donderdag 29 juni 2017

Pastrami


Langdurig project is het maken van deze pastrami geweest. Ik kocht het benodigde vlees diepgevroren bij ok-vlees waarna het nog een paar maanden lag te wachten op het juiste moment. Vervolgens kost het maken van pastrami ongeveer een week. Het vlees moet een paar dagen in de pekelmarinade en daarna moet het nog lang gerookt worden.

Het schrijven van deze blogpost kostte ook wat tijd. Sommige recepten tik ik zo uit, maar hier moest ik even voor gaan zitten. Al met al is het al meer dan een jaar geleden dat wij deze heerlijke sandwich met zelfgemaakte pastrami als lunch hadden:



Toen ik met dit project bezig was, vroeg ik me ineens af waarom wij toen wij in NY waren, niet de beroemde pastrami van deli Katz hebben geproefd. Toen heb ik er helemaal niet aan gedacht, terwijl ik er echt wel een paar keer erover gelezen heb. Recent kwam ik dit artikel tegen dat me eraan herinnerde. Misschien maar goed ook dat ik de echte niet geproefd heb. Dan had de lat misschien wel heel hoog gelegen, en nu hebben we een heerlijk broodje pastrami gegeten. Ik kan alleen niet zeggen of het erop lijkt of juist niet.

Voor het maken van de pastrami heb ik deze 2 recepten / methodes vergeleken en er een voor mij haalbare variant uit gedestilleerd. Het ene recept probeert dè pastrami van Katz na te maken. De andere receptschrijver wil graag zijn green egg proberen. 


Het zijn recepten uit de VS, en daar is makkelijker aan bepaalde ingrediënten te komen. Pink salt is een soort zout dat gebruikt wordt om te pekelen maar bevat een ander percentage natriumnitriet. In de VS wordt er aan gewoon zout 6,25% nitriet toegevoegd. En een roze kleurstof om verwarring met gewoon zout te voorkomen. Nitriet is geen spul dat je in grote hoeveelheden binnen moet krijgen. In Nederland is colorozozout te krijgen. Daar zit ook nitriet in, maar dan een beetje. Het is niet zomaar in de supermarkt te koop. Ik wilde het bij de slager kopen, maar hij wilde het mij alleen geven en ik mocht het niet verder vertellen. Misschien omdat je niet kunt zien dat het anders is dan gewoon zout. Het is namelijk gewoon wit. Vanwege die percentageverschillen moest ik even goed rekenen hoeveel colorosozout ik moest gebruiken. Hier staat een omrekenaar, met een leuke waarschuwing. 


Ik gebruikte naborst, een stuk van ± 800 gram. Dat ging een paar dagen in een gearomatiseerde pekel. Daarna droogde het nog een dag open en bloot in de koelkast. Vervolgens wreef ik het in met een droog kruidenmengsel met onder meer korianderzaad en zwarte peper. In de grote roker (die we eigenlijk nooit gebruiken) rookten we de pastrami. Dat ging nogal moeizaam. 't Was lastig om de roker aan de gang te krijgen en op temperatuur te houden. Daarom gaarde ik het vlees nog na in de oven op een vrij lage temperatuur.

Het brood kocht ik, de zoetzure komkommer maakte ik zelf. Verder ging er een lik mosterd op de boterham. 


Het was een beetje lastig om de goede richting met het snijden te vinden. Het gebruikte stuk vlees heeft een lange draad. Daarom kun je beste daar dwars op snijden zodat je 'm doorsnijdt. Op de foto kun je zien dat dat niet overal even goed is gegaan. 

maandag 26 juni 2017

Cake met abrikozen en basilicumglazuur


Basilicum in een zoet gerecht? 't Is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij basilicum maar dit kruid combineert goed met diverse fruitsoorten waaronder abrikozen, aardbeien en citroen. Deze cake met abrikozen wordt er net wat spannender door. 


Cake met abrikozen en basilicumglazuur

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis -vorm/ovenschaal van ± 22 bij 32 centimeter)
  • 175 gram boter
  • 10 + 10 blaadjes basilicum
  • 8-10 abrikozen
  • 3 eieren
  • 175 gram suiker
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram maizena
  • ± 50 gram poedersuiker
Leg een vel bakpapier op de bodem van de schaal. Was de abrikozen, halveer ze, haal de pit eruit en leg ze met de bolle kant naar boven op de bodem van de schaal. 
Smelt de boter. Knip 10 blaadjes basilicum in reepjes en meng door de boter. Laat zo even staan. 
Klop de eieren met de suiker ± 5 minuten tot het in volume flink is toegenomen. 
Warm de oven voor op 175C. 
Meng de gesmolten boter er snel door en tot slot de gezeefde maizena en zelfrijzend bakmeel. Een deel van het volume zal nu inzakken, maar dat is niet zo erg. 
Verdeel het beslag over de abrikozen. Bak de de cake in ± 45 minuten gaar. Laat afkoelen. 
Vijzel de andere 10 basilicumblaadjes fijn. Meng er geleidelijk de poedersuiker door en eventueel een drupje water tot je een dik, groen glazuur hebt. Druppel dit over de bovenkant van de abrikozencake. 

zaterdag 24 juni 2017

Muffins met blauwe bessen en kaneel - foodblogswap


Bijna het einde van deze zeer zonnige maand. Tijd voor weer een foodblogswap. Deze maand mocht ik iets uitzoeken op de blog van Loraine, abiteofcravings. Het werd, zoals vaker met de foodblogswap, iets zoets: muffins met blauwe bessen en kaneel. Bij mij ging er agavesiroop door in plaats van honing. Dat flesje stond nog in de kast dus dat is nu ook mooi leeg. Verder gebruikte ik gewone koemelk in plaats van amandelmelk. Ik heb geen koemelk-allergie of veganistisch eetpatroon, dus voor mij is dat net zo gezond. De muffins zijn goedgekeurd door het thuisfront. Ze waren snel op, maar dat was ook maar goed met de warmte.Vers fruit in gebak gaat dan sneller schimmelen dan normaal, en muffins bewaren in de koelkast is ook niet zo'n succes. Daar worden ze een beetje droog van. 

Muffins met blauwe bessen en kaneel

(10 stuks)
  • 120 gram bloem
  • 60 gram havermout
  • 20 gram havervlokken
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • snuf zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 ei
  • 225 gram Griekse yoghurt
  • 60 milliliter melk
  • 75 gram agavesiroop (of honing)
  • 1 theelepel vanilleextract
  • 100-150 gram blauwe bessen
Zet een muffinvorm klaar waar je 10 holletjes klaarmaakt. Ik heb zelf een vorm met hele ondiepe holletjes waar mijn siliconen cupcakevormpjes goed in blijven staan. 
Verwarm de oven voor op 175C. 
Meng alle droge ingrediënten (bloem tot en met kaneel) in een kom. 
Klop in een andere kom alle natte ingrediënten (ei tot en met agavesiroop) door elkaar. 
Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng snel door elkaar. Roer niet langer dan nodig is om het goed te mengen. 
Verdeel het beslag over de muffinvormpjes. Stop in elke muffin 5-7 blauwe bessen. 
Bak de muffins op 175C in ± 20 minuten gaar. 

donderdag 22 juni 2017

Tomatensalade met gemberdressing

Salade van rode en gele tomaten met dressing met gember

Er is niets mis met een dressing van olijfolie, balsamico-azijn en wat gescheurd basilicumblad om door wat fijngesneden tomaten te scheppen. Zo simpel is deze tomatensalade met gember ook. Ik twijfelde ook een beetje of ik dit wel moest bloggen. Ik doe het toch omdat het idee van gember in een dressing net iets minder standaard is, en ik je misschien op een lekker idee breng. Mijn oma bracht mij ooit op het idee. Zij maakte vaak als snel bijgerecht bij vis en aardappelbolletjes een salade van een zakje sla, wat tomaat, wat komkommer. Daar ging dan een dressing door van olie, azijn en een fijngesneden bolletje gekonfijte gember en een paar fijngesneden dadels. Ik vond dat toen verrassend lekker, en doe sindsdien ook zelf geregeld gember door een sladressing. Die dadel zit niet in dit recept, maar onthou die ook maar. Daar komen ook veel positieve reacties op. 

Tomatensalade met gemberdressing

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 300 gram rode trostomaten
  • 200 gram gele cherrytomaatjes
  • 3 eetlepels koolzaadolie
  • 1 eetlepel sherry-azijn
  • 1 theelepel heel fijn gesneden ui
  • 1 theelepel fijngeraspte gember
  • 3 gekonfijte gemberbolletjes, fijngehakt
  • peper, zout
Was de tomaten. Snijd de trostomaten in halve plakken en de cherrytomaatjes doormidden. Doe in een mooie schaal. 
Klop de olie met de azijn tot het gemengd is. Doe er de ui en beide gembersoorten door. Breng op smaak met wat peper en zout. 

maandag 19 juni 2017

Kip met citroen, kumquat, sinaasappel, limoen en venkel


Ook deze kip komt uit het "nog-te-bloggen-archief". Wij aten dit in de winter, als citrusfruit meer in het seizoen is. Op dat moment is er ook niet zoveel keus aan ander fruit. Toch blog ik het recept nu in de zomer, want sinaasappels, limoenen en citroen zien er eigenlijk best zomers uit. Zo'n schijfje is toch net een zonnetje?

Ik koos voor kippendij met vel en bot (wat vroeger kipkarbonade heette, maar dat is niet hip meer). Maar kippendijfilet met nog een beetje vel kan ook. Dan kan de kip waarschijnlijk iets korter in de oven. Zorg wel dat je de stukjes vel die je nog eraan laat aan de bovenkant zitten. Het vel voorkomt dat de kip droog wordt. 

Kip met citroen, kumquat, sinaasappel, limoen en venkel

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4-8 personen)

  • 1 sinaasappel
  • 1 limoen
  • 1 citroen
  • 100 gram kumquats
  • 1 eetlepel versgeraspte gember
  • 1 scherp pepertje, heel fijn gehakt
  • peper, zout
  • 1 theelepel venkelzaad, licht gekneusd
  • 4-8 kippendijen, met bot en vel
  • 2 venkelknollen (± 600 gram)
Snijd sinaasappel, limoen, en citroen doormidden. Rasp van elke vrucht de helft van de schil en doe de rasp in een grote kom. Pers deze helft uit en doe het sap in de kom. Voeg gember, pepertje, venkelzaad en peper en zout toe. 
Snijd de andere helft van de citrusvruchten in dunne plakjes en zet deze even weg. Snijd de kumquats ook in plakjes. 
Kerf de kip een paar keer in en doe de stukken kip in de grote schaal met marinade. Wrijf de marinade goed in de kip. Dek af met folie en laat een paar uur in de koelkast staan om in te trekken. 
Maak de venkel schoon. Snijd horizontaal in repen van ± 1 centimeter en verdeel de venkel over een grote ovenschaal. Verdeel de stukken kip en marinade over de venkel. Steek de plakken sinaasappel, limoen, citroen en kumquat tussen de kip.
Bak de kip in ± 1 uur op 180C gaar. 

Als er nog veel braadvocht van de kip over is, bewaar dat. Daar zit veel smaak in. Gebruik dat bijvoorbeeld als je een snel "kip-groente-rijst-prutje" maakt met nog wat ketjap en sambal als smaakmaker. 

donderdag 15 juni 2017

Orange velvet cake

oranje cake met roomkaasglazuur

Het was het einde van de boekenweek. Op vertoon van het boekenweekgeschenk mocht je gratis met de trein reizen. Dat deden wij. Net als heel veel andere mensen........Dat betekende dus een plekje op het balkon. Gelukkig wel een zitplekje op een traptrede voor mij.
In die toch wel een beetje op elkaar gepropte mensengroep was er nog wel ruimte om ons stukje taart op te eten. Meestal neem ik een plak gewone cake mee voor onderweg, maar nu toverde ik eerst plastic bordjes en vorkjes uit mijn rugtas en daarna een bakje met 3 plakken van deze orange velvet cake. Ik denk dat er best wat mensen jaloers op ons waren.

Orange velvet cake

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis
  • 100 gram zachte boter
  • 50 gram olie
  • 50 gram Griekse yoghurt
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 1,5 deciliter wortelsap
  • 25 gram maizena
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • snuf zout
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 200 gram roomkaas
  • 25-50 gram poedersuiker
  • 1 sinaasappel 
Vet een cakevorm in en bestuif met bloem. Leg een stukje bakpapier op de bodem.
Verwarm de oven voor op 170C.
Meng boter, olie, yoghurt en suiker met de mixer in een grote kom tot een romig geheel. Klop de eieren er 1 voor 1 door. Meng er beetje bij beetje het wortelsap door. Zeef maizena, gemberpoeder, zout, zelfrijzend bakmeel en baking soda boven de kom en meng alles snel door elkaar.
Verdeel het beslag over de cakevorm. Bak de cake in ± 50 minuten gaar. Een cocktailprikker die je er in steekt moet er droog uitkomen. Bak anders nog wat langer.
Laat de cake een kwartier in de vorm afkoelen en daarna op een rooster.
Meng voor het glazuur de poedersuiker door de roomkaas. Rasp de sinaasappel erboven en meng de rasp er ook door. Zet weer even terug in de koelkast om wat op te stijven. 
Snijd nu de sinaasappel zo dik dat het wit meekomt en snijd de partjes tussen de vliezen uit. 
Snijd de afgekoelde cake recht bij en de kontjes eraf. Eet deze zo op of verwerk ze in een trifle-achtig toetje. Snijd de cake overdwars in 3 lagen. Leg de onderste helft op een schaal. Besmeer met 1/3 van het glazuur. Leg hierop de middelste cakelaag en verdeel hier ook 1/3 van het glazuur over. Leg de laatste cakelaag op zijn plek en besmeer met het laatste deel glazuur. Verdeel de partjes sinaasappel over de bovenkant van de cake. 

maandag 12 juni 2017

Peanutbutter and jelly cookies - koekjes met pindakaas en jam

zelfgebakken cookies peanutbutter jelly

Elk land heeft zijn aparte gewoontes. Nederland kent de combinatie pindakaas en hagelslag op 1 boterham. De Verenigde Staten kennen de combinatie pindakaas met jam. Oftewel peanutbutter en jelly. De jam is druivenjam, soms aardbeienjam. In elk geval zoet. Niki Signit vindt dat op bladzijde 352 van haar Smaakbijbel maar een schokkende combinatie. Niet de jam als zodanig, maar dat het druif of aardbei is. Waarom geen zwarte bes? Indachtig haar opmerkingen koos ik voor bosbessenjam in de peanutbutter and jelly cookies. Niet zo zoet als aardbei, maar ook weer niet zo zuur of wrang als zwarte bessen. 

Peanutbutter and jelly cookies

(25-30 stuks)
  • 100 gram (ongezouten) pinda's
  • 25 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram boter
  • 50 gram pindakaas
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • ± 100 gram bosbessenjam (of frambozen- of aardbeienjam)
Hak de pinda's redelijk fijn. Het hoeft geen meel te worden, maar de stukjes moeten niet te groot zijn. Ik gebruikte hiervoor mijn keukenmachine met mes. Daarna deed ik de pinda's even in ene kommetje en verving het hakmes door het kneedmes. 
Doe de zachte boter en beide soorten basterdsuiker in een kom (of keukenmachine) en meng tot een romig geheel. Voeg pindakaas, ei en vanille-extract toe en meng door elkaar. Meng er als laatste het zelfrijzend bakmeel door. Zet het deeg een uurtje in de koelkast.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakfolie. Verwarm de oven voor op 190C. Maak van het deeg balletjes die iets kleiner dan een bitterbal zijn. Leg ze op de bakplaat en duw iets plat. Duw met je duim een holletje in het midden. Schep hierin een lepeltje jam. Bak de koekjes in 10-12 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. De koekjes worden niet superknappperig. 

donderdag 8 juni 2017

Gerookte zalm, geroosterde druiven, venkel en waterkers met dragondressing


't Is al weer even geleden dat wij met onze buurtgenoten een walking dinner hadden. Net als eerdere jaren meldde ik mij weer als kok aan. Deze salade met zelfgerookte zalm en geroosterde druiven vond ik zelf erg lekker. Die geroosterde druiven gebruikte ik al eerder, en die moet ik er echt in houden. Je kunt ze heel gemakkelijk tegelijk met iets anders in de oven klaarmaken als de temperatuur zo 180-200 C is en later nog even opwarmen. Zelfs dat hoeft niet, want ook koud zijn ze een verrassend element in een salade.

Gerookte zalm, geroosterde druiven, venkel, waterkers en dragonmayonaise

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 8 personen)
  • 1/2 bosje dragon
  • 2 deciliter koolzaadolie
  • 40 gram eiwit
  • sap van 1 limoen (30 gram)
  • 5 gram witte balsamicoazijn
  • 35 gram yoghurt
  • 500 gram pitloze rode druiven
  • olie voor roosteren en grillen
  • 2-3 venkelknollen (800 gram)
  • 1 eetlepel pastis
  • 750 gram zalmfilet, aan 1 stuk
  • 75 gram waterkers
Breng wat water aan de kook en giet dit over de dragon. Spoel na met koud water en knijp het water uit de dragon. Hak (of knip) de dragon grof en doe dan in een hoge kom met de koolzaadolie. Pureer tot een groene emulsie. Giet deze over in een kannetje. Doe het eiwit, limoensap, azijn en yoghurt in een hoge kom. Meng met de staafmixer. Giet er, terwijl de door blijft mixen, de groene olie er in een dun straaltje bij. Doe over in een spuitzak of flesje en bewaar in de koelkast. 
Was de druiven en haal ze van de tros los. Doe ze in een ovenschaal en meng er een theelepel olie door. Rooster de druiven op 180-200C in 30-40 tot ze hun vocht een beetje los gaan laten en een tikje verschrompelen.
Was de venkel en verwijder lelijke plekken. Snijd in de lengte in dunne plakken(± 3 millimeter) waarbij je probeert de plakken zo heel mogelijk te houden. Gebruik de kontjes en te kleine, losse stukjes in een ander gerecht. Verhit een grillpan tot heet. Bestrijk de venkel licht met olie en grill ze elk 2-3 minuten aan elke kant. Dit zal in gedeelten moeten. Doe de gegrilde plakken in een platte schaal, bestrooi met wat peper en zout en bedruppel met pastis. Laat zo minimaal een uurtje staan. 
Rook de zalmfilet in een rookpan. Lees hier hoe je dat doet. 
Verdeel de waterkers in kleine plukjes en verwijder hele dikke steeltjes. 
Zet 8 borden klaar. Spuit op elk bord een paar dotjes dragonmayonaise. Verdeel de waterkers en plakken venkel hierover. Verdeel de helft van de druiven hierover. Verdeel de zalm over de borden. Werk af met de rest van de druiven en nog meer dotjes dragonmayonaise. 

(voor de dragondressing heb ik een basisrecept uit ongehutste pot - het tweede kookschrift van Librije's Atelier gebruikt)

zondag 4 juni 2017

Chili-tomatenjam

Lekker op een boterham met kaas of bij een gebakken eitje. Bij tortillachips kan ook. Of bij het broodje hamburger van de bbq. Met deze zoet-pittige chili-tomatenjam kun je veel kanten op. Hoe pittig je 'm maakt, kun je zelf bepalen. Proef een heel klein stukje van de rauwe peper om te beoordelen of deze scherp of minder scherp is. Bedenk dat de scherpte door de suiker wordt afgezwakt. 

tomaten chilijam op brood met kaas


Chili-tomatenjam

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2-3 potjes)
  • 1 kilo tomaten
  • 4-8 chilipepers
  • 40 gram verse gember
  • 30 milliliter Thaise vissaus
  • 2 theelepels korianderzaad, grof gevijzeld
  • 250 gram geleisuiker
  • 1,5 deciliter azijn
Steriliseer de potjes en dekseltjes. In dit jamrecept kun je lezen hoe je dat kunt doen. 
Leg een schoteltje in de diepvries. 
Breng een pannetje water aan de kook. Kruis de tomaten aan de onderkant in en dompel ze, met een paar tegelijk, 20-30 seconden in het kokende water. Trek met een scherp mesje de velletjes van de tomaat. Snijd de tomaten in stukjes en doe de stukjes tomaat in een pan. 
Was de pepers, verwijder de zaadjes en zaadlijsten (tenzij je extra pit wilt) en hak ze fijn. Doe de pepers bij de tomaat in de pan. 
Rasp de gember fijn boven de pan.
Voeg vissaus, korianderzaad, geleisuiker en azijn toe. Breng aan de kook en roer geregeld. Laat het tomatenmengsel inkoken tot het de dikte van jam krijgt. Test op het koude schoteltje (dat zorgt voor snelle afkoeling) of de chili-tomatenjam goed is. Giet in de schone potjes en draai het deksel erop. 
Ongeopend blijft de chili-tomatenjam zeker 6 maanden goed. 

donderdag 1 juni 2017

Muhallabieh met aardbeien en rozenwater - Arabisch melktoetje

muhallabieh in een glaasje met aardbeien en rozenwater

Standaard heb ik halfvolle melk in huis. Voor GZQ, voor in de havermout, voor in de koffie. In recepten voor toetjes wordt vaak volle melk gevraagd. Als ik bij het boodschappen doen al weet dat ik een toetje ga maken, koop ik wel een pak volle melk, maar anders gebruik ik gewoon halfvolle melk en dat smaakt ook prima. 't Zou iets minder romig zijn, maar om eerlijk te zijn proef ik dat verschil niet echt. 

In de laatste foodybox zat een pak Jerseymelk. Supervolle melk met een vetpercentage van 6,5% waar gewone volle melk (minimaal) 3,5% vet moet hebben om vol te mogen heten. Daar wilde ik wel een romig toetje mee maken. Ik koos voor Arabische melkpudding, muhallabieh. Eigenlijk is het met suiker gezoete melk die met maizena tot een vla of pudding wordt gebonden. Heel gemakkelijk dus. Door te variëren met de smaakmakers krijg je elke keer net een ander toetje. Deze muhallabieh werd op smaak gebracht met aardbeien en rozenwater. 

Toen ik op Ballymaloe bezig was met koken was er de mogelijkheid om zelf hun Jerseykoeien te melken. Daarvoor moest je wel een beetje vroeg je bed uit, en dat was niet aan mij besteed. Toen ik er was, waren de koeien er net. Inmiddels zijn ze al heel wat jaartjes en koeien verder, en is er genoeg melk om ook te gebruiken tijdens de cooking course. Daar zullen vast heel wat romige toetjes uit voortkomen. 


Muhallabieh met aardbeien en rozenwater - Arabisch melktoetje

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 glaasjes)

  • 45 gram maizena
  • 6 deciliter (half)volle melk
  • 65 gram suiker
  • paar druppels rozenwater
  • 200 gram aardbeien
Meng de maizena met een scheut van de melk tot een glad papje. 
Breng de rest van melk met de suiker aan de kook. Roer geregeld over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. Roer het maizenapapje nog even goed door en giet dan geleidelijk bij de melk in de pan, terwijl je daarin roert. Blijf 1-2 minuten doorroeren tot het mengsel een dikke vla wordt. Zet het vuur uit. Breng de pudding op smaak met een paar druppels (of wat meer naar smaak) rozenwater. Giet de pudding in 6 glaasjes. 
Maak de aardbeien schoon en verwijder de kroontjes. Snijd ze in stukjes en meng met een paar druppels rozenwater. 
Schep vlak voor het serveren de aardbei op de glaasjes pudding. Je kunt de pudding warm, lauwwarm of koud eten.