donderdag 25 oktober 2018

Paprika, ananas, tauge en kip in zoetzure saus


Heel vroeger, toen ik ook nog wel eens een pot chicken tonight gebruikte, en de C1000 nog bestond, stond daar een kist onverpakte taugé. Dan kon je gewoon een handje taugé kopen voor (omgerekend) € 0,20. 
Inmiddels gebruik ik voor zoetzure kip geen saus uit een pot meer, en onverpakte taugé in de supermarkt voor dat bedrag is ook verleden tijd. Gelukkig bestaan de toko en de markt nog waar ik voor € 1,50-2,00 per kilo taugé kan kopen en heb ik dit recept voor een soort van chicken tonight hawaii voor je. Helemaal zonder zakje of pakje is dit recept niet, want ik gebruik nog wel een half bouillonblokje. Natuurlijk kun je zout of vissaus gebruiken, maar ik vind in dit geval een bouillonblokje net iets meer diepte geven. 

Paprika, ananas, taugé en kip in zoetzure saus

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • 250 gram (gele) cherrytomaatjes
  • 1 ananas (je hebt 500 gram nodig)
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1-2 groene pepers, fijngehakt (of eventueel sambal)
  • 3 centimeter gemberwortel, geraspt
  • 2 gemberbolletjes + een beetje van de siroop
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gram kip(pendij)filet, in stukjes
  • 500 gram (rode) paprika, in niet te kleine stukjes
  • 1/2 kipbouillonblokje
  • 300 gram tauge
  • gekookte rijst voor erbij
Doe de tomaatjes in een hoge kom. Schil de ananas en snijd in stukjes. Bewaar 250 gram mooie stukjes voor straks, gebruik de wat rare stukjes in de saus en als je nog overhebt, kun je dat bijvoorbeeld bij je yoghurt met cruesli doen. Doe 250 gram (rare stukjes) ananas bij de tomaat. Doe limoensap, suiker, peper en beide soorten gember erbij. Pureer alles met de staafmixer. 
Verhit een wok of braadpan en doe de olie erin. Bak de ui een paar minuten, doe de knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Doe de blokjes kip in de pan en bak op hoog vuur een paar minuten tot de kip bijna gaar is. Doe paprika en ananas in de pan en bak een paar minuten tot de groente heet is. Doe de zoetzure saus erbij, verkruimel het bouillonblokje erboven, breng aan de kook en laat (met een deksel als je hebt) een paar minuten pruttelen. Meng de taugé erdoor en laat doorwarmen. Proef of de balans tussen zoet en zuur goed is, voeg anders nog wat limoensap of suiker toe. 
Serveer de zoetzure kip en ananas met rijst. 

maandag 22 oktober 2018

Gnocchi met palmkool, champignons en rauwe ham


Deze keer was ik een beetje lui en gebruikte ik een zak voorgesneden groente. Dat doe ik echt bijna nooit, maar met een 1 + 1 gratis-actie kon het wel. Eigenlijk ook omdat ik palmkool wilde eten, en dat verder lastig te krijgen is. Dat viel wel een beetje tegen. De mix heeft cavalo nero - bosui maar zou gewoon broccoli - kastanjechampignons moeten heten. Er zit namelijk 20% palmkool en 13% bosui in. En dus bij elkaar 67% broccoli en champignons. Als ik nog een keer dit gerecht zou maken vis ik een ui uit mijn voorraad, koop een stronkje broccoli en hoop ik dat er palmkool op de markt te krijgen is. 

Gnocchi met palmkool, champignons en rauwe ham

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3 personen)

  • 2 eetlepels (koolzaad)olie
  • 100 gram rauwe ham
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1/2 theelepel sambal
  • 3-4 blaadjes salie, fijngehakt en/of blaadjes tijm van 2-3 takjes
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 1 zak wokgroente cavalo nero - bosui (AH - 400 gram) (of je eigen mix)
  • 1 pak gnocchi (500 gram)
  • eventueel paar schilfers parmezaanse kaas
Zet een pan water met wat zout op voor de gnocchi.
Verhit een koekenpan tot goed heet en bestrijk met olie. Leg er een paar plakjes ham in en bak ze goudbruin en licht krokant. Leg even op een bord. Bak zo alle ham terwijl de groente klaarmaakt. 
Verhit een wok of braadpan en doe hierin de olie. Fruit knoflook,sambal en kruiden even aan en doe dan de champignonplakjes en andere groente erbij. Bak op hoog vuur terwijl je geregeld omschept. Voeg eventueel een klein scheutje water toen en laat 2-3 minuten met een deksel op de pan wat gaarder stomen. Dat werkt bij mij vaak beter dan wokken. Breng op smaak met zout. 
Doe de gnocchi in het kokende water en wacht (± 2 minuten) tot ze boven komen drijven. Schep met een schuimspaan uit het water en meng door de groente. Verdeel de ham en eventueel de geschaafde kaas erover.

maandag 15 oktober 2018

Chocolade-kokoskoek



Snel iets lekkers bakken kan met deze chocolade-kokoskoek. Er was niets meer voor bij de koffie en thee in huis dus ik kon kiezen tussen naar de winkel voor koekjes of snel iets in elkaar zetten met ingredienten uit mijn basisvoorraad. Dat werd het laatste. Als je de tijd van de oven niet meerekent, dan was dit voor mij sneller. En ook lekkerder vind ik. 

Chocolade-kokoskoek

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - vorm ± 20 bij 25 centimeter)
  • ouwel (of eetpapier
  • 65 gram zachte boter
  • 2 eieren
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram geraspte kokos
  • 80 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacao
  • 2 eetlepels melk
  • 50 gram pure chocoladedruppels
Bedek de bodem van de vorm met eetpapier.
Klop boter, eieren, basterdsuiker, kokos, zelfrijzend bakmeel, cacao en melk door elkaar. Meng er de chcocoladedruppels door. Verdeel het beslag over het eetpapier en zorg dat dat niet verschuift. Bak de chocolade-kokoskoek ± 30 minuten op 160C gaar. 

donderdag 11 oktober 2018

Zoete aardappelgratin met citroengras, gember en koriander


Voor 2 etentjes laatst bladerde ik weer eens door mijn Ottolenghi-kookboeken op zoek naar iets met zoete aardappel. In het ene kookboek staat een gratin met salie, die ik wel eens eerder gemaakt heb. In een ander kookboek staat een recept voor ovenfrietjes van zoete aardappel met een dip met citroengras en koriander. Recepten voor knapperige zoete aardappel uit de oven wantrouw ik. Ik heb het wel eens geprobeerd maar aardappels worden bij mij nooit gaar in de oven in de tijd die een recept zegt en knapperig en zoete aardappel is soort contradictio in terminis. Maar de genoemde smaakmakers zijn natuurlijk wel lekker bij zoete aardappel. Dus ik combineerde die 2 recepten en maakte er deze gratin van zoete aardappel mee. 


Gratin van zoete aardappel met citroengras, gember en koriander

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 1 kilo zoete aardappel (liefst wat kleinere exemplaren)
  • 100 gram crème fraîche
  • 1/5 deciliter melk
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 eetlepel heel fijn gehakt citroengras (vriezer, toko)
  • 4 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • 3 centimeter gember, geraspt
  • 3/4 theelepel zout

Schil de zoete aardappels en snijd ze op de mandoline in dunne plakjes van 2-3 millimeter. 
Roer crème fraîche, melk, peper, citroengras, koriander, gember en zout door elkaar. Meng de aardappelplakjes in een grote schaal met het gratinmengsel en schep even goed door elkaar. Maak stapeltjes van 8-10 plakjes en zet deze stapeltjes op z'n kant in een ovenschaal. Zet de stapeltjes kriskras door elkaar. Schraap alle restje gratinmengsel uit de kom in de ovenschaal. Bak de zoete aardappelgratin in ± 45 minuten op 200C gaar. 

maandag 8 oktober 2018

Paprika's gevuld met rijst, gehakt en courgette


Bij een thuisafgehaald-bij-mij-thuis is het altijd weer een verrassing wie er allemaal aanschuift. Er is een soort vaste kern ontstaan, maar toch is bij geen etentje de samenstelling precies gelijk geweest. Dan kan dan weer niet, dan die niet. Verrassend is helemaal wie D. meeneemt. Zij neemt bijna altijd iemand mee, en dat is eigenlijk altijd iemand anders. Gezellig. Deze keer had ze iemand meegenomen die een paar jaar geleden al eerder had meegegeten. Hij werkt in een tuin en had een cadeautje meegenomen:



Mooie pepers en paprikaatjes. Verder nog wat verse verveine om thee van te zetten. Daar was manlief erg blij mee. 

De paarse paprikaatjes vulde ik met hetzelfde mengsel als waar ik de grote rode, gekochte paprika's mee vulde. De foto is nog van voordat de paprika's de oven ingingen, want een mooie helderpaarse kleur verdwijnt bij het verhitten. Denk maar aan aubergine. 


Paprika's gevuld met gehakt, rijst en courgette

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 paprika's)

  • 400 gram zilvervliesrijst
  • 1 groentebouillonblokje
  • 6 grote rode paprika's
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1-2 Spaanse pepers, fijngehakt
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook, uit de pers
  • 1,5 theelepel karwijzaad
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zwarte peper, gemalen
  • 1 courgette, in kleine blokjes (± 300 gram)
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg aan het kookwater het bouillonblokje toe in plaats van zout. 
Snijd een kapje van de bovenkant van de paprika's. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees van het kapje in kleine stukjes. Houd die even apart. 
Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en peper een paar minuten . Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg knoflook, karwijzaad, kurkuma, peper, zout naar smaak, de helft van de courgetteblokjes, de helft van de tomaat en 1 deciliter water toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen zonder deksel op de pan. Meng de helft van de rijst erdoor. Vul de paprika's met het gehakt-rijstmengsel. Zet ze in een ovenschaal en giet er wat water in. Hiermee voorkom je dat ze aan de onderkant vastbakken en verbranden. Bak de paprika's 30 minuten op 200C.
Verhit nog een klein beetje olie in de pan waar de vulling zat en bak hierin de rest van de courgetteblokjes een paar minuten. Meng de rijst, de achtergehouden restjes paprika en tomaat en lente-ui erdoor. Houd warm tot de paprika's gaar zijn.  

donderdag 4 oktober 2018

Pruimenclafoutis met tijm

pruimenclafoutis voordat deze de oven in ging
In mijn beleving was dit jaar een goed pruimenjaar. De pruimen die ik kocht waren in het algemeen goed te pruimen. Soms smaken pruimen melig, of blijven ze keihard, of zijn ze alleen maar erg zacht. Dit jaar had ik pruimen die voor mij precies goed waren. Vorige week waren er nog pruimen op de markt, dus misschien nu ook nog wel. Dan kun je dit toetje er mee maken. Met een tikje tijm voor een net iets ander smaakje. 

Pruimenclafoutis met tijm

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± ovenschaaltje van ± 12 bij 12 centimeter)

  • boter om de ovenschaal in te vetten
  • 0,5 deciliter slagroom
  • 1 deciliter volle melk
  • blaadjes van 1 takje tijm
  • 3-4 pruimen (150 gram)
  • 1 ei
  • 50 gram bloem
  • 20 gram suiker
  • poedersuiker om te bestrooien

Breng de slagroom en melk met de tijm tegen de kook aan en zet dan het vuur uit. Laat een half uurtje trekken. 
Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pit en snijd elke helft in 3-4 partjes. Verdeel de partjes over de ingevette ovenschaal. 
Roer het ei, de bloem, de suiker door elkaar tot een klontvrij papje. Meng er scheutje voor scheutje het roommengsel door tot je een dik beslag hebt. Giet dit over de pruimen. 
Bak de clafoutis in ± 25 minuten op 175C gaar. Laat afkoelen tot lauwwarm en bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker. 

maandag 1 oktober 2018

Vakantie-eten - Albanië 4 - trilece - cake met melk


De Italiaanse invloeden in de Albanese keuken zag je ook terug in de toetjes. Vaak stond er tiramisu op de kaart. Niet altijd even goed, maar GZQ als tiramisuliefhebber moest ze toch af en toe proberen. De 2e avond in het Rilindja waren er geen aardappels meer (dat snap je niet) maar die avond hadden ze wel toetjes. Prima ruil lijkt me. GZQ koos de tiramisu èn de cheesecake en was nadien een tikje misselijk. Ik had de tiramisu en manlief had iets lokaals. Na wat googelen kwam ik erachter dat het trilece heet. Dat betekent iets van 3 soorten melk. Het is inderdaad een dessert van in melk geweekte cake met karamel. Dit klinkt minder aantrekkelijk dan het smaakt. Ik vond de versie daar te zoet en te veel karamel, maar manlief was enthousiast.

Thuis maakte ik mijn eigen versie. Ik vond een aantal recepten maar onderling zaten er toch best wel verschillen in de hoeveelheden en verhoudingen. Ik destilleerde mijn eigen variant uit deze recepten. Sowieso maakte ik een veel kleinere hoeveelheid. Het is vrij machtig en ik denk dat het te zompig wordt als het te lang staat. Als je een karamelliefhebber kunt, kun je iets meer karamel maken. Deze hoeveelheid is net genoeg om de bovenkant van een dun laagje te voorzien. 
Of het een echt Albanees toetje is, daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken. Macedonië en Turkije hebben in elk geval ook hun eigen trilece's. Ga je wat verder uit de richting dan kom je in Spanje en landen in Zuid-Amerika ook vergelijkbare desserts tegen die dan cake tres leches heten. Daar gaat er ook nog vaak een laag slagroom op. Dat laatste is niet mijn ding.





Trilece - Albanees toetje van cake met melk

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 12 tot 16 stukjes)
  • 3 eieren, gesplitst
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 150 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 225 milliliter slagroom (ongeslagen)
  • 200 milliliter volle koffiemelk (evaporated milk)
  • 225 milliliter (halfvolle) melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 25 milliliter slagroom (ongeslagen)
  • 50 milliliter (halfvolle) melk
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een rechthoekige (glazen) vorm van ± 18 bij 25 centimeter.
Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze met de mixer stijf. Klop er in gedeelten de suiker door. Klop er dan snel de dooiers en het vanille-extract door. Zeef bloem en bakpoeder boven de kom en spatel dit luchtig door het beslag tot je geen droge bloem meer ziet. Probeer wel zoveel mogelijk lucht in het beslag te houden. Verdeel het beslag over de vorm en strijk glad. Bak de cake in 25-30 minuten op 175C gaar.
Laat de cake afkoelen en prik er met een spies gaatjes in. Doe dit ook aan de onderkant. Houd de cake nog even uit de vorm. 
Meng slagroom, koffiemelk, melk en vanillesuiker door elkaar en giet een kwart van dit mengsel in de vorm. Leg de cake weer terug en giet de rest van het melkmengsel gelijkmatig over de cake. Zet de cake minstens 2 uur in de koelkast. 
Doe 100 gram suiker met 2 eetlepels water in een pannetje met dikke bodem en laat op matig vuur heel rustig, zonder te roeren, karamelliseren. Als de suiker mooi goudbruin is, giet er dan voorzichtig de melk en slagroom bij en roer glad. Pas op, dit spettert, dus doe eventueel een ovenwant aan. Laat de karamelsaus afkoelen maar zorg dat deze nog wel goed vloeibaar is als je 'm over de bovenkant van de cake giet. Zet de trilece nog een uur in de koelkast. 
Snijd in kleine stukjes en serveer in een dieper bord. 

Bronnen:
de Albanese versie van myalbanianfood
de Turkse versie van turkishyummies
de Macedonische versie van macedoniancuisine