woensdag 16 februari 2011

Pistacheijs

Als kind woonde ik in Zwolle. Soms kregen wij een schepijsje. Bij Leben 2 bolletjes, bij Talamini 1 bolletje. De laatste was duurder. Vaak koos ik pistacheijs uit. Nog steeds vind ik pistacheijs erg lekker, maar het valt ook vaak tegen. Te zoet en te kunstmatig. Dus daarom maar een keer zelf gemaakt. 


Het was even zoeken naar ongezouten pistachenoten. Ik weet dat de AH ze bij de bakprodukten verkoopt, maar ik had geen zin meer om daar langs te fietsen. Dus heb ik maar gezouten gekocht, ze gepeld en daarna even in een bakje water gezet en daarna droog gedept en op een bord op de verwarming laten drogen.  

Pistacheijs 

  • 100 gram gepelde pistachenoten (ongezouten)
  • 4 dl volle melk
  • 15 gram custardpoeder
  • 2 eidooiers
  • 125 gram suiker
  • 2 dl slagroom
  • 1/2 theelepel amandelessence
  • eventueel paar druppels groene levensmiddelenkleurstof
Maal de pistachenoten fijn. 
Klop de eidooiers met bijna alle  suiker in ± 5 minuten tot een lichtgeel mengsel. Verwarm de helft van de melk tot net onder het kookpunt. Giet de hete melk in een straaltje bij het eisuikermengsel. Blijf kloppen. Doe het dan over in een schone pan en zet op laag vuur. Blijf goed roeren totdat het mengsel dikker wordt. Als je een beetje over een lepel laat lopen en er een streep in zet, moet de streep zichtbaar blijven. Laat het niet koken want dan schift het. Laat de vla afkoelen. 
Breng de rest van de melk aan de kook. Roer het custardpoeder en de achtergehouden suiker met een scheutje melk tot een papje. Roer dit door de kokende melk. Laat 2 minuten zacht bubbelen en zet dan het vuur uit.  Laat afkoelen. Roer beide vlasoorten door elkaar.  Schep de gemalen pistachenoten  door de vla. Roer de amandelessence en eventueel de groene kleurstof door de vla.  Klop de slagroom lobbig en meng dit voorzichtig door de afgekoelde vla. Draai in zo´n 30-40 minuten van het koude mengsel ijs in de ijsmachine. Laat eventueel nog wat navriezen in de diepvries. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten