maandag 28 februari 2011

Mijn Lidleend - deel 1

Zo tegen kerst hadden ze bij de Lidl een diepvrieseend: een junge Ente van 2,4 kilo. In Ierland heb ik een paar keer met eend gewerkt, dus dat wou ik wel eens opnieuw doen. Dus de eend gekocht en in de vriezer gestopt. En dan is het niet de bedoeling dat ie daar een jaar ligt. Dus afgelopen weekend (vrijdagavond) uit de vriezer gehaald, in de koelkast gelegd, en zondag aan de slag gegaan. Ontdooien gaat niet echt snel. (tip: denk hieraan met kerst; een diepvrieskalkoen van 3 kilo of meer is NIET in een middagje ontdooid)
eendennek
maag (links en midden) en hart (rechts)
denk ik

eendenlever


De kop en de poten (zeg maar het voetgedeelte) waren eraf, er zat best nog wat nekvel aan, hij was natuurlijk geplukt, en de ingewanden (nek, spiermaag, lever en hart) zaten, netjes in een plastic zakje, weer teruggestopt in de buikholte. Dus eigenlijk compleet. En wat doe je er dan mee?
Nou, ik heb me redelijk uitgeleefd. Als eerste heb ik de poten met dijbeen (zeg maar de bout) eraf gesneden. Deze hebben we zondagavond gegeten. Gestoofd op een bedje van ui, met wat tijm en dan in de oven. Heel simpel, maar erg lekker. Het idee hiervoor komt van John Desmond, een Ierse kok.

Verder heb ik de borstfilets losgesneden. Deze wil ik gaan roken.

Het meeste vel en vet heb ik kleine stukjes gesneden. Dit heb ik uitgesmolten in een oven van 110C. Het leverde een jampot vol vet op. En daarin wil ik de ingewanden gaan konfijten voor een soort salade gesiérs.

Van het karkas en de vleugels heb ik bouillon getrokken en daar wil ik borsjt van maken. Van het karkas kwam nog zo´n 150 gram vlees.

Dus de komende paar dagen nog meer verhalen over mijn Lidleend. Hier het recept van de eendenbout.


Eendenbout op ui uit de oven

(2 personen)
  • 3-4 uien (± 400 gram)
  • 2 eendenbouten
  • blaadjes van een paar takjes tijm
  • peper, zout
Pel de uien, snijd ze doormidden en dan in schijven. Je krijgt dus halve ringen. 
Verwijder het meeste vel van de bouten. Bestrooi ze met zout en peper. 
Verhit een gietijzeren braadpan (die inclusief deksel ook in de oven kan). Leg de eend met de velkant op de hete bodem. Zet het vuur lager en laat een par minuten het vet uitsmelten. Haal de bouten uit de pan. Laat 1-2 eetlepels vet achter. Bak de uien hierin even aan. Bedek de bodem met de ui. Leg hierop de eend. Bestrooi met de tijmblaadjes. Doe een deksel op de pan.
Zet de pan in een oven van 180C. Laat de eend in een uur gaar worden. 

1 opmerking:

  1. Ik denk ook dat die rechtse het hart is, je kunt de aortaboog vrij goed zien, dat lijkt wel op hoe het bij een menselijk hart ook is. Eendenmagen heb ik geen verstand van ;-)

    Ziet er lekker uit verder! De ingewandsalade heb ik nog niet echt warme gevoelens bij maar ik wacht af wat je erover schrijft!

    BeantwoordenVerwijderen