zaterdag 26 februari 2011

Frambozenkwarktaart


Saroma is niet meer. In de vriezer lagen nog wat frambozen, aardbeien en bosbessen. Ik had bedacht om daar maar weer eens een kwarktaart mee te maken. Deze keer weer met een pakje saroma erdoor. Maar dat bestaat niet meer. Gelukkig heeft het alleen maar een andere naam gekregen: het heet nu kloppudding. Jammer voor alle nostalgische gedachten bij het woord saroma, want dat zal het woord kloppudding over 30 jaar vast niet oproepen.

Nog een keer het recept. En deze keer dus de bovenkant bedekt met een mengsel van frambozen, aardbeien en bosbessen. Zorg er wel voor dat je ze goed laat ontdooien voordat je ze op de taart legt. Het uitgelopen sap kun je gebruiken in de gelei waarmee je het fruit bestrijkt.

Frambozenkwarktaart 

(vorm met doorsnee van 23 cm)
 • 150 gram mariabiscuitjes 
 • 75 gram harde margarine of boter 
 • 2 deciliter slagroom 
 • 500 gram kwark 
 • 1 pakje kloppuddingpoeder (voorheen saroma), frambozensmaak 
 • 1 deciliter yoghurt 
 • 1 blaadje witte gelatine 
 • 2 eetlepels frambozenlimonadesiroop 
 • 250 gram frambozen/aardbeien/bosbessen
Smelt de margarine of boter in een pannetje maar laat deze niet bruin worden. Verkruimel de biscuitjes heel fijn. Roer de boter en de kruimels door elkaar en bedek de bodem van de vorm hiermee. Laat opstijven in de koelkast.
Klop ondertussen de slagroom stijf. Meng kwark met het saromapoeder toe. Klop de slagroom erdoor. Schep de pudding op de koekbodem. Laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.
Week het blaadje gelatine 5 minuten in koud water. Verwarm de 2 eetlepels limonadesiroop. Los hierin de gelatine op en voeg nog 6 eetlepels koud water toe. Laat dit staan totdat het lobbig begint te worden. Verdeel dan de frambozen over de bovenkant van de taart en bestrijk met de gelei. Laat nog minimaal een uur in de koelkast opstijven voordat je de taart aansnijdt.

3 opmerkingen:

 1. Hallo. Kan dit ook met koudemelk pudding banaan? En waarom nog gelatine? De kwark en slagroom met pudding dan is het toch goed stevig.
  Gr Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Gerda, natuurlijk kan het met een ander smaakje saroma. Wat de gelatine betreft, denk ik dat je gelijk hebt. Misschien was ik bang dat de pudding niet goed stevig zou blijven. 't Is ook wel lang geleden dat ik deze kwarktaart maakte. Leuk dat je zo'n oud recept bekijkt. Maar je gebruikt wel 1 dl yoghurt, 500 gr kwark en 2 dl slagroom, dus misschien zou ik nog wel 1 blaadje in de kwarklaag gebruiken. (1 blaadje is voor het geleilaagje aan de bovenkant). Succes Johanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het recept aangepast: de gelatine in de kwark heb ik weggelaten. Inmiddels heb ik al vaak aardbeienkwarktaart gemaakt met alleen een pakje saroma (kloppudding) en dat werkt prima. Dus gelatine in de kwark is inderdaad niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen