vrijdag 30 april 2010

Bietensalade met feta en walnoten

Vrolijk van kleur, lekker van smaak. Dit was een van de buffetgerechten van ons feestje. Natuurlijk kun je deze salade ook goed als maaltijdsalade eten, en dan met lekker brood erbij.


Bietensalade met feta en walnoten

(4 personen)
  • 750 gram rode bieten
  • 4 el kwark of yoghurt
  • 2 el tahin
  • peper
  • klein beetje citroensap
  • 150 gram feta, in kleine blokjes
  • 50 gram walnoten, grof gehakt
Borstel de bieten schoon. Laat het worteltje en, als er loof aan zat, een klein stukje van het loof aan zitten. Kook ze in gezouten water gaar. Afhankelijk van hoe groot de bieten zijn en het seizoen (aan het einde van de winter (bewaarbieten) of juist jonge zomerbietjes) duurt dit 45 minuten tot 1,5 uur. De bieten zijn gaar als je ze makkelijk kunt inprikken. Doe dit echter niet te vaak, want dan loopt al het sap eruit. 
Laat de bieten afkoelen en pel ze. Snijd ze in blokjes. 
Klop in een kommetje de yoghurt en de tahin door elkaar. Breng op smaak met wat peper en citroensap.
Schep de bietenblokjes in een mooie schaal. Lepel de dressing erover en roer een beetje door elkaar. Bestrooi met de fetablokjes en de gehakte walnoten.

donderdag 29 april 2010

Allerlei lekkers van thuis

Afgelopen weekend hadden we een feestje omdat manlief en ik zoveel jaar bij elkaar waren. Dit vierden we met familie en vrienden. Een gezellig feest, waar het weer ook een handje mee hielp.

Ik had een buffet gemaakt met allerlei lekkere dingen geïnspireerd door de Turkse keuken en vooral door Turquoise door Greg en Lucy Malouf. Als je dat boek leest, wil je direct naar Turkije om een culinaire rondreis te maken. Veel lekkere recepten en hele mooie foto´s. De komende dagen zullen de recepten op dit blog verschijnen.



Het buffet bestond uit:
Als besluit van het buffet had ik koffie, (munt)thee, miniwortelgembercakejes (niet echt Turks) en een grote schaal met watermeloen en aardbeien neergezet maar geen Turks fruit. Ik heb een poging gedaan om zelf Turks fruit (lokum) te maken. Het resultaat na een avond roeren en roeren zag er mooi, maar niet echt als Turks fruit uit, was erg kleverig en niet echt mogelijk om te kunnen eten. De smaak was niet heel verkeerd, maar het was één kleverige bende. Wat me opviel tijdens de googlezoektocht naar een recept voor Turks fruit was dat nagenoeg alle nederlandstalige recepten een recept uit de allerhande gebruiken (overigens vermeldt bijna niemand de bron) waarin gelatine gebruikt wordt. De engelstalige recepten gaan uit van een veel langere kooktijd (=roertijd) en gebruiken cream of tartar. Dat is een rijsmiddel, maar in Nederland gebruiken we dat eigenlijk niet los. In Engeland, Ierland kom je het wel tegen. Als je meer wilt weten: succes met googelen, maar scheikunde is nu niet echt mijn sterkste punt. En de informatie is soms tegenstrijdig: noemen wij het nu wijnsteen of wijnsteenzuur? Anyway, volgens een van de recepten is de bedoeling van cream of tartar in Turks fruit het tegengaan van het kristalliseren van de suiker, en zou je ook citroenzuur kunnen gebruiken. En dat had ik wel in huis, dus dat heb ik geprobeerd. Ik heb inderdaad geen problemen gehad met kristaliseren van de suiker. Maar wel problemen met het stevig worden (en blijven) van het snoep. Ik ben goed in restverwerking maar hier kon ik geen andere bestemming dan de container voor vinden. 

Tot slot een foto en het recept van het (echte) fruit. 


Fruitsalade van watermeloen en aardbeien


watermeloen-aardbeien-fruitsalade-afbeelding-muntSnijd een watermeloen in stukken en verwijder schil en pitten. Doe in een grote schaal en besprenkel met een heel klein beetje rozenwater. Laat koud worden in de koelkast. 
Was een bak aardbeien en verwijder het kroontje. Snijd ze in kwarten. Doe ze in een andere kom en besprenkel met een heel klein beetje oranjebloesemwater. Laat koud worden. 
Vlak voor het serveren meng je de aardbeien door de watermeloen. Bestrooi met wat gehakte munt. 

woensdag 28 april 2010

Witlof met salie

Laatst had ik witlof eens iets anders klaargemaakt dan witlof met ham en kaas - wat ik heel erg lekker vind, mannetje Q echt niet en manlief vindt het gewoon lekker maar niet bijzonder. Deze variant viel erg in de smaak bij manlief. Hij was zelfs op voordat er een foto van was genomen. Misschien lag het ook wel aan de witlof dat het erg lekker was; die was ouderwets bitter.


Witlof met salie

(2 personen)
  • 600 gram witlof
  • peper
  • 6 blaadjes salie
  • 25 gram geraspte kaas
  • 2 el paneermeel
Maak de witlof schoon en kook de stronkjes in gezouten water - afhankelijk van het formaat - zo´15 - 25 minuten. Knip boven een kommetje ragfijne reepjes van de blaadjes salie. Meng hierdoor de kaas en het paneermeel. 
Verwarm de gril voor. 
Laat de gare witlof uitlekken en snijd de stronken in de lengte doormidden. Leg ze in een ovenschaal en bestrooi met versgemalen peper en vervolgens met het saliemengsel. Laat de witlof onder de gril een korstje krijgen. 

dinsdag 27 april 2010

Bitterkoekjesijs

Met de zon van het afgelopen weekend wordt het weer tijd voor ijs. En dan het liefst zelfgemaakt. Ik heb een ijsmachine zodat ik lekkere smaakjes kan maken. Bitterkoekjes deze keer.


afbeelding-homemade-ijs-bitterkoekjes

Bitterkoekjesijs

  • 10 bitterkoekjes
  • 1 eidooier
  • 60 gram suiker
  • 250 ml volle melk
  • 2 dl slagroom
Verkruimel de bitterkoekjes boven een klein kommetje. Voeg een klein beetje van de melk toe, warm even op in de magnetron en roer dan tot een pasta.
Klop de eidooier met de suiker 5 minuten totdat het luchtig is. Roer de bitterkoekjespasta erdoor. Klop dan de melk erdoor. (pas op voor spetters) Klop de slagroom in een andere kom stijf. Schep de geslagen room luchtig door het eimelkmengsel. Draai het mengsel in ongeveer 45 minuten tot ijs in de ijsmachine. 

zondag 25 april 2010

Venkel met tomaat

Als groente bij de beef stroganoff van gisteren hadden wij venkel met tomaat. Het scheutje pastis haalt de anijssmaak van de venkel naar boven.


Venkel met tomaat

(2 personen)
  • 1/2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 venkelknol (± 300 gram), in blokjes
  • 2 tomaten, in blokjes
  • scheutje pastis
  • paar blaadjes basilicum
Verhit in een pannetje de olie. Pers hierboven het teentje knoflook uit en fruit dit even aan. Voeg dan de venkel toe, roer even en voeg een 1/2 dl water toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten stoven. Voeg dan de tomaatblokjes, de pastis en de basilicum toe. Voeg peper en zout naar smaak toe.  

zaterdag 24 april 2010

Beef stroganoff

Beef stroganoff is een klassieker. En toch, als je gaat googelen vind je diverse varianten. Met wodka, whiskey, cognac, geen alcoholische drank, met of zonder paprikapoeder. En dit is mijn versie.

Wij aten er rijst en de venkel van morgen bij.

beef-stroganoff-foto

Beef stroganoff

(2 personen)
  • 250 gram ossenhaas, in reepjes 
  • 1 el peperwodka
  • paar klontjes boter
  • 1/2 uit in dunne, halve ringen
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • paprikapoeder
  • nootmuskaat
  • 1 el peterselie, fijngehakt
  • peper, zout
  • 100 ml crème fraîche
  • 1 el peperwodka
Doe de ossenhaas en 1 el wodka in een bakje en laat dit (in de koelkast) een middag marineren. 
Verhit in een koekenpan een klontje boter en laat hierin de ui langzaam bruin worden. Schep uit de pan. 
Smelt nog een klontje boter en bak de champignons op hoog vuur tot dat ze bruin zijn. Bestrooi ze met peper en zout en schep uit de pan. 
Verhit nog een klontje boter en bak de reepjes ossenhaas 2 minuten. Voeg de ui en champignons weer toe. Bestrooi met paprikapoeder en wat nootmuskaat. Voeg de crème fraîche en de peterselie toe en nog een lepel wodka. Roer door elkaar tot een saus. Breng op smaak met peper en zout. 

vrijdag 23 april 2010

Kersenvlaai

Een tijdje terug zag ik op ander kookblog (uit de keuken van Arden) een lekker recept voor een appelvlaai. Ik heb hetzelfde deeg gebruikt, maar er een kersenvlaai van gemaakt. En ik heb gedroogde gist gebruikt in plaats van de daar genoemde verse gist. Voor een uitgebreide beschrijving van hoe het deeg gemaakt wordt, verwijs ik naar de keuken van Arden. Ik zelf heb een beetje anders gewerkt, wat ook een goed resultaat opleverde. Maar misschien als ik het heel precies had nagedaan was de vlaai nog lekkerder geweest.

Deze vlaai lijkt tenminste op vlaai. Bij de vlaaienwinkels van de diverse landelijke ketens verkopen ze veel taart, maar de meesten daarvan kun je niet echt een vlaai noemen.

Hoe je zo´n mooi raster bovenop krijgt, leg ik een andere keer uit. Ik was natuurlijk vergeten om hiervan een foto te maken. Dus binnenkort een andere taart of vlaai met raster.


Kersenvlaai

(vorm van 23 cm doorsnee)
foto-vlechtwerk-vlaai
  • 200 gram bloem
  • 50 gram maizena
  • 6 gram gedroogde gist
  • 1 eidooier
  • 110 gram lauw(e) melk en/of water
  • 12 gram suiker
  • 5 gram zout
  • 50 gram boter
  • 4 dl melk
  • 30 gram custard
  • 30 gram suiker
  • 350 gram kersen (pot, uitgelekt gewicht)
  • beetje melk om te bestrijken
Roer de gist, eidooier en melk en/of water door elkaar en laat dit een paar minuten staan.
Meng in een kom de bloem, maizena, suiker en zout. Doe 1/3 deel hiervan in de mengkom van de broodbakmachine. Giet hierboven op het vocht. Doe dan de rest van het bloemmengsel erbij. Kneed (deegprogramma) 1 minuut en voeg dan de boter toe. Kneed het deeg vervolgens nog 6 minuten. 

Verdeel het deeg over 2 kommen die heel licht ingevet zijn. Doe een derde deel in de ene kom en twee derde deel in de andere kom. Dek af met plastic folie en laat op een warme plaats een uur rusten en rijzen. 

Rol de grootste bol voorzichtig uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed hiermee de bodem en rand van de taartvorm. Dek af met plasticfolie en laat nog een half uurtje rijzen. 

Maak ondertussen de custardpudding: Roer custardpoeder en suiker met een paar lepels melk in een kommetje tot een papje. Breng de rest van de melk aan de kook. Als de melk kookt, roer je het custardpapje erdoor. Roer totdat de klontjes verdwenen zijn. 

Vul de deegbodem met de custardpudding. Verdeel hierover de kersen. 

Verwarm de oven voor tot 210 C. 

Rol de kleine deegbol uit en snijd hiervan smalle repen. Maak hiervan een raster bovenop de kersenvulling. Bestrijk de bovenkant van de vlaai met een beetje melk. Bak de vlaai 20 minuten. 

donderdag 22 april 2010

Champignonsoep

Vandaag bezigheidstherapie: met de hand 400 gram champignons heel fijn hakken voor deze soep. Als je geen tijd of zin hebt, kun je de soep ook op het laatst in een blender doen, maar dan krijg je wel een andere structuur.

Ik bedenk me ineens dat ik op de terugreis uit Ierland op het vliegveld champignonsoep heb gegeten. Ik heb de kom leeggegeten omdat het warm was en ik iets moest eten, maar eigenlijk was de soep niet lekker. En als ik die kom vergelijk met een kom van deze soep, dan was die soep ECHT NIET lekker.



Champignonsoep

(± 1,3 liter)
  • 5 gram gedroogde paddenstoelen
  • 20 gram boter
  • 1/2 ui, heel fijn gehakt
  • 3 stengels bleekselderij, heel fijn gehakt
  • 2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt
  • peper, zout
  • 400 gram champignons, heel fijn gehakt
  • 1 paddenstoelenbouillonblokje
  • scheutje citroensap
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • 1,5 dl melk
  • 2 el fijngehakte peterselie
Doe de gedroogde paddenstoelen met wat heet water in een kopje om te weken.
Smelt in een pan met dikke bodem 20 gram boter. Smoor hierin de ui, bleekselderij en knoflook. Voeg peper en zout toe. Doe het deksel op de pan en laat op het laagste vuur 10 minuten zweten. Controleer dat het niet verbrandt.
Zet het vuur hoog en voeg de fijngehakte champignons toe. Laat, al omscheppend, het meeste vocht verdampen. Voeg dan de, in kleine stukjes gesneden, geweekte paddenstoelen toe, inclusief het weekvocht. Eventueel moet je het weekvocht zeven. Doe een scheutje citroensap, een liter kokend water en het paddenstoelenbouillonblokje erbij. Zet het vuur laag en laat een paar minuten met het deksel op de pan pruttelen. 
Laat in een ander pannetje de boter smelten maar niet bruin worden. Roer de bloem erdoor. Roer scheutje bij scheutje de melk erdoor zodat je een dikke saus krijgt. Roer ook nog, scheut voor scheut, een gedeelte van de soep door tot je een goed schenkbare saus hebt. Giet de saus dan al roerend bij de soep. Proef of er nog peper en zout bij moet en roer de peterselie erdoor.     

woensdag 21 april 2010

Winnie the Pooh-taart

Speciaal voor mannetje Q omdat hij in de Winnie the Pooh-groep zit: een taart met Winnie the Pooh erop. Het versieren kost ongeveer dubbel zoveel tijd als het maken van de taart zelf, maar af en toe moet dat maar.

Hij is wel mooi geworden vind ik zelf.

foto-winnie-the-pooh-taart

De taart (biscuitlaag) is gebakken volgens  dit recept. De vulling bestaat uit custardpudding van 250 ml melk, 15 gram suiker en 15 gram custardpoeder. Dit heb ik af laten koelen. Dit is gemengd met 100 ml geklopte de slagroom. Verder zitten er wat bosbessen, wat fijngesneden amarenakersen en wat citroenrasp door. De biscuitlaag heb ik in drieën gesneden en elke laag is besprenkeld met wat limoncello. En het plaatje is gemaakt van gekleurde marsepein en wat gesmolten chocolade.

dinsdag 20 april 2010

Griesmeelpudding met bitterkoekjes

Een ouderwetse toetje. Vooral de bitterkoekjes erin vindt mannetje Q erg lekker. Hij vroeg laatst of ik weer eens van die koekjes wou kopen "recht van onder en zo´n heuveltje van boven".

Het is ook lekker om de bitterkoekjes te besprenkelen met een scheutje amaretto.


foto-recept-ouderwetse-griesmeelpudding

Griesmeelpudding met bitterkoekjes

(puddingvorm van een halve liter)
  • 1/2 liter melk
  • 50 gram griesmeel
  • 50 gram suiker
  • snufje zout
  • 5 bitterkoekjes, verkruimeld
Spoel de puddingvorm om met koud water. 
Meng de griesmeel en en suiker in een kommetje. Breng de melk aan de kook. Roer het griesmeelsuikermengsel er door en voeg het snufje zout toe. Laat op laag vuur een paar minuten doorbubbelen totdat de pudding dik wordt. Roer ondertussen goed zodat de klontjes verdwijnen. Roer als laatste de bitterkoekjes erdoor. Giet de pudding in de puddingvorm. Als je geen vel op de pudding wilt, dek dan de bovenkant goed af met plasticfolie. 

maandag 19 april 2010

Chocoladesinasappelcakejes

Nu moet ik elke keer nieuwe cakejes verzinnen als ik cakejes maak. Mijn blog moet immers gevuld worden.


foto-callebaut-chocolade-druppels
In deze cakejes heb ik een paar chocolade"pearls" gestopt. Het is meer een soort smartievorm. Ik heb ze bij de groothandel gekocht, in een 2,5 kg-zak en ze zijn héél erg lekker. En ze smelten ook mooi, dus dat is fijn bij het bakken.







Chocoladesinaasappelcakejes

(12 cakejes)
  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram suiker
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram cacao
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 2 el sinasappellikeur
  • 25 gram gekonfijte sinaasappelschil
  • 36 chocolade"pearls"
Doe de boter, suiker, zelfrijzend bakmeel, cacao, bakpoeder en eieren in de mengkom van de keukenmachine. Mix tot een glad beslag. Voeg dan de likeur toe en meng nog even. Schep de sinasappelschil erdoor. 
Verwarm de oven voor op 200 C.
Vul de cakevormpjes met het beslag. Verstop in elk cakeje 3 chocolade"pearls". Duw ze een beetje onder met een cocktailprikker.
Bak de cakejes in 15-20 minuten gaar. 

zondag 18 april 2010

Zoetzure wortelfrietjes

Echte frietjes zijn het niet, want ze zijn niet gefrituurd. Maar ik heb de wortel in frietvorm gesneden en voor op de foto in een (in elkaar geflanst) puntzakje gedaan.


Zoetzure wortelfrietjes 

(3 personen)
  • 500 gram wortel
  • 1,5 el honing
  • 1,5 el balsamicoazijn
  • 1 cm gemberwortel, heel fijn geraspt
  • peper, zout
Schil de wortels. Snijd ze in ongeveer 5 cm lange stukken, die je vervolgens is de lengte in vieren snijdt. Kook de wortel in een bodempjes water 3 minuten. Giet af. 
Meng ondertussen honing, balsamcoazijn, gember, 2 el water en peper en zout in een kommetje. Verwarm even in de magnetron en roer zodat de honing oplost.
Schep de wortelfrietjes om met het honingazijnmengsel. Doe de wortels in een ovenschaal en zet ze 20 minuten in een oven van 190 C. 

zaterdag 17 april 2010

Pindasaus

Een tijdje terug kreeg ik de vraag van een zwager of ik ook een recept had van pindasaus, zoals die van de chinees. Nu heb ik heel veel recepten, en ik kan anders wel wat verzinnen, maar laat pindasaus nu één van de weinige dingen zijn die ik uit een pot (en wel deze) haal. Wel de variant die je zelf met water of melk tot een saus maakt; heb je nog het idee dat je het zelf hebt gemaakt. Dus daarom ook geen recept van pindasaus maar van een gerecht waar ik wel pindasaus bij eet. Een soort bamivariant.


Bamivariant (met pindasaus)

(2 personen)
  • 4 mienestjes (ongeveer 150 gram)
  • 2 eieren
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • stukje gember van 1,5 cm, heel fijn geraspt
  • 1 tl sambal
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 200 gram wortel, in kleine blokjes
  • 150 gram taugé
  • 2 el ketjap manis
Kook de mie gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Bak van de eieren 2 omeletten. Laat deze afkoelen en snijd in reepjes. 
Verhit in een hapjespan de zonnebloemolie. Bak hierin de uit totdat deze begint te kleuren. Pers het teentje knoflook er boven uit, voeg de geraspte gember, de sambal en de specerijen toe. Bak dit allemaal even mee. Voeg dan de wortel toe en een paar lepels water. Doe een deksel op de pan en laat 5 minuten smoren. 
Voeg dan de eireepjes toe en laat deze heet worden. Doe dan de taugé erbij en warm deze even mee. Roer de ketjap erdoor. Meng de mie met het groentemengsel. 
Serveer met pindasaus. 

vrijdag 16 april 2010

Aardbeienyoghurtcrunch

Eindelijk is het lenteweer. Gisterenmiddag heerlijk in de zon op het balkon gezeten. En een groot glas aardbeienyoghurtcrunch leeggegeten. Het is nog niet het seizoen voor (nederlandse) verse aardbeien, en die ik gebruikt heb kwamen uit de vriezer. Voor dit lekkers is dat eigenlijk wel goed. Door bevroren aardbeien te pureren krijg je een soort vers, puur aardbeienijs.

De koekjes die ik gebruik zijn  almond cookies van ´s lands grootste kruidenier. Deze gebruik ik overigens ook wel eens voor de bodem van een kwarktaart.


Aardbeienyoghurtcrunch

(1 groot glas)
  • 150 gram aardbeien (eventueel bevroren voor een ijzig effect)
  • eventueel suiker
  • 150 ml yoghurt
  • 2 haver-amandelkoekjes, verkruimeld met hier en daar een groter stukje
Pureer de aardbeien. Voeg eventueel suiker toe, maar als je goede aardbeien hebt hoeft dat niet. Schep een laagje aardbeienpuree in een hoog glas. Giet hierop een laagje yoghurt. Schep hierop een laagje koekkruimels. Herhaal deze laagjes. Serveer met een lange ijslepel. 

donderdag 15 april 2010

Pasta met tonijn en citroen

Vandaag had ik echt geen idee wat ik ging koken. Ik zit te wachten totdat mijn avocado rijp is, maar dat schiet nog niet echt op. Dus de tortilla´s mogen nog een paar daagjes wachten. En misschien verzin ik dan wel weer wat anders met de avocado. Ik had ook geen zin om boodschappen te doen, dus is het wat geworden met wat ik nog in huis had. En het was lekker. Mannetje Q heeft zitten smullen. Ik at er nog komkommerblokjes bij.


Pasta met tonijn en citroen

(3 personen)
  • 250- 300 gram fusili
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 wortel (± 150 gram) in miniblokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in miniblokjes
  • 1 teentje knoflook
  • sap een halve citroen
  • 5 gedroogde tomaatjes
  • 1 el kappertjes
  • 200 ml crème fraîche
  • 1 el verse kruiden - ik gebruikte marjoraan en tijm
  • peper, zout
  • klein blikje tonijn op water, afgegoten
Kook de pasta gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Zorg ervoor dat de pasta net iets later klaar is dan de saus. 
Knip de tomaatjes in kleine stukjes en doe met een scheutje water in een bakje. Verhit dit even in de magnetron en laat weken totdat je ze nodig hebt. 
Verhit in een kleine braadpan de olijfolie. Fruit hierin ui, wortel en bleekselderij even aan. Voeg 1 el water toe en laat met de deksel op de pan 5 minuten smoren. Voeg dan het uitgeperste teentje knoflook toe. Voeg dan het citroensap, tomaat met weekvocht, de kappertjes en de crème fraîche toe. Roer en breng aan de kook. Zet het vuur laag. Voeg de verse kruiden toe. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Voeg dan de tonijn toe en laat even meewarmen. 
Giet de pasta af. Bewaar wat van het kookwater. Schep de pasta door de saus en voeg eventueel nog een klein beetje van het kookwater toe als het te droog is. 

woensdag 14 april 2010

Muesli

Waarom zou je zelf muesli maken als je het ook gewoon kant en klaar kan kopen? Omdat het lekker is en je je eigen draai er aan kan geven. Zo zit in deze muesli kaneel, maar je kunt bijvoorbeeld ook fijngehakte gember erdoor doen. Voor je boodschappen moet je wel langs een molen of reformzaak.


foto-homemade-granola

Muesli met kaneel

  • 200 gram havervlokken
  • 200 gram gerstvlokken
  • 200 gram roggevlokken
  • 2 el stroop
  • 2 el zonnebloemolie
  • 3 tl kaneel
  • snufje zout
  • 1 el donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram rozijnen
Meng de verschillende soorten vlokken door elkaar en verdeel dit mengsel over 2 bakblikken. Doe de stroop in een kommetje en verwarm dit zachtjes in de magnetron. Roer er dan de zonnebloemolie, kaneel, basterdsuiker en zout door. Roer goed en laat suiker oplossen. Voeg eventueel een eetlepel water toe of warm het nog even door. Giet het dan gelijkmatig over het vlokkenmengsel. Zorg dat je het goed verdeelt, want als je eenmaal een grote klont hebt, krijg je het nooit meer goed verdeeld. Schep voorzichtig om en wrijf het met je vingertoppen er verder door heen. Het mengsel hoeft niet overal te zitten.
Doe de bakblikken in een oven van 190 C. Schep na 10 minuten om en verwissel eventueel de bovenste en de onderste plaat. Rooster nog eens 10 minuten. Kijk of de vlokken goudbruin zijn. Als dat niet geval is, schep je ze nog een keer om en zet je ze nog 10 minuten in de oven. 
Laat afkoelen en schep er dan de rozijnen door. Bewaar in een goed afgesloten pot.

maandag 12 april 2010

Bleekselderij in dragonsaus

Bleh, bleekselderij. Vroeger vond ik dat echt niet te eten. Maar waarschijnlijk was de enkele keer dat wij dat aten het ook behoorlijk kapot gekookt en slijmerig geworden (sorry mam). Ik had nog een halve stronk liggen, over van de tomatensaus in de lasagne. En aan weggooien doen we hier thuis niet. Dus moest ik er wat mee verzinnen. En dit is het geworden. En ik moet zeggen dat het best lekker was. Erbij hadden we shoarmareepjes met daarbovenop aardappelpuree. En dat was nog even in de oven geweest om een korstje te krijgen. Niet culinair hoogstaand, maar prima te eten.


bleekselderij-in-dragonsaus-foto

Bleekselderij in dragonsaus

Snijd de bleekselderij in schuine stukjes van ongeveer 2 cm lang. Kook ze in een bodempje water met wat zout in ongeveer 5 minuten beetgaar. Hak ondertussen wat dragon fijn. Giet de bleekselderij af, maar bewaar wat van het kookwater. Doe een paar lepels crème fraîche, de dragon en wat versgemalen zwarte peper bij de bleekselderij. Breng aan de kook. Verdun eventueel met een klein beetje van het kookvocht.

zondag 11 april 2010

Wortelgembercakejes

Een tijdje terug had ik bij de Dille&Kamille papieren minicakevormpjes in leuke kleurtjes gekocht. Daar heb ik deze cakejes in gebakken. Het is wel een beetje een gepriegel om de vormpjes te vullen, maar het resultaat is leuk. Zo´n groot bord vol met hééééél veel cakejes.
foto-wortelcake


Wortelgembercakejes 

(± 75 stuks - 64 mm vormpjes / 16 - 18 stuks - muffinvormpjes)
  • 50 gram havermout
  • 250 gram bloem
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 0,5 tl baking soda
  • snufje zout
  • 1 tl kaneel
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • 3 eieren
  • 2,5 dl zonnebloemolie
  • 3 el melk of sinaasappelsap
  • 1 el gembersiroop
  • 150 gram geraspte wortel
  • 40 gram fijngehakte (gekonfijte) gember
Doe havermout, bloem, basterdsuiker, bakpoeder, baking soda, zout, kaneel, gemberpoeder, eieren en zonnebloemolie in de mengkom van een keukenmachine. Meng alles tot een egaal mengsel. Voeg dan de melk of sinasappelsap en gembersiroop toe. Meng door elkaar. Voeg dan de wortel en gemberstukjes toe en mix nog even. Vul de vormpjes voor ongeveer 2/3  met het mengsel. Bak ze, in een op 200 C voorverwarmde oven gaar. De minicakejes zijn in 12-13 minuten klaar. De grotere in 20-25 minuten. 

zaterdag 10 april 2010

Aardpeersoep

Een lekker bakje soep bij de lunch. Het seizoen voor aardperen is zo goed als afgelopen, maar dit was nog een klein restje soep dat in de vriezer zat. Het blaadje peterselie is om het een klein beetje op te fleuren, want de soep is erg saai van kleur.

Om te voorkomen dat de stukjes aardpeer verkleuren kun je ze in een bakje met water en een klein beetje citroensap bewaren.


Aardpeersoep

( ± 2 liter)
  • 20 gram boter
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 100 gram aardappel, in blokjes
  • 1 kg aardpeer, geschild en in stukjes
  • 2 groentebouillonblokjes
  • peper, zout
Laat in een pan met dikke bodem de boter zachtjes smelten. Roer de ui en aardappel erdoor. Doe een deksel op de pan en laat de ui en aardappel op het allerlaagste vuur heel zachtjes zo´n 10 minuten smoren. Voeg dan de aardpeer toe en schep even om. Voeg dan 1,5 liter kokend water toe en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Laat ongeveer 15 minuten koken totdat de aardpeer zacht is. Pureer de soep - in gedeelten - in de blender. Breng op smaak met peper en zout. 

donderdag 8 april 2010

Andijviestamppot met geitenkaas en abrikozen

Van de week bij het boodschappen doen ontdekte ik een nieuwe smaak geitenkaas in de supermarkt: met wilde knoflook. In verband met de introductie hiervan was de kaas een stuk goedkoper dan normaal. Dus heb ik maar een stukje meegenomen. Ik verwerkte het in de andijviestamppot. Ik moet zeggen dat de knoflooksmaak er goed in zat.

foto-andijviestamppot


Stamppot andijvie met geitenkaas en abrikozen

(4 personen)
  • 1 kg aardappels
  • 500 gram andijvie 
  • 1 el olie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram zachte geitenkaas (met wilde knoflook)
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram hazelnoten, grof gehakt
  • 2-2,5 dl melk, heet
  • peper en nootmuskaat
Schil de aardappels. Snijd ze in kleine, gelijke stukken en spoel ze even af. Doe ze in een pan met water waarin ze net onder staan. Voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook. Kook de aardappels in 15-20 minuten gaar. 
Snijd ondertussen de andijvie in dunne reepjes. Was de andijvie en laat in een vergiet goed uitlekken. 
Brokkel de geitenkaas in kleine stukjes en knip de abrikozen in kleine stukjes. 
Verhit in een wok de olie. Bak de andijvie - in gedeelten - heel kort zodat ze slinkt maar nog wel knapperig blijft. Bak met het laatste deel het uitgeperste teentje knoflook mee. 
Giet de gare aardappels af. Stamp ze fijn. Voeg de hete melk toe en roer tot een stevige puree. Voeg peper en nootmuskaat naar smaak toe. Roer de andijvie, geitenkaas, abrikozen en hazelnoten erdoor. 

woensdag 7 april 2010

Zalm uit de rookpan

Lekker simpel eten op een heerlijke lentedag.
Zalm uit de rookpan met gebakken aardappeltje en wortels.

Te simpel voor een recept eigenlijk. Ik herhaal dus maar wat ik bij de gerookte makreel al schreef.




Zalm uit de rookpan


Doe een theelepel houtmot in de pan. Leg daarop de lekplaat, die ik bekleed met aluminiumfolie. Dat scheelt heel veel bij het schoonmaken. Leg daarop het rooster met de zalm. Doe de pan bijna dicht. Zet het gas aan (halfhoog) en wacht totdat je rook ruikt. Doe dan de pan echt dicht en zet de kookwekker op 20 minuten. En dan is de zalm gaar.




maandag 5 april 2010

Cake met advocaatvulling

Ooit kocht ik bakvormpjes met een inham in het midden. Het idee daarvan was dat ik mooie en lekkere gevulde cakes kon maken. Maar in de praktijk blijf ik de vormen gebruiken die ik altijd gebruik. Macht der gewoonte. Vandaag wou ik een kleine cake maken en dacht ineens aan deze vormen. En omdat het Pasen is, heb ik ze gevuld met een advocaatvulling. Die natuurlijk ook zonder Pasen lekker is.

Met behulp van mijn kleine maatglaasje heb ik gemeten wat de inhoud van de vormen is. Laat dat nu net gelijk zijn aan 3 kleine cakejes. Dus ik gebruik mijn standaard cakejesrecept voor de cake.




Cake met advocaatvulling

(voor 2 ronde cakes (4 vormen) met een diameter van 10 cm)
  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram suiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanilleextract
  • 2 el melk
  • 30 gram pistachenoten, grof gehakt
  • 1 dl vanillevla
  • 3 el advocaat
  • 1 el melk
  • 1 blaadje gelatine
  • 80 gram pure chocolade
  • paaseitjes, als decoratie
Vet de vormen goed in
Doe de boter, zelfrijzend bakmeel, suiker, eieren en vanilleextract in de mengkom van een keukenmachine. Mix door elkaar. Schraap even langs de wanden en voeg de melk toe. Mix nog een keer en meng de pistachenoten erdoor.
Verwarm de oven voor op 200 C. 
Doe het beslag over in de vormen. Bak de cakes in 25 minuten goudbruin. Laat ze even in de vorm afkoelen en stort ze dan op een taartrooster om verder af te koelen. 
Week het blaadje gelatine een paar minuten in koud water. Verwarm de melk en los daarin het uitgeknepen blaadje gelatine in op. Roer de melk, vanillevla en advocaat goed door elkaar. Laat staan totdat het een beetje lobbig begint te worden. Vul de holletjes van de cakes met het mengsel. Laat nog verder opstijven totdat je 2 cakes, met de vulling tegen elkaar, op elkaar kan zetten.  
Smelt de chocolade en bedek hiermee de cakes. Versier met een paar paaseitjes. 

zondag 4 april 2010

Lasagne with tomato sauce and spinach

When I was in Ireland, my husband has made this lasagne. Actually, I left a note with the receipe so he was able to fix some meals. In that time a vegetarian Russian was staying at our place for a couple of days. He loved this lasagne. Especially for Maxim I made the lasagne once again and posted the receipe. 

But, what is the Russian word for lasagne? And probably, Maxim will not understand my Dutch. That´s why also an English version of the receipe.

For Dutch click here.

Lasagne with tomatosauce and spinach

(serves 4)

spinach layer:
  • 400 gram spinach, defrosted
  • salt and pepper
  • freshly grated nutmeg
bechamel sauce:
  • 35 gram butter
  • 35 gram flour
  • 600 ml milk
tomato sauce:
  • 2 tablespoon olive oil
  • 1 onion, finely chopped
  • 2 cloves of garlic, very finely chopped
  • 300 gram carrot, in little chunks
  • 200 gram celery, in little chunks
  • 4-5 tablespoons concentrated tomato purée
  • 2 tins (400 gram) tomatoes
  • 1 teaspoon grounded red pepper (paprika)
  • a few pinches cayenne
  • 2 tablespoons of fresh herbs such as oregano, marjoram, basil, thyme, sage, rosemary (use the latter 2 scarcely) (or use 1 tablespoon dried herbs)
  • optional: a dash of balsamicvinegar and a pinch of sugar 
various:
  • 200 gram lasagne sheets
  • 150 - 200 gram grated cheese (e.g. matured Gouda)  
Spinach: Season the spinach with a pinch of salt en some freshly grated nutmeg. 

Béchamel sauce: Melt butter in a heavybottemed saucepan on low heat. Make sure it doesn´t brown. Stir in the flour. Add bit by bit the milk en keep stirring. Make sure all the lumps are disappeared. Bring to boil and simmer on low heat for a few minutes to remove  flour taste. Season with a pinch of salt, some pepper and freshly grated nutmeg.  

Tomato sauce: Heat the oil in a casserole. Sauté the onion for a few minutes. Add the garlic and the carrots.and cook gently for a few minutes, keep stirring. Add the celery. Add the tomato purée and a cup water. At high heat, keep stirring till the water has nearly evaporished. Add the tomatoes with their juices. Also add the herbs and spices. Bring to a boil. Let simmer for 10 minutes. Taste and season with cayenne and salt. To get a richer taste, you can add a dash of balsamicvinegar and a pinch of sugar.  

Assemble lasagne: Spread a layer of tomato sauce on the base of an ovendish. Cover with strips of pasta and again a layer of tomato sauce. Spread half of the spinach on top of it. Cover with strips of pasta again. Spread  the last of the tomato sauce on the pasta and cover with the spinach. Cover with strips of pasta and carefully spread béchamel sauce over the lot and finally sprinkle liberally with cheese. Bake in a moderate (180C) oven for 30-35 minutes until golden and bubbly on top. 

Lasagne met tomatensaus en spinazie

Toen ik in Ierland was, heeft manlief (met mijn recept op een briefje) deze lasagne gemaakt. In die periode was er een vegetarische Rus over de vloer. Die vond de lasagne erg lekker. Speciaal voor Maxim heb ik de lasagne nog een keer gemaakt en het recept gepost.

Maar ja, wat is lasagne in het Russisch? En waarschijnlijk kan Maxim van mijn Nederlands ook niets maken. Dus daarom voor deze ene keer ook een Engelse variant.


Lasagne met tomatensaus en spinazie

(4 personen)

spinazielaag:

  • 400 gram diepvriesspinazie, ontdooid
  • zout en peper
  • nootmuskaat
bechamelsaus:
  • 35 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 6 dl melk
tomatensaus:
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram wortel, in kleine blokjes
  • 200 gram bleekselderij, in kleine blokjes
  • 2 kleine blikjes (à 68 gram) tomatenpuree (geconcentreerd)
  • 2 blikken (à 400 gram) gepelde tomaten
  • 1 tl paprikapoeder
  • cayennepeper
  • 2 el verse kruiden zoals oregano, marjoraan, basilicum, tijm, salie, rozemarijn (laatste 2 spaarzaam) of gebruik gedroogde kruiden, dan 1 el)
  • eventueel een scheutje balsamicoazijn en een snufje suiker
overig:
  • 200 gram lasagnebladen
  • 150 - 200 gram geraspte belegen kaas 
Breng de spinazie op smaak met een beetje zout en wat versgeraspte nootmuskaat.

Smelt de boter in een steelpan op laag vuur. Zorg dat de boter niet bruin wordt. Roer er de bloem door heen. Roer er dan scheut voor scheut de melk doorheen. Zorg dat je alle klontjes eruit roert. Breng aan de kook en laat nog een paar minuten op laag vuur pruttelen zodat je de bloemsmaak kwijtraakt. Breng op smaak met een beetje zout, wat peper en wat versgeraspte nootmuskaat. 

Verhit in een hapjespan de olie. Fruit hierin de ui een paar minuten. Voeg dan de knoflook en de wortel toe. Bak een paar minuten terwijl je de groenten geregeld omschept. Doe dan de bleekselderij erbij. Schep een paar keer om. Voeg dan de tomatenpuree en een kopje water toe. Schep op hoog vuur om. Wanneer het vocht bijna verdampt is, voeg je de tomaten uit blik met vocht toe. Voeg ook de kruiden toe. Laat 10 minuten pruttelen. Proef en voeg (cayenne)peper en zout naar smaak toe. Eventueel kun je, om de saus een wat diepere smaak te geven, een klein scheutje balsamicoazijn een klein snufje suiker toevoegen. 

Schep in een ovenschaal een laagje tomatensaus. Leg hierop een laag lasagnebladen. Schep hierop weer een laag tomatensaus en daarop de helft van de spinazie. Leg hierop weer een laag lasagnebladen. Schep hierop de rest van de tomatensaus en daarop de rest van de spinazie. Bedek weer met lasagnebladen. Schep hierop de bechamelsaus. Zorg dat alle hoekjes ook goed bedekt zijn. Bestrooi de bovenkant met de geraspte kaas. 
Zet de schaal 20 minuten in de combimagnetron: 180C heteluchtgrill in combinatie met 90 Watt. Of pas deze tijd en temperatuur aan met wat de verpakking van de lasagnebladen vermeldt.