maandag 29 januari 2018

Gebakken upma - ontbijtuitdaging

Upma. Ik had er tot kort ook nog nooit van gehoord. Of tenminste, er ging geen belletje rinkelen toen manlief helemaal enthousiast over upma terug kwam uit India. In het vliegtuig had hij lekker (sic!) gegeten. Het was een bakje waaraan kokend water werd toegevoegd, en dan werd het een warme pap. Upma is Indiaas basisvoedsel dat vaak als ontbijt wordt gegeten. Kort omschreven is het een hartige stevige griesmeelpap. Een bijna-pudding van geroosterde griesmeel en water waaraan wat specerijen worden toegevoegd en soms wat groente of noten. Genoeg variatie in elk geval. Hij ziet het al helemaal voor zich om dit ook in Europa als vliegtuigeten te introduceren. Ik denk dat veel mensen afhaken. Griesmeel in combinatie met hartig klinkt niet direct lekker in onze Westerse oren. 


Ik had wel enigszins kunnen weten wat upma is, want in Plenty More van Ottolenghi staat een recept voor gebakken upma met een gepocheerd ei er bovenop. Dat heb ik een paar jaar terug wel gelezen, maar het woord upma was dus niet blijven hangen. Totdat iemand in een FB-groep voor Ottolenghi-adepten een foto van dit recept postte en ik aan dit recept herinnerd werd. Dus dat ging op mijn "nog-te-koken-lijstje". Mijn ontbijtuitdaging leek me een mooi moment om de upma te proberen. 

Ik maakte alleen een foutje. Ik gebruikte de bloem die ik voor mijn verse pasta gebruik, maar dat is fijne semolina. Dat merkten we bij het eten. Je mist het korrelige, grove van griesmeel. Dat was juist zo lekker. Een volgende keer zal ik denk half griesmeel (de soort die ik gebruik voor zoete griesmeel, die is van zachte tarwe) en de helft de fijne semolina van harde tarwe gebruiken. Tenzij ik een grove maling van harde tarwe zie. Daardoor was de pap niet zo stevig, bakken lukte net. Ook denk ik dat ik een volgende keer kokend water toevoeg omdat het mengsel zo dik is dat je het niet kunt laten pruttelen zoals in het originele recept staat; dan bakt het direct aan. Er is geen tijd om het mengsel aan de kook te brengen. 

Verder gaan er chana dal door. Dat zijn gespleten kikkererwten. Gebruik geen gewone gedroogde kikkererwten. Die moet je eerst een nacht weken en die zijn met een half uur koken ook nog niet gaar. Gebruik dan eventueel gele spliterwten. Maar die zijn wel waarschijnlijk wel eerder klaar dan met 30 minuten. 

Gebakken upma
(3-4 personen)

  • 100 gram chana dal (gespleten kikkererwten)
  • 200 gram grove semolina van harde tarwe
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • ± 1 eetlepel fijngehakte groene peper
  • 2 theelepels zwart mosterdzaad
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 20 kerrieblaadjes, in reepjes
  • zout
  • 3-4 eetlepels zonnebloemolie om te bakken
  • eventueel mangochutney voor erbij
Doe de chana dal in een pan met 3 keer het volume aan water. Breng aan de kook en laat ± 30 minuten koken tot de splitkikkererwten gaar zijn. Giet af en roer er een beetje zout door.
Rooster de semolina in een droge hapjespan en schep daarna even op een bord. 
Verhit de ene lepel olie in de hapjespan en fruit hierin de ui en peper een paar minuten tot ze beginnen te kleuren. Bak mosterdzaad, kurkuma, komijnzaad en kerrieblad even mee. Voeg 4 deciliter water toe en wat zout en breng aan de kook. Meng er dan, terwijl je roert om klontjes te voorkomen, het geroosterde griesmeel door. Laat een paar keer bubbelen en meng er de chana dal door. Giet de upma in een platte schaal van ± 20 bij 20 centimeter. Laat afkoelen. 
Ik maakte dit de avond van tevoren en liet de schaal onafgedekt buiten de koelkast staan. De bovenkant droogt dan iets uit, maar dat vond ik wel handig bij het snijden en bakken dat dat niet zo plakkerig was. 

Stort de afgekoelde upma op een plank zodat je 'm in stukken kunt snijden. Vierkantjes of driehoekjes kan allebei. 
Verhit een koekenpan. Doe de olie erin en laat deze heet worden. Leg de stukjes upma voorzichtig in de hete olie en bak ± 3 minuten aan 1 kant. Draai voorzichtig om en bak de andere kant ook goudbruin en knapperig. 
Leg een velletje keukenrol op een bord en laat de gebakken upma daar even op liggen zodat het teveel aan olie wordt opgezogen. Serveer de upma eventueel met wat chutney. 

Bron: recept uit Plenty More van Yotam Ottolenghi

zaterdag 27 januari 2018

Hartige kaaswafels met champignons, tomaat en chili-jam - foodblogswap


Kaneelpannenkoekjes met bosbessen aten we gisteren bij het ontbijt op dag 2 van de ontbijtuitdaging. Die blog ik nog wel een keer. Vandaag ontbeten we met deze hartige wafels. Bij manlief lag er ook nog een stuk gebakken bloedworst op zijn bord, maar daar maak je mij niet echt blij mee. 
Ik had deze wafels al gespot bij het rondneuzen op de blog van Inge waar ik deze maand van mocht koken voor de foodblogswap. Zij maakte een topping van avocado, chorizo en tomaatjes. Ik bakte er champignons en tomaatjes bij en haalde een potje chili-jam uit mijn voorraadkast. Dat laatste voegde echt wat toe. Ik snap dat je dat niet speciaal voor deze wafels gaat maken, maar hij is wel erg lekker om in huis te hebben. Dus als je een keer een uurtje tijd hebt....
De uitdaging zit inderdaad uit het op tijd mijn bed uit komen. Ik maakte het deeg voor de wafels dan ook al weer de avond ervoor. 

Hartige kaaswafels met champignons, tomaat en chili-jam

(4 wafels)

  • 50 gram zachte boter
  • 1 ei
  • 60 milliliter melk
  • wat peper
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • klontje boter
  • paar champignons, in plakjes
  • paar kerstomaatjes, gehalveerd
  • chili-jam
Klop de boter met het ei tot het gemengd is. Klop de melk erdoor. Meng dan peper, oregano, kaas en bakmeel erdoor. Het wordt een redelijke stevig deeg. 
Verwarm het wafelijzer voor. 
Verhit de boter in een koekenpan en bak op hoog vuur de champignons en tomaatjes tot ze lichtbruin zijn. 
Bak ondertussen de wafels. Gebruik voor 1 wafel 1/4 deel van het deeg. De wafels zijn in ± 5 minuten gaar. 
Schep 2 wafels op een bord, schep er wat champignons en tomaatjes op en geef er een lepel chili-jam bij. 

donderdag 25 januari 2018

Ontbijtuitdaging en shakshuka

Om 5 voor 6 's avonds ren ik niet de supermarkt in om snel wat voorgesneden groente, een stukje vlees en een zak pasta bij elkaar te grijpen. Nee, wat wij 's avonds eten ligt vaak al wel een paar dagen van te voren vast. Ik koop vrijdag groenten op de markt en kijk al online wat er bij de AH in de bonus is en verzin op die basis ons weekmenu. Hoe het gerecht er echt uit komt te zien, staat soms nog niet helemaal vast, maar de grote lijn is er wel. Ik probeer ook heel afwisselend te koken: een keer pasta, een keer aardappels, een keer rijst, een keer peulvruchten, een keer quinoa, veel verschillende groente. Ik vind het leuk om daar ook even voor te gaan zitten. 
Hoe saai is dan mijn ontbijt. Ik eet yoghurt met wat cruesli en fruit. Meestal een banaan in plakjes maar op het moment is er een mangovloedgolf op de markt, dus is het mango. In de zomer vaak aardbeien. Toch nog een tikje variatie. Daarnaast eet ik een boterham met boter en hagelslag. 
Is dat omdat ik niets anders weet te verzinnen? Dat lijkt me niet. In principe kun je alles wat je 's avonds eet ook als ontbijt eten. We zijn hier wel wat zoeter ingesteld dan in andere delen van de wereld, en te hartig vind ik ook niet altijd lekker, maar alles kan. Bij mij heeft het gewoon te maken dat ik rustig wil opstarten, gewoon mijn routine volg en niet na moet denken over wat er vandaag moet gebeuren. Ik besef dat er 's avonds ook genoeg mensen zo willen eten. 
Ondanks die routine heb ik mezelf een ontbijtuitdaging gesteld: een week lang met telkens iets anders ontbijten. De rest van het gezin krijg ik wel mee. Als het ze maar geen extra tijd kost. Dat is de cruciale factor. Ik ben bang dat ik er wel af en toe iets eerder voor uit moet zal moeten. Dus het is niet zozeer een culinaire uitdaging maar de uitdaging dat ik op tijd mijn bed uit kom. 



