woensdag 26 augustus 2020

Salade met venkel, bramen en pecannoten


Niet alleen bij Doorwerth plukten we bramen, maar ook in de uiterwaarden en bermen vlakbij ons huis. Niet eerder zagen we zulke paarse struiken. Misschien was het een goed bramenjaar dit jaar, of misschien waren we eerdere jaren wel weg als de bramen rijp zijn. Het rare is dat wij nu vooral begin augustus heel veel bramen plukten, terwijl mijn herinnering aan vroeger is dat het toch eerder eind augustus/begin september was dat we bramen plukten. Maakt ook verder niet uit. Een flinke handvol van de bramen gebruikte ik in deze salade. 

Salade met venkel, bramen en pecannoten

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 personen)

  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 2 theelepels pesto
  • 200 gram venkel (heel dun geschaafd)
  • 100 gram babyspinazie
  • 125 gram bramen
  • 1 lente-uitje (in schuine, dunne ringetjes)
  • 75 gram pecannoten
Meng olie, azijn en pesto tot een dressing. 
Meng venkel en spinazie door elkaar en verdeel over een wijde schaal. 
Verdeel de bramen, lente-ui en pecannoten erover. 
Besprenkel met de dressing. 

woensdag 19 augustus 2020

Dorenweertse bramentaartjes


Met zelfgeplukte bramen! Net als half Nederland zijn wij ook aan het wandelen geslagen. Best bijzonder dat je al 20 jaar in een omgeving woont en nu pas ontdekt dat er zoveel mooie plekken dichtbij zijn. Een paar zaterdagen geleden liepen we het Dorenweertse pad, één van de vele klompenpaden. Vlakbij kasteel Doorwerth stonden struiken vol dikke, paarse bramen. We plukten een bakje vol en met deze bramen maakte ik een chique toetje: de Dorenweertse bramentaartjes. 

Bramentaartjes met hazelnoot en chocolade

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 stuks)
  • 60 gram boter, koud - in kleine blokjes
  • 60 gram bloem
  • 60 gram gemalen hazelnoten
  • ± 1 theelepel ijskoud water
  • 40 gram pure chocolade, grofgehakt
  • 1 deciliter melk
  • 12 gram custardpoeder
  • 15 gram suiker
  • 200 gram bramen
  • eventueel 1 eetlepel bramenlikeur
  • eventueel een beetje gehakte hazelnoten
Meng de boter, bloem, hazelnoten door elkaar in een kleine keukenmachine (of wrijf met je vingers de boter en het meel tot kruimels). Voeg een beetje koud water toe en meng nog kort tot het deeg samenkomt. Laat het deeg even rusten in de koelkast. 
Leg op de bodem van de vormpjes een stukje bakpapier en vet de zijkanten in. 
Verdeel het deeg in 4 stukken en rol elk stuk uit tot een cirkel. Bekleed elk vormpje met een cirkel deeg. Prik wat gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier (of bakfolie) in de vormpjes en vul met een steunvulling (bijv. gedroogde peulvruchten). Bak de deegbodems op 170C 20 minuten. Verwijder dan steunvulling en bakpapier en bak nog ± 10 minuten tot de deegbodems goudbruin zijn. Laat afkoelen. 
Smelt de chocolade door deze in een hittebestendige kom te doen die je op een pan met daarin een laagje bijna kokend water hangt. Bestrijk de deegbodems met de gesmolten chocolade. Voorzichtig, want het deeg is kruimelig. Laat de chocolade hard worden.
Maak ondertussen de bramenvulling. Breng hiervoor de melk aan de kook. Roer custardpoeder en suiker met een klein beetje melk tot een papje. Roer dit door de kokende melk. Pureer 150 gram van de bramen met de custardpudding. Laat afkoelen. Roer er eventueel de bramenlikeur door. 
Vul de deegbodems met de bramenvulling. Verdeel de overgehouden bramen over de bovenkant van de taartjes en bestrooi eventueel met de gehakte hazelnoot. 

woensdag 12 augustus 2020

Taart met aardbeienjam, lemoncurd en room


De vulling voor deze taart is simpel: lekkere aardbeienjam*), lemoncurd en slagroom. De lemoncurd kun je zelf maken met mijn recept hiervoor. Maar die uit een potje van Bonne Maman is ook lekker. Hier zitten ook nagenoeg dezelfde ingredienten in die je zou gebruiken met mijn recept. Dan is deze taart ook snel klaar. Je hoeft alleen het kapsel te bakken. Ik was van plan om 2 lagen vulling te doen, maar mijn kapsel was een beetje ingezakt. Een keer doormidden snijden lukte nog net op een nette manier. 

Taart met aardbeienjam, lemoncurd en room

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - springvorm 20 centimeter)
  • 3 eieren
  • 125 gram suiker
  • 50 gram zonnebloemolie
  • 15 gram maizena
  • 100 gram bloem
  • 150 gram aardbeienjam
  • 200 milliliter slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
  • 100 gram lemoncurd
  • poedersuiker
  • eventueel een paar verse aardbeien
Klop de eieren met de suiker minstens 5 minuten tot ze goed luchtig zijn. Klop er de zonnebloemolie door. Giet dit er in een klein straaltje bij, terwijl je klopt. Zeef bloem en maizena boven de kom en spatel deze erdoor. Verdeel het beslag over de springvorm. Bak de cake in 35-40 minuten op 160C gaar. 
Laat afkoelen. Snijd in 2 of 3 plakken. 
Klop de slagroom stijf met het zakje vanillesuiker
Verdeel de jam, room en lemoncurd over de onderste (2) lagen en stapel de taart weer in elkaar. Bestrooi de bovenkant met poedersuiker en leg er eventueel een paar verse aardbeien bovenop. 

*)het potje aardbeienjam met minder suiker kreeg ik in de foodybox van Kroon op het werk

woensdag 5 augustus 2020

Vakantie-eten 2020-2 - Koolsalade met vijgen en spareribs


Bij de curryworst in Duitsland van manlief zat ook lekkere koolsalade. Toen we de 2e keer spareribs gingen eten was het voorstel om er koolsalade bij te maken. Dat recept komt straks, nu eerst het verhaal van de spareribs. Dan zijn we meteen bij de veranderde vakantieplannen. 

Niet alleen voor de zomer stond de VS in de planning, maar in de meivakantie zouden manlief en GZQ samen naar Texas gaan. Daar hoort bbq en Texmex eten bij. Naast steak van de bbq (daar komt binnenkort ook een blog over) ook spareribs van de bbq. Dat hebben we thuis nog nooit gedaan. Ik had dus bedacht om die een keer op de bbq klaar te maken. Dat kan nu, want we hebben (eindelijk) een simpele kettle-bbq en raad eens wie daar nu op barbecuet? Juist, ik. Dat vergde eerst een rondje internet want ik heb nog nooit gebarbecued. Ik maakte wel klaar wat er op moest en wat we er bij aten, maar aansteken en grillen dat deed ik nooit. De reden dat ik het dus nu wel gedaan heb is tijd. De spareribs moesten er met deze methode zo'n 3,5 uur in, dus als je dan om 6 uur wilt eten moet je wel de middag thuis zijn. 

Noskos is mijn held. Gedetailleerde uitleg met hoe je een bbq aansteekt, hoe je de bbq op temperatuur krijgt en houdt, en natuurlijk recepten voor fantastische spareribs. Dat ga ik niet allemaal overschrijven, dus klik lekker op de linkjes. 

Ik nam als basis het recept voor de classic ribs van Noskos. Omdat ik ongemarineerde ribs wilde hebben, kwam ik bij de Sligro uit bij een doos van 5 kilo uit de diepvries. Gelukkig los te wrikken van elkaar dus wel per stuk te ontdooien. In totaal zaten er 8 racks in. Beide keren maakte ik 3 racks klaar. De eerste keer heb ik de spareribs tussentijds bestreken met de mopsauce maar de 2e keer heb ik dat gelaten. Beide was goed.  

De avond voor het barbecueën werden de spareribs ingerubd. Daarvoor gebruikt ik wel een potje, maar dan wel een Texaans potje; dus toch een vakantietintje. Manlief is daar eerder geweest en heeft daar een goed zakelijk contact die ons aan de echte barbecue wil hebben. Die geeft elk bezoek dus zo'n potje rub mee. 

De barbecuesaus is erg goed, ook al heb ik 'm een klein beetje anders gemaakt dan het recept aangeeft. Kwestie van net niet de exacte ingrediënten in mijn voorraadkast. Witte rum in plaats van bruine rum, mosterdpoeder in plaats van mosterd, verse knoflook in plaats van knoflookpoeder, cayennepeper (minder dan 1 eetlepel!) in plaats van chilipoeder, de liquid smoke vervangen door een beetje gerookt paprikapoeder en verhoudingsgewijs was minder ketchup. Want 4 cups is dus wel wat meer dan een fles van 500 milliliter. 


Dan nu het recept voor de koolsalade. Voor de dressing gebruikte ik een mosterd met vijgenchutney*) erdoor. Vaak zit er in een koolsalade iets zoets als appel of rozijnen. Vanwege die mosterd vond ik de combinatie met gedroogde vijg wel een lekker idee. 

Koolsalade met vijgen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 150 gram geraspte wortel
  • 250 gram dungeschaafde spitskool
  • 50 gram gedroogde vijgen, in kleine stukjes
  • 1 lente-uitje, in ringetjes
  • 75 gram majoneis
  • 35-40 gram vijgenchutneymosterd
Meng de mayonaise en mosterd door elkaar. Verdun eventueel met een drupje water. Meng in een grote kom wortel, kool, vijgen, lente-ui en mayonaise door elkaar. Maak de coleslaw het liefst een paar uur van tevoren. Dan wordt de kool net iets zachter. 

*) Dit potje dus - die zat in een vorige #foodybox. De majoneis is ook #vanton en die is erg lekker. Ook gewoon bij een bord zelfgemaakte friet