woensdag 30 mei 2012

Mangokomkommersalade

Door deze salade gaat (flink wat) verse koriander. Tot een paar jaar geleden vond ik dat echt vies; het smaakte naar zeep. Nu vind ik het erg lekker. Er is dus hoop voor degene die nu denkt: bah, koriander, deze salade ga ik dus niet maken. Gewoon blijven proberen.

Mangokomkommersalade

  • 1 mango
  • 1 komkommer
  • half bosje koriander
  • 2 eetlepels zoete chilisaus
  • 1/2 theelepel vissaus
  • sap van 1/2 limoen
Schil de mango en snijd er plakken af die je weer in reepjes snijdt.
Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Snijd dan in plakjes.
Haal de blaadjes van de takjes koriander. Hak het dunste deel van de takjes fijn en gebruik dat ook in de salade.
Meng chilisaus, vissaus en limoensap tot een dressing. Proef of zoet-pittig-zout-zuur in balans is. 
Meng alle ingrediënten voor de salade door elkaar en meng de dressing erdoor. 

dinsdag 29 mei 2012

Thaise viskoekjes

Voor 3 personen had ik 9 viskoekjes gebakken. Te weinig naar het oordeel van mannetje Q.


Thaise viskoekjes

(15 kleine koekjes)
  • 200 gram koolvisfilet
  • 1 dl melk
  • 200 gram zalmfilet
  • 200 gram stevige aardappelpuree (of 175 gram aardappels)
  • 2 theelepels fijngeraspte verse gemberwortel
  • 1/2 theelepel vissaus
  • 3 eetlepels verse koriander, fijngehakt
  • fijngehakte rode peper, naar smaak
  • eventueel rasp van 1 limoen
  • 1 ei
  • 100 gram gemalen cornflakes
  • olie om in te bakken
Pocheer de koolvisfilet ± 5 minuten in de melk. Vis de koolvis eruit en bewaar de melk als je nog aardappelpuree moet maken. Laat afkoelen.
Voor de aardappelpuree: snijd de aardappels in kleine stukjes en kook in krap water met iets zout gaar in 5-10 minuten (afhankelijk van hoe klein de stukjes zijn). Giet af en stamp met een scheutje van de melk tot een stevige puree. Laat afkoelen.
Maal de zalm met de koolvis grof in de keukenmachine. Meng in een kom met de gember, vissaus, koriander, limoenrasp, peper naar smaak en aardappelpuree. Vorm van het mengsel kleine koekjes van ± 1 cm dik. Leg ze een half uurtje in de vriezer om goed op te stijven.
Klop het ei met een lepel water los in een diep bord. Doe de gemalen cornflakes in een diep bord. Haal de koekjes eerst door het ei en dan door de cornflakes. Bewaar tot gebruik in de koelkast (max. 2 dagen) of vries ze in.
Verhit ruim olie in een koekenpan. Bak de koekjes op niet te hoog vuur bruin en gaar. Als ze te hard gaan, kun je ze ook nog goed doorwarmen in een oven van ± 175C. 

maandag 28 mei 2012

Zalm met sesamkorstje en paksoinoedels

Dit gaat een favoriet worden. De zalm blijft de basis, maar varieer met de noedels en de groente. Bijvoorbeeld mihoen, tauge, prei, wortelreepjes.

Als je zwart sesamzaad kunt vinden (ik kocht het mijne bij een aziatische toko) dan staat dat net wat leuker dan alleen wit sesamzaad.

Zalm met sesamkorstje en paksoinoedels

(3 personen)
  • 300 gram zalmfilet met vel
  • 2 eetlepels geraspte verse gemberwortel
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels mirin
  • 3 eetlepels sesamzaad (als je hebt wit en zwart)
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 kleine struik paksoi
  • 1 rode paprika
  • 250 gram dunne eiermie
Meng de gember, sojasaus en mirin door elkaar. Wrijf de helft hiervan over de vleeskant van de zalm en laat minimaal een half uurtje intrekken. 
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan tot het geurt en laat afkoelen op een bord. 
Snijd de paksoi in repen. Houd blad en stengel gescheiden. Snijd de paprika in dunne reepjes. 
Gaar de mie volgens de aanwijzing op de verpakking. Spoel koud en bewaar in een klein beetje water (of schep om om met een beetje sesamolie) om te voorkomen dat het een grote klont wordt. 
Verhit een koekenpan tot heet en doe er dan 1 eetlepel olie in. Bak de zalm op de velkant op hoog vuur 5-8 minuten.
Verhit ondertussen een wok en doe er dan de andere lepel olie in. Bak de paksoistengelstukjes 3  minuten. Doe er dan de paprika bij en bak 2 minuten mee. Schep dan de noedels erbij en laat warm worden. Schep op het laatst het paksoiblad nog even mee en giet er de achtergehouden helft van de marinade bij. 
Als de zalm gaar is doop je de bovenkant in het sesamzaad zodat die helemaal bedekt is. 
Serveer de zalm op de noedels. 

vrijdag 25 mei 2012

Asperges met kaviaar

Dit jaar hebben we nog maar 1 keer asperges gegeten. Gewoon, met lekkere aardappels, gekookt ei, lekkere ham en gesmolten boter. Deze keer ook nog met een schep kaviaar erbij. Je moet toch wat met zo´n pot vol.......


En nog een foto van een salade van wat komkommer en raapsteeltjes, een dressing van wat zure room met peper en een lepel wodka en flink was dotjes zalmkaviaar.




donderdag 24 mei 2012

Zalmkaviaar 2 - decadente lunch

En wat doe je dan met zo´n pot zalmkaviaar? Nou, lunchen.

Met boekweitblini´s, wat winterpostelein en zure room.


Boekweit"blini´s"

  • 1 theelepel droge gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 3 dl lauwe melk
  • 150 gram boekweitmeel
  • 25 gram bloem
  • snuf zout
  • zonnebloemolie
Meng de gist en suiker door de helft van de melk. Laat dit een kwartiertje staan totdat het begint te schuimen. Klop dan de rest van de ingrediënten erdoor. Laat het beslag een uurtje rusten. 
Verhit een poffertjespan. Bestrijk licht met wat olie en bak boekweitpoffertjes. 

woensdag 23 mei 2012

Zalmkaviaar (икра лососевая)

Manlief had een culicadeautje meegenomen: een halve literweckpot met zalmkaviaar. Met behulp van een online russisch toetsenbord, copy&paste, google translate en wikipedia (switchen van de ene taal naar de andere) heb ik geprobeerd te achterhalen wat er aan informatie op de pot staat.

Kaviaar en zalm dat was wel duidelijk. Ook het plaatje van een op zalm vissende beer gaf dat al aan. Maar ja, plaatjes op een verpakking zeggen niet altijd wat er in zit. De gok van mannetje Q was kikkerdril. Niet eens zo´n hele rare gedachte.

Verder bevat het etiket informatie over de voedingswaarde: per 100 gram kaviaar 32 gram eiwit en 13 gram vet en dan nog 0,2 milligram vitamine B1 en 0,11 milligram vitamine B2. De pot komt waarschijnlijk uit Rusland, er wordt iets over Moskou gezegd, maar dat het bedrijf daar zit, wil nog niet zeggen dat de kaviaar ook daar vandaan komt.

In Kazachstan wordt de pot op tafel gezet, een schaal toost erbij en huppakee een volle lepel kaviaar erop. Dat is nog eens wat anders dan een superklein dotje als garnering op een hapje.

Nog één opmerking voor de culinaire politie: Volgens wikipedia mogen de onbevruchte eitjes van de zalm geen kaviaar genoemd worden. Dat mag alleen met de eitjes van een steur. Zalmeitjes zijn imitatiekaviaar.

maandag 21 mei 2012

Limoenkokostaart met aardbeien

Zomerse aardbeien, frisse limoen, en tropische kokos. Lijkt me een goed taartje voor deze week. Ik haalde 4-5 stukken hieruit. Voor het opstijven van de vulling gebruikte ik een lege hagelslagdoos die ik zodra de vulling goed was weer weghaalde. De vorm tekende ik over op bakpapier zodat ik wist hoe ik het beslag moest uitsmeren.


Limoenkokostaart met aardbeien

  • 2 eiwitten
  • 40 gram geraspte kokos
  • 40 gram poedersuiker
  • 20 gram bloem
  • 1 limoen
  • 2 dl slagroom
  • ± 25 gram suiker
  • 2 blaadjes gelatine 
  • 150 gram mascarpone
  • ± 150 gram aardbeien
  • 1 eetlepel aardbeiensiroop
  • 1/2 blaadje gelatine
Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken hierop met potlood de omtrek van de bodem. 
Maal de kokos fijner met de poedersuiker. Klop de eiwitten stijf in een schone, vetvrije kom. Spatel de kokos, poedersuiker en bloem erdoor. Verdeel het beslag over de bakplaat en bak op 170C in ± 20 minuten gaar. 
Boen de limoen schoon. Rasp de schil er fijn af. Pers de limoen uit. 
Week de blaadjes gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm een deel van het limoensap, knijp de blaadjes gelatine uit en laat ze in het limoensap oplossen. Laat dit iets afkoelen. 
Klop de slagroom stijf met de suiker. Meng de mascarpone en het limoenmengsel met elkaar. Spatel de slagroom hierdoor. Proef of je het zoet genoeg vindt. Verdeel het mengsel over de bodem en laat ± 2 uur opstijven in de koelkast.
Week het 1/2 blaadje gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm de limonadesiroop met 3 eetlepels water en los hierin de gelatine op. Laat afkoelen tot het lobbig wordt. Snijd de aardbeien in plakjes en verdeel ze over de bovenkant van de taart. Strijk met een kwastje de aardbeiengelei over de aardbeien. Laat nog een uurtje verder opstijven in de koelkast voordat je de taart aansnijdt. 

zondag 20 mei 2012

Wortelvierkantjes

Nee, dit is geen recept voor in vierkante blokjes gesneden wortels. Het is een recept voor een niet overdreven zoete koek die ik toevallig in vierkante stukjes sneed. Ook voor het schipfeestje waar de aardbeienkokosmuffins voor waren.


Wortelvierkantjes
(rechthoekige bakvorm van ± 20 bij 25 cm)
  • 200 gram wortel
  • 2 eieren
  • 1,5 deciliter zonnbloemolie
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 2 gemberbolletjes, fijngesneden
  • 150 gram volkorenmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 75 gram gedroogde abrikozen, in reepjes
Week de gedroogde abrikozen een uurtje in wat lauw water.
Rasp de wortels fijn. 
Klop de eieren met de zonnbloemolie goed door elkaar. Klop de basterdsuiker en de gember erdoor. Meng dan de beide meelsoorten en de wortel erdoor. Verdeel het beslag over een met bakpapier beklede vorm. Verdeel de reepjes abrikoos over de bovenkant van de koek. 
Bak de koek in 20-25 minuten op 180C gaar. 

zaterdag 19 mei 2012

Anijsaardbeien


Een simpele manier om niet zulke lekkere aardbeien toch lekker te maken.

Was 250 gram aardbeien. Droog ze en verwijder het kroontje. Snijd in kwarten. Bestrooi met 1 theelepel poedersuiker en besprenkel met 1 eetlepel sambucca. Laat een half uurtje staan. Bestrooi direct voor het serveren met de fijngehakte blaadjes van een takje verse dragon.

vrijdag 18 mei 2012

Kersenchocoladekwarktaart

De bodem van deze taart kwam bij mij uit de vriezer. Die had ik toen ik een andere taart bakte er even snel bij gemaakt. Net iets meer beslag maken, en het past net in de oven. Ik kreeg wel een beetje een scheve bodem, want de ene taartvorm stond iets schuin op de andere om in de oven te kunnen. Als je dan op tijd de vorm een beetje draait, moet het kunnen.

Kersenchocoladekwarktaart
  • 1 ronde chocoladecakebodem
  • klein potje kersen op sap
  • 500 gram kwark
  • 1 deciliter yoghurt
  • 4 blaadjes gelatine
  • 2 dl slagroom
  • 45 gram suiker
  • 50 gram pure chocolade, gehakt
  • 1 blaadje gelatine
Gebruik een kant-en-klare cakebodem of bak in een springvorm een cakebodem van een beslag van 75 gram boter, 75 gram suiker, 1 ei, 55 gram zelfrijzend bakmeel en 20 gram cacao.

Leg de cakebodem in een springvormrand op een taartschaal. 

Laat de kersen goed uitlekken en bewaar het sap. Snijd de kersen doormidden om te controleren op pitten. 
Week de 4 blaadjes gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Verhit 2 eetlepels van het opgevangen sap en los hierin de geweekte en uitgeknepen gelatine in op. 
Klop de slagroom stijf. Klop de kwark, yoghurt, suiker en gelatinemengsel door elkaar. Spatel de slagroom erdoor. Proef of het zoet genoeg is en meng dan de kersenstukjes en de gehakte chocolade erdoor. Giet het mengsel op de cakebodem. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast. 
Meet 1 dl sap af. Week het ene gelatineblaadje in koud water. Verwarm een beetje van het sap en los het gelatineblaadje hierin op. Roer door de rest van de 1 dl sap. Laat dit lobbig worden en giet over de bovenkant van de taart. Laat verder opstijven in de koelkast. 

donderdag 17 mei 2012

Indiaas brood

In eerste instantie had ik het recept voor khasta roti uit het eereergisteren genoemde boek gevolgd. Ik had geen ajwainzaad maar gebruikte nigellazaad. Die vervanging ging prima, maar de rest van het recept werkte niet echt. Het deeg was geen stevig deeg maar eerder een dik beslag. Ik voegde daarom meer bloem toe. En na 8 tot 10 minuten was het brood ook nog lang niet gaar. Hieronder het recept zoals ik dit indiase brood heb gemaakt.

Indiaas platbrood

(6 stuks)
  • 150 gram kikkererwtenmeel (gram flour)
  • 200 gram bloem
  • ± 2,5 deciliter koud water
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 1 eetlepel nigellazaad
  • 1/4 theelepel zout
Meng alle ingrediënten en kneed tot een stevig, iets plakkerig, deeg. Ik gebruikte de broodbakmachine om te kneden. Doe de deegbal in een kom, dek af met een vochtige theedoek en laat 15 minuten staan. 
Verwarm de oven voor op 200C. 
Verdeel in zes stukken. Stuif wat bloem op je werkvlak en rol elk bolletje erdoor. Duw ze dan plat en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik met een vorm gelijkmatig gaatjes in elk brood. 
Bak de broodjes in 20-25 gaar en lichtbruin en ietwat bobbelig. 

woensdag 16 mei 2012

Kip uit Mangalore (indiaas)

En de beloofde kipcurry.

Kip uit Mangalore

  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 eetlepels yoghurt
  • 1,5 theelepel zwarte peper (versgemalen)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel versgeraspte gemberwortel
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 theelepel citroensap
  • 500 gram kipfilet, in blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2 theelepel kurkuma
Roer 1 lepel olie, de yoghurt, de peper, gemberwortel, komijn, kaneel, zout en citroensap door elkaar. Pers de knoflook erboven uit. Schep de kip door dit mengsel en laat minimaal een half uur in de koelkast marineren.
Verhit de rest van de olie in een braadpan. Fruit de ui een paar minuten aan. Voeg de kurkuma toe en bak even mee. Voeg dan de kip toe en bak tot de kip bruin is. Giet 1 dl water in het bakje waar de kip in heeft gezeten en roer even zodat je de laatste restjes marinade een beetje oplost. Giet dit bij de kip. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat met een deksel op de pan ongeveer 10 minuten pruttelen tot de kip gaar is. 

(bron: India - passie voor koken door Manju Malhi)

dinsdag 15 mei 2012

Aardappelsperziebonencurry

De Indiase naam van dit gerecht luidt aloo phalia. Het komt uit het gisteren genoemde kookboek. Oorspronkelijk wordt er amsoi in gebruikt. De schrijfster geeft aan dat dit lastig te krijgen is. Nu heb ik dat - aangewaaid - in mijn volkstuin staan, dus over een paar maanden zou ik het ook met amsoi kunnen maken. Vandaag met sperziebonen. Ook uit de tuin (lees: diepvries).

Grappig is de opmerking in de inleiding in het boek. Volgens mevrouw Malhi wordt de amsoi urenlang gestoofd met weinig specerijen om de frisse smaak te behouden. Dat klinkt niet logisch, urenlang en behouden.

Aardappelsperziebonencurry

  • 250 gram aardappel
  • 250 gram sperziebonen
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 groene chilipeper, fijngehakt
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • zout
Schil de aardappel en snijd in blokje van 1 cm.
Haal de puntjes van de sperziebonen en snijd in stukjes van 3 cm lang.
Verhit de olie met het mosterdzaad in een braadpan. Voeg als het mosterdzaad begint te springen de ui en chilipeper toe. Bak 1 minuut. Voeg dan de kurkuma, komijn en koriander toe. Bak nog een minuut. Doe dan de aardappelblokjes en sperziebonen erbij. Schep even om en voeg dan 1,5 dl water en iets zout toe. Breng aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat op lager vuur in 10-15 minuten gaar worden.

(bron: India - koken met passie door Manju Malhi)

maandag 14 mei 2012

Mangokorianderraita

Ik schreef het al eerder, de Kazakse keuken stelt niet veel voor. Gelukkig voor manlief zijn er een aantal Indiërs (en Oezbeken) die dat ook vinden en zich lekker bij hun eigen keuken houden. Door de enthousiaste verhalen van manlief over de Indiase keuken had ik uit de bieb India - koken met passie van Manju Malhi geleend.

Leuk van dit boek is dat India als het ware in vier gebieden wordt opgesplitst en elk gebied apart aandacht krijgt. Religie en klimaat beïnvloeden de keukens van de verschillende gebieden. De gerechten op de foto kwamen uit alle delen van India.


Een restje rijst, mangokorianderraita, pittige aardappelsperziebonencurry, kipcurry en brood.

De recepten voor het brood en de curries volgen, de raita is de uitkomst van wat ik nog in huis had.

Mangokorianderraita


Snijd hiervoor het vruchtvlees van 1 geschilde mango in kleine blokjes. Meng dit met 1 deciliter yoghurt en flink wat (zeker 4 eetlepels) verse fijngehakte koriander en een snuf zout.

zondag 13 mei 2012

Tajine van wortel, kikkererwten en pruimen

Else, dit eet je morgen.


Tajine van wortel, kikkererwten en pruimen

(4 personen)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 1 teentje knoflook
  • 600 gram wortel
  • 1 eetlepel honing
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • harissa (anders cayennepeper)
  • zout
  • 1 sinaasappel
  • 300 gram gare kikkererwten
  • 125 gram gedroogde pruimen
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • couscous om erbij te serveren
Verhit de olie in een braadpan. Fruit de ui 2 minuten op hoog vuur en laat dan nog op laag vuur 10 minuten zacht bakken. 
Schil ondertussen de wortel en snijd in (halve) plakjes. 
Pers het teentje knoflook uit boven de ui en voeg de wortel toe. Doe ook de komijn, kurkuma, wat zout en naar smaak harissa erbij. Voeg de helft van de honing toe en 1 dl water. Breng aan de kook en doe dan de deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat in 10-15 minuten de wortel bijna gaar worden. 
Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil er af. Doe dit bij de resterende honing. 
Schil de rest van de schil er dik af en vang het sap op. Snijd de partjes uit de sinaasappel. Doe al het opgevangen sap bij de honing met rasp.
Doe de kikkererwten, pruimen en stukjes sinaasappel in de pan en laat warm worden. 
Doe dan het honingsinaasappelsap en het sesamzaad erbij. Proef of het goed op smaak is. Voeg anders nog wat harissa of zout toe. 

vrijdag 11 mei 2012

Aardbeienkokosmuffins

Morgen is er een schipfeestje. Het nieuwe speelschip in onze buurt wordt officieel geopend. Officieus kun je er al een paar weken in spelen. Nog officieuzer, je kon er zelfs al in door onder het hek door te kruipen toen dat er nog omheen stond. Om het helemaal een feestje te laten worden is er gevraagd om wat lekkers te bakken. Bij deze dus.

Aardbeienkokosmuffins
(12 stuks)
  • 100 gram aardbeien
  • 150 gram speltmeel
  • 40 gram kokos
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 3 eetlepels havermout
  • 75 gram suiker
  • snuf zout
  • 75 gram boter / margarine
  • 0,5 deciliter melk
  • 0,5 deciliter yoghurt
  • 1 ei
Was de aardbeien, haal het kroontje eraf en snijd in kleine stukjes. Zet even apart.
Meng alle droge ingrediënten in een kom.
Smelt de boter en laat iets afkoelen. Meng met de melk en yoghurt en klop het ei erdoor. 
Meng met een vork het natte mengsel door de droge ingrediënten. Het is niet erg als er nog een klontje in zit. Schep voorzichtig de aardbeien erdoor.
Verhit de oven op 170C. 
Schep het beslag in kleine cakevormpjes.
Bak de muffins in ± 25 minuten gaar. 

woensdag 9 mei 2012

Paprikaricottaovenschotel

Mannetje Q heeft streetdance en dan moet ik mee. Wanneer we dan thuiskomen, heb ik behoorlijk trek. Als manlief weg is, zorg ik dat ik het eten nagenoeg klaar is, zodat we binnen 10 minuten kunnen eten. Als manlief thuis is, zorg ik ook dat het eten nagenoeg klaar is, en hoeft hij meestal alleen nog iets van pasta te koken of iets in de oven te zetten. Zo ook van de week. Toen ik thuis kwam was de pasta bijna klaar en de ovenwekker net gegaan. Ik keek nog eens goed op het aanrecht en wat stond daar? Juist ja, de ovenschotel. Maar begonnen met het toetje terwijl dit gerecht alsnog in de oven ging. Reactie van mannetje Q hierop: dat is energieverspilling.

Paprikaricottaovenschotel

(2-3 personen)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 500 gram paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 3 dl melk
  • peper, zout
  • wat oregano/tijm (gedroogd of vers)
  • ± 30 verse basilicumblaadjes
  • 250 gram ricotta
Verhit de olie in een koekenpan. Bak op hoog vuur de ui even aan en zet dan het vuur laag. Laat ± 5 minuten zacht bakken. 
Maak ondertussen de paprika schoon en snijd in repen. Zet het vuur weer hoog en bak de paprika even mee. 
Snijd de gepelde knoflookteentjes in dunne plakjes. Bak die ook even mee. Doe een scheut water bij de groenten in de koekenpan en laat 5 minuten smoren. Zet dan het vuur uit. 
Begin ondertussen vast met de bechamelsaus. Laat hiervoor de boter smelten in een steelpan. Laat de boter niet bruin worden. Roer de bloem erdoor. Laat even pruttelen. Roer dan scheutje voor scheutje de melk erdoor. Er ontstaat dan een saus. Breng op smaak met peper, zout en oregano/tijm. Roer de paprika door de saus en doe over in een ovenschaal. Leg de basilicumblaadjes er bovenop. Verdeel met een theelepel de ricotta in hoopjes over de paprikasaus. 
Bak de ovenschotel op 180C in ± 20 heet en gaar. Zet eventueel nog een paar minuten onder de gril om de ricotta iets te laten kleuren. 

Wij aten er fusili en een salade van sinaasappel/kerstomaatjes/winterpostelein bij. 



dinsdag 8 mei 2012

Mijn Lidleend - jaargang 2, deel 3

Van het karkas van de eend had ik bouillon getrokken. De hoeveelheid eraf gepulkt vlees bedroeg zo´n 300 gram. Maar wat ging ik daar nu mee doen? Ineens kreeg ik een ingeving: bitterballen!

Bitterballen van eend

(ongeveer 35 stuks)
  • 100 gram knolselderij
  • 150 gram boter
  • 150 bloem
  • ± 8 deciliter eendenbouillon
  • 300 gram eendenvlees
  • peper, zout
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • wat bloem
  • 3 eieren
  • 200 gram paneermeel
  • frituurolie
Snijd de knolselderij in hele kleine blokjes en kook deze 2 minuten in wat water. Spoel koud en zet even apart.
Snijd of hak het eendenvlees fijn.
Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Laat de boter niet bruin worden. Roer in een keer de bloem door de gesmolten boter. Laat heel even pruttelen. (= roux)
Voeg scheutje voor scheutje de bouillon bij de roux zodat je een hele dikke saus krijgt. Roer de tijm, de knolselderij en het eendenvlees door de ragout. Breng op smaak met peper en zout. Giet de ragout in een platte schaal en laat afkoelen. Laat daarna goed koud worden en opstijven in de koelkast. 
Pak 3 diepe borden. Doe in een een beetje bloem. Klop in een tweede de eieren los met een beetje water en doe het paneermeel in het derde bord. Zet ook een platte schaal bekleed met bakpapier of zo klaar. 
Snijd de dikke ragout in blokjes en rol elk blokje wat ronder tot een bitterbalgroot balletje. Rol het balletje eerst door de bloem, klop het teveel af. Rol dan door het ei en laat goed uitdruppen. Rol tenslotte door het paneermeel. Leg de gepaneerde bal op de schaal met bakpapier. Maak zo meer ballen. Laat de ballen 2-3 uur hard worden in de vriezer. Herhaal dan het ei-paneermeelproces en laat nogmaals 2 uur bevriezen. 
Verhit de frituurolie tot 175C. Frituur de bitterballen in ± 4 minuten* bruin. Laat uitlekken op wat keukenpapier. 

*) Omdat de bitterballen groter zijn dan fabrieksbitterballen en het korstje sneller verbrandt, frituur ik de bitterballen eerst 2 minuten. Dan laat ik ze ± 5 minuten rusten op keukenpapier en frituur ze daarna nog 1-2 minuten. In de rusttijd trekt de warmte in de bitterbal en ontdooit het binnenste gedeelte ook, terwijl de bal niet leegloopt want het korstje is al wel een echt korstje geworden. 

maandag 7 mei 2012

Kiwimuffins

Via het ene blog kom je op de volgende, en zo ontdek je af en toe lekkere, mooie, leuke dingen. Een tijdje terug kwam ik hier het recept voor muffins met kiwi tegen. Inderdaad niet zo snel een vrucht die je mee gaat bakken. Omdat ik nog kiwi´s had liggen en nog wat wou bakken voor in de trein en vliegtuig (vandaar een weekje geen bericht, we waren even weg) besloot ik dat maar eens te proberen.  Het resultaat vond ik geslaagd. Vooral de combinatie met de kokos was een goede.

Hier het recept zoals ik ze gemaakt heb.

Kiwimuffins

(10 stuks)
  • 2 kiwi´s
  • 75 gram speltmeel
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 50 gram bloem
  • 40 gram gemalen amandelen
  • 20 gram geraspte kokos
  • 1 eetlepel havermout
  • 80 gram suiker
  • snuf zout
  • 60 gram boter, gesmolten en weer afgekoeld
  • 1 ei
  • 2 eetlepels melk
  • 0,5 deciliter yoghurt
Schil de kiwi´s en snijd in kleine blokjes.
Meng alle droge ingrediënten in een kom door elkaar. 
Klop de boter, ei, yoghurt en melk door elkaar in een andere kom. Giet dit mengsel op de droge ingrediënten en spatel voorzichtig door elkaar tot het net gemengd is. Spatel dan de kiwiblokjes erdoor. 
Verwarm de oven voor op 180C.
Verdeel het mengsel over 10 cakevormpjes. Bak de muffins in ± 25 minuten gaar en lichtbruin. Laat afkoelen op een rooster.