vrijdag 18 februari 2011

Irish teabrack

Irish teabrack is een soort rozijnenkruidkoek. Je weekt rozijnen en/of andere zuidvruchten een nacht in sterke thee. Daaraan voeg je suiker, meel en ei en specerijen toe. De basis voor dit recept komt uit Homemade van Yvette van Boven. Ik voegde de fijngesneden gember toe. Verder geeft zij aan dat je de rozijnen en het meel voorzichtig moet mengen omdat anders de vruchten breken en zij voegt suiker en ei direct aan de rozijnen toe. Omdat ik bang was dat het niet goed zou mengen heb ik eerst ei en suiker en speculaaskruiden door elkaar geroerd zodat dat al goed gemengd was. En ik deed eerst een deel van de rozijnen, dan een deel van het meel, dan weer rozijnen en dan weer meel in de mengkom zodat dat ook al een beetje gemengd was. En dat werkte prima.

Het resultaat was erg geslaagd. De volgende keer maak ik er 2 tegelijk. Eén gaat in plakken in de vriezer zodat manlief dat als ontbijt kan meenemen voor als hij helemaal bagger na een vliegreis aankomt in verwegistan.


Irish teabrack

(cakevorm)
  • 400 ml sterke, versgezette (zwarte) thee
  • 500 gram rozijnen (vervang eventueel een deel van de rozijnen door gedroogde abrikozen, appeltjes, pruimen, vijgen en dergelijke)
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 2 gemberbolletjes, heel fijn gesnipperd
  • snuf zout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
Doe de thee in een kom en voeg de rozijnen toe. Laat dit een nacht weken. De rozijnen nemen nagenoeg alle thee op. 
Meng de volgende dag het ei met de suiker, snufje zout, speculaaskruiden en gember. Schep dit voorzichtig door de geweekte rozijnen inclusief een eventueel restje vocht. Meng daarna voorzichtig het bakmeel erdoor. 
Verwarm de oven voor op 170C.
Vet een cakevorm in. Knip een stukje bakpapier ter grootte van de bodem en leg dit op de bodem van de cakevorm. Vet dit ook in. Giet het mengsel in de vorm. Bak de teabrack 1,5 uur in de oven. 
Serveer in dunne plakken lauwwarm met een klodder slagroom of bijvoorbeeld sinaasappelboter. Maar ook koud is de teabrack heerlijk. 

1 opmerking: