donderdag 31 mei 2018

Crumble met appelmoes, rabarber en aardbei + foodybox

Een aantal weken geleden kreeg ik weer een foodybox. Inmiddels is bijna alles geproefd. Het zou niet goed zijn als er nu nog veel over was, want deze keer zaten er relatief veel verse producten in. De mooie paddenstoelen vond ik het leukst om te krijgen. Ik had ze nog nooit gegeten en je vindt ze ook niet in de supermarkt. 

Niet vers, in de zin van kort houdbaar, was een pot appelmoes van alleen maar appels. De zeer zeldzame keer dat ik zelf appelmoes maak, doe ik het ook zo: alleen appels, geen extra suiker. Nu houd ik eigenlijk niet zo van appelmoes. Vroeger thuis kregen we dat bij de patat, maar dat hoefde ik ook niet. En ik weet bijna zeker dat ik nooit een schep appelmoes door het eten van een klein mannetje Q heb gedaan om hem iets te laten eten wat hij eigenlijk niet lekker vond. Appelmoes door je prakje: niet lekker, dus waarom zou je dat dan wel aan je kind geven? Om te voorkomen dat die pot over een jaar nog in de kast zou staan, heb ik 'm verwerkt in een crumble, waarvoor ik normaal een appel in stukjes zou snijden. Voor de appelmoes zijn zeker zoete appels gebruikt, want de crumble was, zelfs met de rabarber erdoor, niet te zuur. Er zat natuurlijk wel wat suiker door het kruimeltjesdeeg, maar het fruit proefde ook lekker zoet. 


Overigens was deze crumble mijn moederdagontbijt. Door deze moeder zelf gemaakt ;.) .

Crumble met appelmoes, rabarber en aardbei

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 200 gram rabarber
  • 200 gram aardbeien
  • 350 gram appelmoes zonder toegevoegde suiker
  • 50 gram koude boter
  • 40 gram volkorenmeel
  • 40 gram havermout
  • 30 gram suiker
Was de rabarber, en snijd met een scherp mes in dunne (4-5 millimeter) plakjes. Doe in een ovenschaal.
Maak de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en halveer als ze erg groot zijn. Verdeel over de rabarber. Schep de appelmoes op de aardbeien. 
Snijd de koude boter in echt kleine blokjes (4-5 millimeter). Meng meel, havermout en suiker erdoor. Verdeel dit over het fruit. 
Bak de crumble op 200C in 25-30 minuten goudbruin. 

Foodybox


Wat deed ik met de rest van de foodybox?

* De zoete tomaatjes picknickten lekker weg tijdens een wandeling.

* De feta gebruikte ik in dit gerecht van een varkenskotelet uit de oven.

* De cottage cheese vormde het onderste laagje van een salade (uitsmeren op een bord) van rode sla, dunne plakjes gele biet, partjes sinaasappel, een restje waterkers en wat pompoenpitten. Ik proefde trouwens de toevoeging van de hummus er niet in terug. Met het andere bakje probeerde ik - helemaal hip en healthproof - pannenkoekjes te bakken, maar dat ging niet zo gemakkelijk. 



* De kaas en kaaskoekjes aten we lekker bij de borrel. Evenals de heksenkaas, waar GZQ als puber vol op aanviel. Ik vind het te zoet. Nou ja, borrel. Ik drink zelden alcohol, en manlief bij vlagen ook niets. Maar die biertjes zullen vast in de smaak vallen bij hem.

- De mooie paddenstoelen moest ik snel in mijn eentje verorberen. Dat werd een avond risotto met paddenstoelen en een lunch met noedels, sojasaus, edamameboontjes en sesam. De rest heb ik ingemaakt in azijn. Of dat lekker is geworden moet ik nog gaan ontdekken. 


* De oranje paprika schitterde bovenop op een hartige taart.

* Met de boerenyoghurt maakte ik een ouderwetse vla eh... yoghurtflip.

Hier kun je nog een promotiefilmpje vinden van alle producten uit deze foodybox. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nooit naar kijk omdat ik het leuker vind om verrast te worden als ik de doos open maak. Ook al kan het in verband met de boodschappenplanning soms wel handig zijn als ik wel zou kijken.

maandag 28 mei 2018

Toetjes en yoghurtflip


"Hebben we een toetje?" Ja, er is altijd yoghurt in huis, dus feitelijk kunnen we altijd een toetje eten. Maar GZQ bedoelt dan eigenlijk griesmeelpudding of tiramisu. Dat hebben we soms. Verder ook wel eens een ijsje, maar een bakje van het een of ander uit de enorme keuze die het toetjesschap van de supermarkt tegenwoordig biedt, komt eigenlijk nooit op tafel. 
Ik heb geen toetje nodig om mijn avondmaaltijd te completeren. Toen ik opgroeide hadden we wel altijd een toetje. Misschien moesten we wel een toetje omdat we daarmee een deel van onze eiwitten binnenkregen? Yoghurt met suiker, een ei (= yoghurt met in het midden een rondje vla) en soms een omgekeerd ei (= vla met in het midden een rondje yoghurt). Iets luxer was bramensap in de yoghurt (we gingen altijd bramen plukken in de herfst) en soms zelfs mochten we een vlaflip maken in een glas van yoghurt, vla en bramensap. Met natuurlijk een rietje. Op zondag hadden we soms chocoladevla (met slagroom) en als er dan nog wat over was, mochten we op maandag een rondje chocoladevla in de vanillevla. Soms ook een Mona-pudding, die dan in zessen verdeeld werd. Manlief vond dat maar heel karig toen hij voor het eerst bij ons thuis kwam. Zij hadden elke zondag ijs met slagroom. Overigens ging dat ijs op de weegschaal om te voorkomen dat bepaalde personen gingen bekvechten over wie er het meeste ijs had. En wie aan de beurt was om de slagroomkom mocht uitlikken stond op de kalender. 

Genoeg toetjesherinneringen, tijd voor een ouderwets toetje met een moderne twist. 


Yoghurtflip met aardbeien en rozenwater

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3-4 personen)
  • 300-400 milliliter volle (boeren)yoghurt
  • 300-400 milliliter (boeren)vanilleyoghurt
  • 150 gram aardbeien
  • paar drupjes rozenwater
  • evt poedersuiker
Pureer de aardbeien met een staafmixer. Roer er naar smaak rozenwater en eventueel wat poedersuiker door. Dat laatste is waarschijnlijk niet nodig. In de vanilleyoghurt zit ook al suiker en de gewone yoghurt die ik gebruikte is niet zuur van smaak. 
Maak ik mooie, hoge glazen afwisselende laagjes van aardbeiensaus, yoghurt en vanilleyoghurt. Serveer met een lange lepel. 

donderdag 24 mei 2018

Ovenschotel met andijvie, aardappelplakjes, chorizo en kaas - foodblogswap


Mariëlle houdt van ovenschotels. Daarom koos ik voor de foodblogswap - ik mocht deze maand van haar blog koken - een ovenschotel. Met andijvie. Zo vaak eten we dat niet. Ik blijf dat een beetje lastig groente vinden omdat je 'm niet zo snel combineert met een andere groente of, als de kookplannen anders uitvallen, wel weer door een pasta of prutje voor bij de rijst doet. En zo'n krop blijft ook niet heel lang mooi. Dat is in elk geval mijn eigen draai aan het recept van Mariëlle. Ik houd niet zo van voorgesneden aardappels en groente. Ik gebruik een stronk andijvie en hele aardappels. Verder paste ik de hoeveelheden wat aan, want 400 gram andijvie voor 4 personen vind ik een beetje krap. De spekjes verving ik door chorizo. Omdat dat flink was smaak geeft, liet ik de kip maar weg. Met kaas en chorizo heb je wel genoeg dierlijke eiwitten.

Je zou zeggen dat een kaaskorstje bijna alles lekker(der) maakt. Dat viel een beetje tegen voor GZQ. Hij vond het, ondanks de kaas, niet zo geslaagd. Misschien was de andijvie deze keer ook een tikje aan de bittere kant.


Ovenschotel met andijvie, aardappelplakjes, chorizo en kaas - foodblogswap

(4 personen)
  • 800 gram aardappels
  • 800 gram andijvie
  • 150 gram chorizo, in hele kleine blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 deciliter slagroom
  • 1 theelepel gedroogde oregano (of gebruik wat verse kruiden die je hebt)
  • peper, zout
  • 100 gram geraspte kaas
Snijd de andijvie in dunne reepjes. Laat de gootsteen (met de stop erin) vol lopen met water en doe de andijvie in het water, maak alles even los en laat dan even drijven. Het zand zakt dan naar beneden. Schep de andijvie uit het water in een vergiet en laat goed uitlekken. 
Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Kook de aardappelplakjes 5 minuten voor en giet af. 
Bak ondertussen de choriz (in eigen vet) uit in een grote hapjespan of wok. Fruit de ui een paar minuten mee. Voeg dan - in delen - de andijvie toe en laat omscheppend slinken. Doe de andijvie in een ovenschaal. Verdeel de aardappelplakjes erover. 
Roer de slagroom en de kruiden door elkaar en voeg peper en een klein beetje zout toe. Giet over de aardappelplakjes. Bestrooi met de geraspte kaas. Bak de andijvie-ovenschotel 15-20 minuten op 180C tot de kaas gesmolten is en een bruin korstje begint te krijgen. 

maandag 21 mei 2018

Pavlova met zelfgemaakte advocaat en mango


Bij de foodswap van februari viel mijn oog op de zelfgemaakte advocaat. Ik maakte toen toch de brownies, maar de advocaat bleef wel in mijn hoofd hangen.
Voordat ik aan de slag ging googelde ik eerst een aantal andere recepten. Dit was een leuke ingang tot de wereld van het zelf advocaat maken. Vooral de grote hoeveelheid reacties van iedereen die vindt dat zijn manier (of zoals zijn moeder of oma advocaat maakte) toch echt de lekkerste advocaat oplevert. In elk geval ontdekte ik iets nieuws: de advocaatmaker. Een hoge, dunne bus met een er precies inpassende klopper met gaatjes die je in een pan kunt zetten. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar in de omgeving van Barneveld zul je die vast bij de kringloop tegen kunnen komen. De verhouding drank:ei(geel):suiker varieerde nogal. Het resultaat varieert dus ook van een wat een dunnere, schenkbare advocaat tot een dikke, romige vla-achtige advocaat. Ook de soort drank varieerde: wodka, inmaakbrandewijn, jenever. Ik ging voor de inmaakbrandewijn. De man bij de slijterij bekeek mij een tikje bevreemdend aan toe in om inmaakbrandewijn vroeg. Omdat inmaakbrandewijn meer suiker bevat dan jenever of wodka, was ik wel wat zuiniger met de suiker. Mijn advocaat was relatief vloeibaar.

Daarmee had ik dus een potje advocaat. Wat ging ik daar nu mee doen? Een lekker toetje werd het: een pavlova met mango en advocaat. Voor de pavlova keek ik even in een kookboek van Nigella. Ik weet niet voor wat voor een weeshuis zij pavlova maakte, maar 8 eiwitten (en de daarmee gepaard gaande 500 gram suiker) is echt heel veel. Ik gebruikte 3 eiwitten (en 180 gram suiker) en had een pavlova van toch wel 22 centimeter doorsnee waar je echt wel voor 8 personen een toetje mee had.


Pavlova met zelfgemaakte advocaat en mango

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)


recept voor advocaat:


  • 2 eieren
  • 3 eidooiers (de witten gebruik je voor de pavlova)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 250 milliliter inmaakbrandewijn
Boen een glazen pot goed schoon en spoel na met kokend water. Laat omgekeerd op een schone theedoek uitlekken. 
Klop eieren, eidooiers, vanillesuiker en kristalsuiker in een hittebestendige kom door elkaar. Het hoeft niet heel luchtig te worden maar de suiker moet wel oplossen. Meng de brandewijn erdoor. Zet de kom op een pan met daarin een laag bijna kokend water. Roer (en blijf roeren) tot het mengsel dikker wordt. Dat duurt wel even. De advocaat is goed als deze gebonden is en een dikte van dunne vla heeft. Haal de kom van de pan af. Zet de kom dan in de gootsteen waarin je een laag koud water hebt gedaan. Roer totdat de advocaat tot kamertemperatuur is afgekoeld. Giet de advocaat in de schone pot en bewaar in de koelkast. 
Je kunt de advocaat ook direct in een pan op laag vuur maken. Dat heb ik gedaan en dat werkte voor mij goed. Op deze manier is het helemaal belangrijk dat je goed roert omdat anders het onderste in de pan te gaar wordt en je een alcoholrijk, zoet roerei krijgt in plaats van een vla. 



recept voor pavlova:


  • 3 eiwitten
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • paar druppels azijn
  • 1 theelepel maizena
  • 1 rijpe mango, in dunne plakjes
Zorg dat je kom en gardes vetvrij zijn. Veeg ze eventueel even af met een stukje keukenpapier met wat citroensap. Zorg ook dat er geen spoortje eigeel in het eiwit zit. Ook dat is vet, en vet voorkomt dat het eiwit stijf wordt.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en teken hierop een cirkel van 22 centimeter. 
Verwarm de oven voor op 180C
Klop de eiwitten stijf. Klop er dan in gedeelten de suiker door tot je een glanzend, dik schuim hebt. Klop met de laatste lepel suiker ook de azijn en de maizena mee. Verdeel het schuim in een laag over de cirkel waarbij je in het midden een lichte kuil creëert zodat de rand iets opstaand is. 
Zet de in de oven en verlaag direct de temperatuur naar 150C. Bak de pavlova in ± 1 uur tot deze een knappende buitenkorst heeft en een droge onderkant. De binnenkant mag nog een tikje kleverig zijn. Laat de pavlova in de oven afkoelen. Bewaar in een luchtdichte verpakking. 

Verdeel vlak voor het serveren de advocaat over de pavlova en bedek met de plakjes mango. De advocaat maakt het schuim snel zacht en dat is niet zo lekker dus doe dit echt pas vlak voordat je dit dessert gaat eten. 

donderdag 17 mei 2018

Springrolls - rijstloempia's - met ananas en Thais basilicum


Vorig jaar had ik Thais basilicum gezaaid en dat was zowaar goed opgekomen en uitgegroeid tot een volle basilicumplant. Voordat we met vakantie gingen moest ik dat natuurlijk nog wel in een lekker gerecht verwerken. We hebben wel lieve buren die de plantjes doen als we weg zijn, maar het zou jammer zijn als ik een verpieterd plantje aan zou treffen na terugkomst. 
Passend bij het warme zomerweer van toen maakte ik springrolls. Ongebakken, verse loempia's van rijstvellen die je even in water weekt tot ze zacht zijn. 

Ik heb natuurlijk altijd teveel vulling, dus met dezelfde ingrediënten maakte ik ook nog een salade zoals je op de foto kunt zien. Dat is wel wat makkelijker dan de loempia's rollen. De hoeveelheden in dit recept zijn overigens wel passend, maar als je een hele verse ananas hebt dan heb je wel wat meer dan 200 gram. 


Springrolls (rijstloempia's) met ananas en Thais basilicum

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 12 stuks)
  • 200 gram tauge
  • 200 gram verse ananas
  • paar takjes Thais basilium
  • sap van 1 limoen
  • 20 gram palmsuiker, fijngemaakt
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 klein groen pepertje (rawit), heel fijn gehakt
  • 2 theelepels sesamolie
  • 3 eetlepels ongezouten pinda's grof gehakt
  • 12 rijstvellen (doorsnee 20 centimeter)
Doe de tauge in een kom en overgiet met kokend water. Spoel daarna weer koud met koud water en laat goed uitlekken. Dep eventueel droog met een stukje keukenpapier.
Snijd de ananas in dunne plakjes.
Haal de blaadjes van de takjes Thais basilicum (je hebt 24 mooie blaadjes nodig).
Meng de palmsuiker door het limoensap en roer tot de suiker is opgelost. Meng er vissaus, peper en sesamolie door. Proef of de balans zoet/zuur/pittig goed is en pas anders aan.
Pak een kom of schaal waarin de rijstvellen passen en doe daar koud water in. Leg een vel rijstpapier ± 20 seconden in het water tot het plooibaar is. Laat goed uitdruppen en leg plat neer. Verdeel wat tauge, ananas en 2 blaadjes Thais basilicum iets onder het midden van het vel. Vouw de onderkant over de vulling heen. Vouw de zijkanten naar binnen en rol verder op. Dip de springrolls in het sausje en bestrooi met wat pinda's.

Je kunt zelf alle springrolls maken. Ik bestrijk daarvoor het bord waar ik ze op leg heel dun met een drup (sesam)olie om vastplakken te voorkomen. Je kunt ook een bak water op tafel zetten en iedereen zijn eigen rolletje laten rollen. 

maandag 14 mei 2018

Taart met frangipane van pistachenoten en kersen


Voor pistachenootjes blijf ik een zwak houden. Vroeger was het mijn favoriete ijssmaak, samen met citroen. Deze zomer ga ik weer een keer pistache-ijs maken. Dat heb ik nu aan mezelf toegezegd.
Het zijn ook luxe noten vind ik. Zeker als je ze gepeld en zonder velletje koopt, zijn ze een stuk duurder dan amandelen of hazelnoten. Daarom vind ik het jammer om ze zomaar ergens in te verwerken waar je dan wel een notig smaakje hebt, maar niet meer een pistachesmaakje. In deze taart gaat een spijsachtige vulling, frangipane, waar de pistachenoten echt tot zijn recht komen. Beetje jammer is dat de groene kleur bij het bakken verdween. 
Als je nog een paar weken geduld hebt, kun je deze taart met verse kersen uit eigen land bakken. Ik gebruikte kersen uit de diepvries. Ik vraag me af waar die vandaan komen. Er zitten namelijk echt joekels tussen, dat zijn gewoon bijna pruimen.


Taart met pistachefrangipane en kersen

(rechthoekige taartvorm van ± 12 bij 28 centimeter met losse bodem)
  • 150 gram bloem
  • 20 gram poedersuiker
  • 90 gram koude boter, in kleine blokjes
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 100 gram pistachenoten
  • 25 gram amandelen
  • 1 ei
  • 75 gram boter, gesmolten 
  • 75 gram suiker
  • 25 gram bloem
  • 250 gram (diepvries) kersen
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de vorm, vet de zijkanten in en bestuif deze met bloem. 
Meng de bloem, poedersuiker en boter in een keukenmachine tot kruim. Voeg 1 lepel koud water toe en draai kort tot het deeg samenkomt. Voeg eventueel nog een beetje water toe als het deeg te los blijft. Vorm een rechthoekige plak van het deeg en laat deze een half uurtje rusten in de koelkast.
Rol het deeg daarna uit tot een langwerpige, rechthoekige plak die groot genoeg is om de vorm te bekleden. Ik rol altijd uit op het bakpapier dat op de bodem komt. Leg het deeg in de vorm en prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier of bakfolie op het deeg en daarop een blindbakvulling. Bak de bodem 15 minuten op 170C met steunvulling en daarna nog 10 minuten zonder steunvulling. Verlaag de oventemperatuur naar 160C.
Terwijl de bodem voorgebakken wordt, kun je de frangipane maken. Maal hiervoor de pistachenoten met de amandelen fijn. Het hoeft niet zo fijn als amandelmeel te worden, een paar grove stukjes is niet erg. Klop het ei los. Meng er de suiker en gesmolten boter door en dan de gemalen pistaches en bloem. Verdeel deze pistachefrangipane over de voorgebakken deegbodem. Verdeel de kersen over de taart. Bak de taart nog ± 25 minuten op 160C. 

donderdag 10 mei 2018

Kotelet met aardappel, courgette, peen en feta uit de oven


De laatste keer toen ik vlees bij OK-vlees bestelde (daar koop ik buikspek, longhaas en ander vlees waar soms wat lastig aan te komen is) kocht ik ook een boerenkotelet. Een dikke karbonade, met een extra lang botje eraan. Die lag nog steeds in de vriezer, toen ik de Delicious van mei 2018 door las met daarin een recept voor een karbonade uit de oven met krieltjes, lentegroente en feta. Dat leek me lekker. Ik paste het wel een beetje aan aan mijn manier van koken. Want zo'n minicourgette uit het oorspronkelijke recept is natuurlijk erg leuk, maar is èn moeilijk verkrijgbaar èn een heel stuk duurder dan een gewone courgette. 


Varkenskotelet met rode aardappeltjes, peen, courgette en feta uit de oven

  • 500 gram roodschillige aardappeltjes
  • 400 gram waspeen
  • 1 niet al te grote courgette (± 250 gram)
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 4 blaadjes salie, in reepjes
  • blaadjes van ± 6 takjes oregano
  • peper, zout
  • ± 12 tros-kerstomaatjes - per 3/4 bij elkaar
  • 1 dikke varkenskotelet, met lang, schoongemaakt bot (± 400 gram)
  • 50 gram feta
  • 50 gram waterkers
Boen de aardappels schoon en snijd ze in stukjes van 2-3 centimeter. Kook ze in een laagje gezouten water ± 5 minuten. Schep uit de pan op een bord en laat even uitdampen. 
Snijd de waspeen in schuine stukken van 3-4 centimeter en kook ± 5 minuten in het water van de aardappels. Giet af. 
Snijd de courgette in 1 centimeter dikke halve plakjes. 
Verhit een koekenpan en doe er een beetje olie in. Bak de aardappeltjes op de snijvlakken bruin. (Deze stap kun je overslaan. In plaats daarvan schep je de aardappeltjes om met een beetje olie. Maar op deze manier krijg je een mooi goudbruin korstje op de aardappels en in de oven vind ik het altijd maar afwachten of ze mooi bruin worden.)
Verdeel de aardappel, bospeen en courgette over een grote ovenschaal. Bestrooi met knoflook, salie, oregano, peper en zout en besprenkel met wat olie. Verdeel de tomaatjes erover. 
Zet de schaal in een oven die je op 180C instelt. 
Bestrooi de kotelet met peper en zout. 
Verhit nog wat olie in de koekenpan en bak de kotelet aan elke kant 1-2 minuten om hem een mooi bruin korstje te laten krijgen. Leg dan bovenop de groente. Steek een thermometer in het dikste deel van het vlees en stel in op 70C. Laat de kotelet tot deze temperatuur garen. Dat duurde bij mij ± 25 minuten. 
Verdeel de feta over de kotelet en de waterkers over de groente.

maandag 7 mei 2018

Kruidkoek met abrikoos en gember


In april maakte Debbie iets van mijn blog. Zij koos het recept voor kruidkoek dat al weer wat jaartjes oud is. Die kruidkoek was ik eigenlijk een beetje vergeten. En dat terwijl het een gemakkelijk recept is waarmee je snel iets voor doordeweeks bakt. Ik koop namelijk bijna geen koekjes meer, maar vind iets bij de koffie wel lekker. Maar om nu altijd taart te eten, dat lijkt me niet zo'n goed idee. Tuurlijk zit er in deze kruidkoek ook suiker, maar koek kun je toch wat makkelijker in dunnere plakjes snijden. Dus bedankt Debbie, dat je mij weer op het spoor van de kruidkoek bracht. 
Ik maakte 2 verschillende en vroor van beide soorten de helft in voor later. 


Kruidkoek met abrikoos en gember

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - voor 1 cakevorm)

  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 3 gemberbolletjes op siroop, fijngehakt
  • 50 gram boter
  • 2,5 deciliter karnemelk
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel sesamzaad
Leg een stukje bakpapier op de bodem van de cakevorm en vet de zijkanten in. 
Knip de abrikozen in stukjes. Als ze erg gedroogd zijn, week ze dan een kwartiertje in lauw water en dep daarna droog. 
Smelt de boter in een pannetje en warm de karnemelk heel even mee tot handwarm.
Doe zelfrijzend bakmeel, zout, gemberpoeder, speculaaskruiden, suiker in een kom en meng door elkaar. Giet er het karnemelk-botermengsel bij en meng met de handmixer met deeghaken door elkaar. Controleer ook of het onderste in de kom goed gemengd is. Meng er op het laatst de abrikozen, gember en sesamzaad door. 
Doe het beslag voor de kruidkoek in de vorm en bak de kruidkoek in ± 60 minuten gaar op 170C. 

donderdag 3 mei 2018

Hartige taart met spinazie, tomaatjes en feta en sesamdeeg


Een knapperige korst bij een hartige taart lukt bij mij niet altijd. Het maakt niet uit of ik kant-en-klaar bladerdeeg gebruik of zelfgemaakt korstdeeg. Extra onderwarmte in de oven of voorbakken: de ene keer werkt het wel en de ander keer niet. Ondanks dat we best geregeld een hartige taart eten, heb ik nog geen altijd-succes-methode kunnen ontdekken. 
Wat in elk geval wel verschil maakt is de soort vulling. Die moet niet te nat zijn. In dat opzicht is een hartige taart met spinazie geen goed idee. Spinazie bevat immers veel vocht. Ik heb er zoveel mogelijk uitgeknepen. Verder heb ik de bodem nog met een dun laagje eiwit bestreken en nog even zonder vulling gebakken. Dat heeft deze keer wel goed uitgewerkt. Deze hartige taart met spinazie, feta en tomaatjes had ene knapperige bodem. 

Hartige taart met spinazie, tomaatjes en feta en sesamdeeg

(quichevorm met losse bodem van 24 centimeter doorsnee)
  • 150 gram bloem
  • 50 gram volkorenmeel
  • 110 gram koude boter, in kleine blokjes
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • ± 1 eetlepel ijskoud water
  • 200 gram kleine tomaatjes, gehalveerd
  • scheutje koolzaadolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 600 gram verse spinazie
  • peper, zout
  • 3 eieren
  • 150 gram feta, in blokjes
Meng bloem, volkorenmeel, boterblokjes en sesamzaad in de een keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Voeg het water door en draai nog kort tot alles samenkomt tot een deegbal. Duw deze iets plat en doe in een plastic zakje (of bakje kan ook) en laat minimaal een half uurtje rusten in de koelkast.
Leg de gehalveerde tomaatjes met het snijvlak naar boven in een ovenschaal, besprenkel met een beetje olie, bestrooi met peper en zout en de helft van de oregano.
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de vorm en vet de zijkanten in. Rol het deeg uit tot een ronde lap met een doorsnee van ± 30 centimeter. Bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier op het deeg en leg hierop een blindbakvulling.
Zet het deeg nog even terug in de koelkast terwijl de oven voorverwarmt tot 175C. Bak de deegbodem 20 minuten met blindbakvulling en dan nog 10 minuten zonder. Bak de tomaatjes mee in de oven.
Maak in die tijd de rest van de vulling.
Was de spinazie en laat met iets aanhangend vocht kort slinken in een hete hapjespan. Laat uitlekken in een vergiet of zeef en duw het grootste deel van het vocht eruit. Bestrooi met een beetje peper en zout.
Splits 1 ei en houd een lepel eiwit apart om straks de bodem mee te bestrijken. Nu kunnen alle eieren door elkaar geklopt worden, samen met wat peper en zout en de rest van de oregano.
Bestrijk de voorgebakken deegbodem met het achtergehouden eiwit en bak 2 minuten.
Verdeel de spinazie over de bodem. Giet het eimengsel erover. Verdeel de feta en tomaatjes over de taart. Bak de taart nog ± 35 minuten op 175C tot de vulling gestold is.