zaterdag 4 april 2015

Skrei met chorizokruim op zoete aaardappelpuree

Dit gerecht schotelde ik de gasten van het hoofdgerecht van het walking dinner voor. Naar skrei moet je misschien even op zoek gaan. Ik kocht het bij de groothandel. Skrei wordt ook wel winterkabeljauw genoemd. Het is een kabeljauwsoort die in de winter en het vroege voorjaar in de buurt van de kust van de Noorse Lofoten zwemt om daar te gaan paaien. Dan mag er gevangen worden. Je kunt skrei dus niet het hele jaar door krijgen. In dit recept kun je het ook vervangen door gewone kabeljauw.




Skrei met chorizokruim op zoete aardappelpuree

(6 personen)

  • 1,5 kilo zoete aardappels
  • 1/2 rode peper, heel fijn gehakt
  • 1/4 rode ui, heel fijn gesnipperd
  • sap van een halve limoen
  • 3 eetlepels verse koriander, gehakt
  • 100 gram chorizo, in hele kleine blokjes
  • 1 bruine boterham, uitgedroogd
  • 6 stukjes skrei met vel, ± 150 gram per stuk
  • olijfolie en boter om te bakken
Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Doe de aardappel in een pan met krap water en wat zout. Breng aan de kook en laat de aardappel in ± 20 minuten goed gaar worden. Giet af en laat daarna nog even uitlekken in een vergiet. Doe weer terug in de pan en pureer de aardappel. Ik gebruikte een staafmixer en dat werkte goed. Meng de peper, ui, limoensap en koriander door de puree en proef zout naar smaak toe. Verwarm -indien nodig- de puree vlak voor het serveren op laag vuur terwijl je roert. 
Bak de chorizo in eigen vet 5-10 minuten tot knapperige blokjes. Maal ondertussen de boterham tot kruim. Roer dit op het laatst door de uitgebakken chorizo. Laat in het pannetje en warm - indien nodig - vlak voor het serveren nog even snel door. Schep geregeld om, want het brandt snel aan. 
Dep de vis droog en bestrooi de velkant met wat zout. Verhit 2-3 lepels olie in een grote koekenpan en bak de vis op de huidkant ± 5 minuten op redelijk hoog vuur. Bestrooi de vleeskant met wat peper en zout. Voeg een klontje boter toe en keer de vis voorzichtig om. Bak nu op laag vuur nog een paar minuten tot de vis net gaar is. 
Verdeel de puree over 6 warme borden en maak een platte cirkel. Schep hierop de vis en bestrooi met het chorizokruim. 

Ik serveerde er nog gestoomde romanescoroosjes en een salade van winterpostelein met dungeschaafde venkel bij. 

2 opmerkingen:

  1. Skrei zag ik een poosje geleden in een restaurant op de kaart staan. Ik moest even opzoeken wat het was. We hebben er inmiddels gegeten en zoals gewoonlijk kozen we voor het dagmenu. Voor het hoofdmenu moest er gekozen worden vlees of vis. Mijn man koos voor vis, ik voor vlees. Mijn vlees was heerlijk, maar ik was wel een beetje voedseljaloers, want hij kreeg de skrei!
    Misschien moet ik ook kijken of ik het nog kan kopen, morgen ga ik langs 2 groothandels en dit lijkt me een bijzonder smakelijk recept

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Ageeth, ik vind het ook een lekkere vis. Als het gelukt is, en je dit gerecht gemaakt hebt, laat je dan nog even weten of het lekker was? Of als het toch weer net iets anders is geworden. Ik ben zelf heel slecht in recepten nakoken.

    BeantwoordenVerwijderen