woensdag 28 april 2021

Gnocchi met bloemkool, pesto, mozzarella, tomaat, rucola en olijven


Gewoon een lekker bord avondeten voor door de week. Door de mozzarella plakt alles wel een beetje aan elkaar, maar dat doet natuurlijk niets af aan de smaak. De tomaat en rucola zitten er voor het lekker bij, maar ook voor het oog. Want Q had de bloemkool nog niet echt ontdekt; gnocchi, bloemkool en mozzarella zijn natuurlijk allemaal licht van kleur. Door elkaar geschept lijkt het allemaal op elkaar. 

Gnocchi met bloemkool, pesto, mozzarella, tomaat, rucola en olijven

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • 1 niet te grote bloemkool (800 gram roosjes)
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • 1 rode ui, in kwartringen
  • 1 theelepel sambal
  • 1 pak gnocchi (500 gram)
  • 200 gram tomaatjes
  • 2 bolletjes mozzarella (à 125 gram)
  • 50 gram rucola
  • 1/2 potje zwarte olijven (50 gram), grof gehakt
  • 1 bakje verse pesto (125 gram)

Maak de bloemkool schoon en snijd in roosjes. Misschien is een hele bloemkool teveel, maar dan maak je later van de week nasi of zo met alle restjes groente. Snijd de roosjes kleiner zodat ze zeg 1,5 bij 2,5 centimeter zijn. 
Verhit de olie in een grote hapjespan en fruit de ui ± 5 minuten. Voeg de sambal en bloemkool toe, schep even om, voeg een scheut water toe en wat zout, doe een deksel op de pan en laat 10 minuten garen. 
Breng ondertussen water aan de kook met zout en kook de gnocchi volgens de aanwijzingen op het pak. Snijd de tomaatjes in kwarten en de mozzarella in stukjes. Meng de tomaat, mozzarella, rucola, olijven en pesto door de bloemkool. Schep de gare gnocchi erdoor. 

woensdag 21 april 2021

Asperges in knapperig kataifideeg


Met de asperges van vorige week had ik lekker idee: ik wilde, geïnspireerd door de Tunesische brik met tonijn en ei, een brik met asperge en ei maken. Brik is een gefrituurd pasteitje van brikdeeg. De basisvariant bevat tonijn en een ei(dooier). Het pasteitje wordt zo gefrituurd dat de dooier nog lopend is. In plaats van tonijn wilde ik dan de asperges gebruiken. Alleen dan had ik dus wel brikdeeg nodig. Volgens informatie op internet verkoopt de Sligro dat. Dus fietste ik speciaal naar de Sligro.  Ze verkopen het daar inderdaad, alleen het schap was leeg. Balen. Uiteindelijk is het dus de frittata geworden. 

Maar het idee van asperges met knapperig deeg liet me toch niet los. Ik had nog een paar asperges bewaard en kocht kataifideeg, ook wel künefe genoemd. Dat zijn hele dunne sliertjes deeg. Die meng je met gesmolten boter of olie en wikkel je om iets. Vervolgens bak je het knapperig in de oven. Ik maakte ooit al eens dit toetje er mee. Met de asperges kreeg ik ook een fles witte wijn en 2 pakjes flora plant meegestuurd. De flora plant (gewoon 100% plantenmargarine, maar dat klinkt marketingtechnisch natuurlijk niet zo hip) gebruikte ik om de sliertjes deeg mee in te vetten. Ik zat nu alleen een beetje met het ei. Want in het oorspronkelijke brik-idee zat dat er bij. Maar om dan een ei te serveren bij iets dat als 100% plantaardig in de markt wordt gezet, is ook weer zo suf. Dus ik maakte gewoon 2 borden. Eén met alleen asperges en een bord met een gepocheerd ei. Dat pocheren ging gewoon goed. Alleen bewust iets langer dan eigenlijk zou moeten. Want ook al had ik het idee van de lopende dooier in mijn hoofd, eigenlijk heb ik mijn eitje toch liever wat verder gegaard. 




Asperges in knapperig kataifideeg

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 6 asperges (± 300 gram)
  • 75-100 gram kataifideeg
  • 50 gram gesmolten boter/margarine/olie
  • 2 gepocheerde eieren
  • peper, zout
Schil de asperges, snijd het onderste, houtige stukje eraf en kook ze in krap water met iets zout in ± 8-10 minuten net gaar. Laat goed uitlekken. 
Haal de sliertjes deeg van elkaar los. Probeer lange draden te houden. Doe in een grote kom. Besprenkel met het vloeibare vet en wrijf eventueel met je vingertoppen door elkaar. Wikkel elke asperge in 1/6 deel van het deeg. Leg op een stukje bakpapier op een bakplaat en bak op 180C in ± 20 minuten goudbruin en knapperig. Keer eventueel halverwege. 
Pocheer tegen het einde van de baktijd de eieren. 
Leg 3 asperges op een bord en leg het gepocheerde ei erop. Bestrooi met wat peper en zout. 

woensdag 14 april 2021

Frittata met asperges


Ja, ze zijn er weer! Nederlandse asperges. Afgelopen donderdag startte het aspergeseizoen officieel. Ik kreeg ze thuisbezorgd 1). Hoe chique. En lekker natuurlijk. Eigenlijk vind ik dat je ze de eerste keer klassiek - met ham en ei en lekkere aardappels - moet eten maar in ruil voor de asperges werd er wat creativiteit gevraagd. 


Ik had iets leuks bedacht maar de Sligro had niet meer wat ik ervoor nodig had, dus dat komt een andere keer. Het werd een frittata met asperges en aardappel. Prima avondeten voor door de week. Het enige dat een beetje lastig is om een frittata netjes om te draaien en dan de andere kant ook te laten kleuren. Daar kun je ook de grill voor gebruiken, maar mijn pan past niet in de oven. Dus aan 2 kanten een bruin kleurtje had ik al geskipt. Wel wilde ik voor het serveren de gebakken kant boven hebben. Dat mocht manlief doen, want mijn gietijzeren koekenpan is te zwaar voor mij om zo'n draai te maken. Helaas ging dat niet helemaal goed, dus maar voor de helft op de foto. Gelukkig had ik ook al een foto gemaakt van de hele aspergefrittata in de pan.



Frittata met asperges

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 personen)
  • 250 gram aardappel, in plakjes van ± 4 millimeter (geschild gewicht)
  • 600-800 gram witte asperges
  • stukje foelie
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 1 eetlepel kleingeknipte verse bieslook 
  • zwarte peper, zout
  • 3 eetlepels (koolzaad)olie
Breng de aardappels met zoveel gezouten water dat ze net onderstaan aan de kook. Kook 3-4 minuten en giet af. 
Schil de asperges en snijd het onderste (houtige) stukje af. Snijd de asperges in schuine stukjes van ± 3 centimeter. Doe de schillen en afsnijdsels met het stukje foelie in een pan met een halve liter gezouten water en breng aan de kook. Laat 10 minuten zacht koken. Schep de schillen eruit en laat even goed uitlekken. De schillen kunnen nu weg. Kook de aspergestukjes in het aspergewater in 8-10 minuten net gaar. Schep ze er uit en laat goed uitlekken. Bewaar het kookvocht van de asperges om soep van te maken 2). 
Klop de eieren los met de melk, bieslook en peper en zout naar smaak. 
Verhit de olie in een koekenpan (waar de frittata niet in aanbakt - ik legde een stuk bakpapier op de bodem). Giet de helft van het ei over de bodem. Verdeel de aardappelplakjes en aspergestukjes over het ei. Giet de rest van het ei over de groente. Dek af met een deksel en laat op laag vuur het ei stollen. Dit duurt ± 10 minuten. Probeer de frittata in zijn geheel uit de pan te krijgen en leg 'm op een mooie schaal of plank. 

1) Via Kroon op het Werk en Het Nederlands Aspergecentrum
2) Dit kun je eventueel ook invriezen. Als je geen soep gaat maken, kun je de stap van het koken van de schillen overslaan. Dan is het niet nodig om die extra smaak aan het kookvocht te geven. 

woensdag 7 april 2021

Magnoliasiroop


Dat je van vlierbloesem siroop kunt maken, dat weten wel veel mensen. Maar van de bloemen van de magnolia kun je ook siroop maken. Ik zag het bij Yvette van Boven voorbij komen, en ik weet dat Estée ook magnoliasiroop maakt. Dus dat ging ik ook maar proberen. Dus op zoek naar een magnolia. Gelukkig was er een aardige buurvrouw uit de straat waar ik wat (mooi paarse) bloemen van haar boom mocht plukken. Het beste is het om in de ochtend open bloemen te plukken. 

Ik proefde ook al een stukje van de bloem omdat ik had gelezen dat je ze ook in salade's kunt verwerken of op zoet-zuur kunt inmaken. Bij het proeven was ik nog niet echt overtuigd. Volgens de informatie die ik had gelezen zou de smaak wel wat van gember weg hebben maar dat proefde ik er niet in terug. Ik vond het vooral "groen" smaken, niet echt lekker. 

Hoe maak je dan van de magnoliabloemen siroop? Een rondje googelen leverde een koude en een warme methode met veel varianten in de verhouding water en suiker. Ook de hoeveelheid magnoliabloemen ten opzichte van de hoeveelheid siroop varieerde enorm. Als je de siroop lang wilt bewaren, is een zoetere siroop beter. Zorg dan ook dat de fles brandschoon (heet sodasopje en nagespoeld met kokend water) is. 

Ik deed het volgende.



Magnoliasiroop

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± halve liter siroop)
  • 4 deciliter water
  • 200 gram suiker
  • 6 magnoliabloemen
  • 1/2 theelepel citroenzuur

Verwarm het water met de suiker en roer zodat de suiker is opgelost. Het hoeft niet heel heet gemaakt te worden. Laat afkoelen tot handwarm en doe dan de losgehaalde bloembladeren van de magnolia erin. Laat minstens 24 uur trekken. Zeef de magnolia eruit en breng de siroop aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken. Voeg het citroenzuur toe. Giet de hete siroop in de brandschone fles en sluit af. 
Serveer met koud (koolzuurhoudend) water. 

Wat vond ik ervan? De siroop smaakte in elk geval een stuk beter dan het bloemblaadje. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vlierbloesemsiroop lekkerder vind. Ik proefde nog steeds niet echt gember. Maar misschien moet ik het nog een keer proberen met een andere magnolia.