donderdag 11 oktober 2018

Zoete aardappelgratin met citroengras, gember en koriander


Voor 2 etentjes laatst bladerde ik weer eens door mijn Ottolenghi-kookboeken op zoek naar iets met zoete aardappel. In het ene kookboek staat een gratin met salie, die ik wel eens eerder gemaakt heb. In een ander kookboek staat een recept voor ovenfrietjes van zoete aardappel met een dip met citroengras en koriander. Recepten voor knapperige zoete aardappel uit de oven wantrouw ik. Ik heb het wel eens geprobeerd maar aardappels worden bij mij nooit gaar in de oven in de tijd die een recept zegt en knapperig en zoete aardappel is soort contradictio in terminis. Maar de genoemde smaakmakers zijn natuurlijk wel lekker bij zoete aardappel. Dus ik combineerde die 2 recepten en maakte er deze gratin van zoete aardappel mee. 


Gratin van zoete aardappel met citroengras, gember en koriander

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 1 kilo zoete aardappel (liefst wat kleinere exemplaren)
  • 100 gram crème fraîche
  • 1/5 deciliter melk
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 eetlepel heel fijn gehakt citroengras (vriezer, toko)
  • 4 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • 3 centimeter gember, geraspt
  • 3/4 theelepel zout

Schil de zoete aardappels en snijd ze op de mandoline in dunne plakjes van 2-3 millimeter. 
Roer crème fraîche, melk, peper, citroengras, koriander, gember en zout door elkaar. Meng de aardappelplakjes in een grote schaal met het gratinmengsel en schep even goed door elkaar. Maak stapeltjes van 8-10 plakjes en zet deze stapeltjes op z'n kant in een ovenschaal. Zet de stapeltjes kriskras door elkaar. Schraap alle restje gratinmengsel uit de kom in de ovenschaal. Bak de zoete aardappelgratin in ± 45 minuten op 200C gaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten