maandag 25 juni 2018

Kataifideeg met ricotta en dragonsiroop - mysterybox


Na een lange pauze werd er weer een mysterybox bedacht binnen een Foodbloggersgroep op Facebook. Deze keer werd ie iets anders ingericht, maar de opdracht is nog steeds: wees culinair creatief met minimaal 3 van de 6 ingrediënten en verder producten die je in jouw basisvoorraad hebt. Een ruimere voorraadkast dus dan eerdere keren. Nu vind ik die laatste voorwaarde redelijk veelomvattend. Mijn voorraadkast is flink, en ik heb standaard echt veel dingen in huis. Niet alleen de basisvoorraad als bloem, eieren, melk, iets zuurs, zout, suiker, maar ook veel soorten noten, peulvruchten, granen, wortels, gepelde tomaten, mais, zoete bakdingen als cacao, chocolade en marsepein. Het leuke van de mysterybox vind ik de beperking, dus ik heb me wat terughoudend opgesteld.

De mysterybox bevatte de volgende ingrediënten:
 • bavette
 • cantharellen
 • tijm
 • arak
 • vlierbloesem
 • kataifideeg
Best lastig dus. Voor mij viel de bavette af. Dat is een mooi stuk vlees met veel smaak waar je zo weinig mogelijk mee moet doen. De enkele keer dat wij zoiets eten, is het met goede friet, een saus als béarnaise en wat salade of groente. Okay, ik had een soort van béarnaise kunnen maken waarin ik de dragon had vervangen door tijm. Verder was ik wat lui, en was ik niet naar de markt geweest, dus ook geen cantharellen. Ik had zelfs geen zin meer om naar de Lidl te fietsen om nog een tijmplantje te kopen toen ik aan de slag ging. Het kataifadeeg had ik namelijk wel in huis. Dat stond op mijn "nog-te-koken-lijstje". De mysterybox was op dit punt dus een goede inspiratie. 
Daar is het bij gebleven. Alhoewel ik met de dragon wel langs de mysterybox gescheerd heb. Dragon heeft namelijk iets van anijs. En arak is een sterke drank met anijs. Tenminste, zo ken ik het uit de kruiswoordpuzzels. Het verwarrende is dat er 2 (of zelfs 3) soorten sterke drank bestaan die arak heten. Uiteindelijk is dit recept dus geen mysteryboxgerecht geworden. Wat is nu kataifideeg? Het is een soort sliertjesdeeg. Het wordt veel in het Midden-oosten gebruikt in zoet gebak. Misschien ken je het van wat er naast de baklava ligt in de vitrine bij de Turkse bakker: een soort baklava maar dan ziet het eruit als het omwikkeld is met allemaal dunne draadjes. Een van de bekendere gerechten die er mee gemaakt wordt is künefe: Tussen 2 lagen kataifi komt een romige, neutrale kaasvulling. Na het bakken wordt het flink besprenkeld met een suikersiroop, vaak op smaak gebracht met rozen- of oranjebloesemwater. Die künefe is de inspiratie voor dit gerecht. Het pak kataifideeg dat ik kocht was vacuum verpakt. Je knipt het niet zomaar in stukjes en snel uit elkaar trekken lukte mij ook niet echt. Het kost wel wat tijd om alle sliertjes van elkaar los te wrijven. 

Kataifideeg met ricotta en dragonsiroop

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - vorm van 15 bij 15 centimeter)
 • 75 gram suiker
 • 75 milliliter water
 • 3 eetlepels verse dragon, grofgehakt
 • 100 gram kataifadeeg
 • 30 gram boter
 • 125 gram ricotta
Breng de suiker met het water aan de kook. Roer zodat de suiker oplost. Voeg de dragon toe en kook nog 3 minuten tot de siroop iets dikker wordt. Laat helemaal afkoelen met de dragon erin. Zeef de dragonsiroop en bewaar in de koelkast. 
Knip het kataifideeg in kleine stukjes en wrijf alle stukjes van elkaar los zodat je allemaal kleine draadjes hebt. Doe in een kom. Smelt de boter, laat iets afkoelen en giet over het deeg. Meng de boter met je handen goed door het deeg. 
Verdeel de helft van het kataifideeg over de bodem van de vorm en druk aan. Verdeel de ricotta erover. Bedek met de andere helft van het deeg. 
Bak de soort van künefe op 180C in 30-35 minuten lichtbruin. 
Giet de koude siroop over het warme gebak. Laat even intrekken en snijd dan in stukjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten