-100 gram suiker
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk
  • 500 gram kwark
  • 2 dl slagroom
  • 100 gram pure chocolade
  • 2 eetlepels kokoslikeur
  • 15 gram suiker
  • 1 dl crème fraîche
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. 
Smelt de boter of margarine zachtjes. Laat niet bruin worden. Roer de biscuitkruimels erdoor. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm. Druk aan met de bolle kant van een lepel. Laat hard worden in de koelkast.
Smelt de chocolade. Verdeel de gesmolten chocolade over de koekbodem. Zet weer terug in de koelkast. 
Week de blaadjes gelatine ± 5 minuten in koud water. Verhit ± 1 dl van de kokosmelk. Knijp de gelatine uit en los deze op in de hete kokosmelk. Roer de warme kokosmelk door de rest. Klop de suiker erdoor. Klop dan de kwark erdoor. Klop de slagroom stijf. Meng de slagroom door het kwarkmengsel. Proef of het zoet genoeg is. Verdeel het mengsel over de bodem en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. 
Smelt de chocolade. Roer de likeur en de suiker erdoor. Laat zover afkoelen dat als je de crème fraîche toevoegt, deze niet direct smelt. Maar laat het ook niet te koud worden, want anders krijg je het niet opgespoten. Klop de crème fraîche erdoor. Doe het mengsel (snel) over in een spuitzak en spuit rozetjes op de bovenkant van de taart.