maandag 4 april 2011

Kip met sinaasappel en kaneel

De smaken zijn geïnspireerd door de Marokkaanse keuken. Door de toevoeging van de kikkererwten hoef je niet zoveel vlees te gebruiken. Jammer alleen dat mannetje Q daar niet zo gecharmeerd van is. Kip daarentegen vindt ie wel erg lekker.
Als je sneller klaar wilt zijn, gebruik je kipfilet. Dan is 15 minuten stoven genoeg. Ik vind dat minder lekker, kipfilet wordt sneller droog.



Kip met sinaasappel en kaneel

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2-3 personen)
  • 2 kippenbouten 
  • 1 sinaasappel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen chilipeper
  • 1/2 theelepel zout
  • 1+1 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 teentje knoflook
  • paar plakjes citroen
  • 200 gram gare kikkererwten
  • 1 theelepel honing
Boen de sinaasappel goed schoon. Rasp de schil eraf. Meng rasp, kaneel, chilipeper, zout en 1 lepel olie in een kommetje. 
Steek je vinger onder het vel van de kip en werk het los. Zorg dat het niet scheurt. Snijd, als het vel echt vet is, er wat stukjes af. Wrijf de marinade onder het vel van de kip. Zet de kip in de koelkast totdat je ´m gaat gebruiken. 
Verhit de andere lepel olie in een braadpan. Bak de ui een paar minuten. Schuif naar 1 kant. Bak de kip even aan en voeg dan een scheut water toe. Pers ook het teentje knoflook erboven uit en voeg de plakjes citroen toe. Stoof de kip 30-40 minuten. 
Schil de sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op. 
Haal de kip uit de pan en laat even uitlekken. Eventueel kun je ´m nu nog een paar minuten onder de gril leggen, om het vel knapperig te laten worden. 
Schep het vet van het stoofvocht en verwijder de plakjes citroen. Voeg nog wat water, het sinaasappelsap en de honing toe. Proef de saus en voeg naar smaak peper en zout toe. Doe de kikkererwten erbij en laat deze warm worden. Doe dan de partjes sinaasappel erbij. Doe de kip weer terug in de saus en warm alles nog even goed door. 
Serveer met couscous en bijvoorbeeld gegrilde courgette. 

2 opmerkingen:

  1. Gisteren dit gerecht gemaakt (met couscous en een wortelsalade), smaakte erg lekker. Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te horen dat het lekker was.

    Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen