vrijdag 11 februari 2011

Gembersinaasappelyoghurt met amandelcrunch

Natuurlijk zonder amandelcrunch ook erg lekker. De crunch op de foto is alleen maar voor de sier geweest. Mijn crunch had namelijk nog een extra ingrediënt: gedegenereerde rubberen spatel. Karamel is namelijk erg heet, en blijkbaar kon de spatel die ik gebruikte daar niet tegen. Hij begon spontaan op te lossen in de karamel.


Gembersinaasappelyoghurt met amandelcrunch

(2 personen)
  • 25 gram suiker
  • 25 gram gepelde amandelen
  • 300 ml Griekse yoghurt
  • 1 gemberbolletje + 1 theelepel siroop
  • 1 sinaasappel
Maak eerst de amandelcrunch: Leg een velletje bakpapier op een plat bord. Doe hiervoor de suiker in een kleine pan met een dikke bodem. Verdeel de suiker zo gelijkmatig over de bodem als je kunt. Verhit de suiker totdat je belletjes krijgt die heel lichtbruin worden. De suiker begint te karamelliseren. Voeg de amandelen toe en roer nog een paar tellen. Giet de (gloeiendhete!) karamel met noten op het velletje bakpapier. (het pannetje kun je schoonkrijgen door water toe te voegen (spat!) en dan de inmiddels hard geworden karamelrestjes langzaam te laten oplossen door het water te verwarmen) Laat de karamel met noten afkoelen en hak ´m dan in kleine stukjes. Bewaar luchtdicht afgesloten tot gebruik. 
Snijd het gemberbolletje heel fijn en meng met de siroop door de yoghurt. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp de schil eraf. Meng deze ook door de yoghurt. Schil de sinaasappel dik zodat je ook het wit meeschilt. Vang het sap op. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Meng sap en partjes door de yoghurt. Verdeel de yoghurt over 2 schaaltjes en bestrooi vlak voor het eten met de amandelcrunch. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten