woensdag 21 april 2021

Asperges in knapperig kataifideeg


Met de asperges van vorige week had ik lekker idee: ik wilde, geïnspireerd door de Tunesische brik met tonijn en ei, een brik met asperge en ei maken. Brik is een gefrituurd pasteitje van brikdeeg. De basisvariant bevat tonijn en een ei(dooier). Het pasteitje wordt zo gefrituurd dat de dooier nog lopend is. In plaats van tonijn wilde ik dan de asperges gebruiken. Alleen dan had ik dus wel brikdeeg nodig. Volgens informatie op internet verkoopt de Sligro dat. Dus fietste ik speciaal naar de Sligro.  Ze verkopen het daar inderdaad, alleen het schap was leeg. Balen. Uiteindelijk is het dus de frittata geworden. 

Maar het idee van asperges met knapperig deeg liet me toch niet los. Ik had nog een paar asperges bewaard en kocht kataifideeg, ook wel künefe genoemd. Dat zijn hele dunne sliertjes deeg. Die meng je met gesmolten boter of olie en wikkel je om iets. Vervolgens bak je het knapperig in de oven. Ik maakte ooit al eens dit toetje er mee. Met de asperges kreeg ik ook een fles witte wijn en 2 pakjes flora plant meegestuurd. De flora plant (gewoon 100% plantenmargarine, maar dat klinkt marketingtechnisch natuurlijk niet zo hip) gebruikte ik om de sliertjes deeg mee in te vetten. Ik zat nu alleen een beetje met het ei. Want in het oorspronkelijke brik-idee zat dat er bij. Maar om dan een ei te serveren bij iets dat als 100% plantaardig in de markt wordt gezet, is ook weer zo suf. Dus ik maakte gewoon 2 borden. Eén met alleen asperges en een bord met een gepocheerd ei. Dat pocheren ging gewoon goed. Alleen bewust iets langer dan eigenlijk zou moeten. Want ook al had ik het idee van de lopende dooier in mijn hoofd, eigenlijk heb ik mijn eitje toch liever wat verder gegaard. 




Asperges in knapperig kataifideeg

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 6 asperges (± 300 gram)
  • 75-100 gram kataifideeg
  • 50 gram gesmolten boter/margarine/olie
  • 2 gepocheerde eieren
  • peper, zout
Schil de asperges, snijd het onderste, houtige stukje eraf en kook ze in krap water met iets zout in ± 8-10 minuten net gaar. Laat goed uitlekken. 
Haal de sliertjes deeg van elkaar los. Probeer lange draden te houden. Doe in een grote kom. Besprenkel met het vloeibare vet en wrijf eventueel met je vingertoppen door elkaar. Wikkel elke asperge in 1/6 deel van het deeg. Leg op een stukje bakpapier op een bakplaat en bak op 180C in ± 20 minuten goudbruin en knapperig. Keer eventueel halverwege. 
Pocheer tegen het einde van de baktijd de eieren. 
Leg 3 asperges op een bord en leg het gepocheerde ei erop. Bestrooi met wat peper en zout. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten