zaterdag 12 februari 2011

Spinaziebroccolitaart

De stronk broccoli die ik gekocht had, vond ik toch een beetje weinig. Dus besloot ik om wat diepvriesspinazie (standaard een zak met deelblokjes in de vriezer voor je weet maar nooit) door het ei te mengen. Ik vond het geslaagd. Manlief en mannetje Q misten de spekjes in deze taart.

Spinaziebroccolitaart

(quichevorm doorsnee 22 cm)
  • 75 gram volkorenbloem
  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter, in blokjes
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stronk broccoli (± 300 gram)
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels melk
  • 150 gram diepvriesspinazie, ontdooid
  • paper, zout, nootmuskaat
  • 150 gram geraspte pittige kaas
Zeef de bloem en zout boven de kom van een keukenmachine. Voeg de boterblokjes toe en laat de machine draaien. Stop zodra het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg 1 eetlepel water toe en laat het deeg in zo weinig mogelijk tijd tot een bal draaien. Voeg indien nodig nog een klein beetje water toe. Doe het deeg in een plastic zakje en laat minimaal een kwartiertje rusten in de koelkast.
Leg een velletje bakpapier op de bodem van de quichevorm. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een cirkel met een doorsnee van 26 cm. Bekleed hiermee de vorm. Leg hierop een velletje bakpapier en leg hierop een steunvulling. Bak de taartbodem 20 minuten in een oven van 180C. 
Verhit ondertussen de olie in een koekenpan en fruit het uitje hierin een paar minuten. Fruit op het laatst de uitgeperste knoflook een minuutje mee. 
Haal de roosjes van de broccolistronk af en snijd ze wat kleiner. Schil de stronk en snijd deze in kleine stukjes. Doe de stronkstukjes in een magnetronbestendig  schaaltje met een laagje water en een snuf zout en doe 3 minuten op vol vermogen in de magnetron. 
Klop in een kom de eieren los met de melk en peper, zout en geraspte nootmuskaat naar smaak. Roer de spinazie erdoor. 
Haal de voorgebakken vorm uit de oven. en verwijder de steunvulling en bakpapier. Verdeel het uimengsel en de broccoliroosjes over de bodem. Giet het eispinaziemengsel erover. Bestrooi met de kaas. Bak de taart nog 35 minuten in een oven van 190C. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten