woensdag 14 april 2021

Frittata met asperges


Ja, ze zijn er weer! Nederlandse asperges. Afgelopen donderdag startte het aspergeseizoen officieel. Ik kreeg ze thuisbezorgd 1). Hoe chique. En lekker natuurlijk. Eigenlijk vind ik dat je ze de eerste keer klassiek - met ham en ei en lekkere aardappels - moet eten maar in ruil voor de asperges werd er wat creativiteit gevraagd. 


Ik had iets leuks bedacht maar de Sligro had niet meer wat ik ervoor nodig had, dus dat komt een andere keer. Het werd een frittata met asperges en aardappel. Prima avondeten voor door de week. Het enige dat een beetje lastig is om een frittata netjes om te draaien en dan de andere kant ook te laten kleuren. Daar kun je ook de grill voor gebruiken, maar mijn pan past niet in de oven. Dus aan 2 kanten een bruin kleurtje had ik al geskipt. Wel wilde ik voor het serveren de gebakken kant boven hebben. Dat mocht manlief doen, want mijn gietijzeren koekenpan is te zwaar voor mij om zo'n draai te maken. Helaas ging dat niet helemaal goed, dus maar voor de helft op de foto. Gelukkig had ik ook al een foto gemaakt van de hele aspergefrittata in de pan.



Frittata met asperges

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 personen)
  • 250 gram aardappel, in plakjes van ± 4 millimeter (geschild gewicht)
  • 600-800 gram witte asperges
  • stukje foelie
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels melk
  • 1 eetlepel kleingeknipte verse bieslook 
  • zwarte peper, zout
  • 3 eetlepels (koolzaad)olie
Breng de aardappels met zoveel gezouten water dat ze net onderstaan aan de kook. Kook 3-4 minuten en giet af. 
Schil de asperges en snijd het onderste (houtige) stukje af. Snijd de asperges in schuine stukjes van ± 3 centimeter. Doe de schillen en afsnijdsels met het stukje foelie in een pan met een halve liter gezouten water en breng aan de kook. Laat 10 minuten zacht koken. Schep de schillen eruit en laat even goed uitlekken. De schillen kunnen nu weg. Kook de aspergestukjes in het aspergewater in 8-10 minuten net gaar. Schep ze er uit en laat goed uitlekken. Bewaar het kookvocht van de asperges om soep van te maken 2). 
Klop de eieren los met de melk, bieslook en peper en zout naar smaak. 
Verhit de olie in een koekenpan (waar de frittata niet in aanbakt - ik legde een stuk bakpapier op de bodem). Giet de helft van het ei over de bodem. Verdeel de aardappelplakjes en aspergestukjes over het ei. Giet de rest van het ei over de groente. Dek af met een deksel en laat op laag vuur het ei stollen. Dit duurt ± 10 minuten. Probeer de frittata in zijn geheel uit de pan te krijgen en leg 'm op een mooie schaal of plank. 

1) Via Kroon op het Werk en Het Nederlands Aspergecentrum
2) Dit kun je eventueel ook invriezen. Als je geen soep gaat maken, kun je de stap van het koken van de schillen overslaan. Dan is het niet nodig om die extra smaak aan het kookvocht te geven. 

2 opmerkingen:

  1. Reacties
    1. Voor als je klassiek (en de andere klassieker met zalm) zat bent. Of het vegetarisch wilt houden.

      Verwijderen