Dus vandaag trapten wij de ontbijtuitdaging af met shakshuka. Wel in een ochtendvariant, dus niet al te pittig en zeker geen knoflook erdoor. En ja, daarvoor stond ik dus de avond ervoor al de saus te maken zodat vanochtend alleen de eieren erin moesten garen. Dus de eitjes moet je nog even in de foto denken.

Mijn ontbijtuitdaging volgen? Op instagram hoop ik elke ochtend mijn ontbijtje te posten. 


Shakshuka

(3 personen)

  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, in halve ringen
  • 5 puntpaprika's, in repen
  • blaadjes van 5 takjes tijm
  • 1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse koriander, fijngehakt
  • 2 tomaten, in stukjes
  • 250 gram cherrytomaatjes, in stukjes
  • peper, zout
  • snuf cayennepeper
  • 6 eieren
  • platbrood voor erbij
Verhit een hapjespan en doe het komijnzaad erin. Laat even roosteren tot het lekker begint te ruiken. Doe dan de olie en de ui erbij en bak op hoog vuur een paar minuten. Voeg de paprika toe en bak nog een paar minuten op hoog vuur tot ui en paprika een beetje bruin beginnen te worden. Doe tijm, peterselie, koriander, tomaten en een beetje water erbij. Breng op smaak met peper en zout en wat cayennepeper. Laat een kwartiertje pruttelen. Proef en breng eventueel verder op smaak. 
Maak 6 holtes in het groentemengsel en breek in elke holte een ei. Bestrooi met wat peper en zout. Doe een deksel op de pan en laat de eieren garen tot wat je lekker vindt. Ik houd zelf niet echt van een zachte dooier dus laat de mijne er wat langer in. 

Gebaseerd op het recept in Plenty van Ottolenghi voor shakshuka

maandag 22 januari 2018

Harira - Marokkaanse tomatensoep

harira soep marokko

Een Italiaanse en een Marokkaanse tomatensoep zette ik een tijdje geleden op tafel toen er een groep mensen kwam eten. De Italiaanse, ribollita, blogde ik al eerder. De harira was voor mij nieuw. Ik googelde een paar recepten bij elkaar om te kijken wat er ongeveer in ging en maakte daarvan mijn eigen versie. Harira is de soep die veelal tijdens de ramadan wordt gegeten. Vaak geserveerd met een paar stukjes dadel erin. In mijn harira gebruik ik een onorthodox ingrediënt: de pittige paprikapuree. Die is helemaal niet Marokkaans, maar Turks. De reden dat ik die in mijn harira gebruikte is omdat ik dat nog in de vriezer (in ijsblokjesvorm ingevroren) in had liggen en een makkelijk manier vond om pit aan de soep toe te voegen. Harissa is natuurlijk een stuk authentieker om te gebruiken. 

Harira

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 uien, in kwartringen (±150 gram)
  • 1-2 eetlepels pittige paprikapuree (of harissa naar smaak)
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 2 theelepels komijnzaad, grof gevijzeld
  • 2 theelepels korianderzaad, grof gevijzeld
  • peper, zout
  • 1/4 bosje selderij, fijngehakt, mag met steeltjes
  • 1/2 bosje koriander, fijngehakt, mag met steeltjes
  • peper, zout
  • 2 pakken gezeefde tomaten (à 500 milliliter)
  • 3 groentebouillonblokjes
  • 150 gram rode linzen
  • 150 gram vermicelli
  • 300-400 gram gare kikkererwten
  • 2 tomaten in blokjes (± 200 gram)
  • beetje citroensap
Verhit de olie in een grote soeppan. Schep de uien erdoor en laat op laag vuur met een deksel op de pan 5 minuten smoren. Zet het vuur hoger. Bak dan paprikapuree, knoflook, de specerijen en een beetje peper en zout een paar minuten mee. Voeg de selderij en bijna alle koriander toe en een scheutje water. Laat 5 minuten pruttelen. Voeg de gezeefde tomaten en 2,5 liter (kokend) water toe. Roer alles door elkaar en breng aan de kook. Voeg de linzen toe en laat op laag vuur 30 minuten pruttelen. Verkruimel de bouillontabletten boven de harira en voeg de vermicelli toe. Laat 5 minuten zachtjes koken. Doe dan de kikkererwten en tomaten erbij en laat nog 10 minuten pruttelen. Proef de soep en breng op smaak met eventueel nog wat zout, misschien nog wat extra paprikapuree en wat citroensap. Bestrooi met de achtergehouden koriander. 

donderdag 18 januari 2018

Groentecrumble met haver, geitenkaas en boerenkooldressing


Heel veel groente gaat er in deze hartige crumble. Spruitjes, bietjes, pastinaak, wortel, pompoen en dan ook nog boerenkool in het sausje dat er bij gaat. Over deze overvloed aan groente gaat een laagje van havervlokken en geraspte geitenkaas dat lekker knapperig wordt in de oven. 

Omdat ik de foto niet terug kon vinden (of geen foto gemaakt had), aten we het nog een keer. Toen liet ik de pastinaak weg en gebruikte zoete aardappel in plaats van pompoen. Zie dit recept als een uitgangspunt en varieer met de groente. 

De afhalers waren ook enthousiast. Eén schreef:" Een heeeeeeerlijke groentebom!".

Groentecrumble met haver en geitenkaas en boerenkooldip

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 personen)
  • 500 gram spruitjes
  • 500 gram bietjes
  • 2 theelepels korianderzaad, grof gevijzeld
  • 500 gram pastinaak
  • 500 gram wortel
  • 1 theelepel venkelzaad, grof gevijzeld
  • 1 theelepel komijnzaad, grof gevijzeld
  • 3 teentjes knoflook, in de schil
  • 2 + 2 eetlepels (koolzaad)olie
  • 1 groene kabochapompoen (± 1 kilo)
  • 1 rood pepertje, fijngehakt
  • 150 gram havervlokken
  • paar blaadjes verse salie, fijngehakt (± 1 theelepel)
  • 300 gram geraspte geitenkaas
  • 400 gram boerenkool aan de stronk
  • 3 eetlepels tahin
  • rasp en sap van 1 citroen
  • ± 1 deciliter yoghurt
Maak de spruitjes schoon en halveer ze als ze erg groot zijn. Kook ze 2-3 minuten voor. Giet af, laat uitlekken en doe ze in een grote ovenschaal (of bakplaat).
Schil de bietjes, snijd ze in blokjes van ± 2 centimeter, doe ze in een magnetronbestendige schaal met een beetje water en verhit 10 minuten op vol vermogen. Schep tussentijds een keer om. Giet af en meng het gevijzelde korianderzaad erdoor. Doe de bietjes bij de spruitjes in de ovenschaal. 
Schil de wortel en pastinaak en snijd in plakjes van een 1/2 centimeter. Als de wortels erg dik zijn, halveer ze dan eerst. Meng de pastinaak en wortel met het venkel- en komijnzaad. Verdeel over de ovenschaal bij de andere groente. Leg de knoflookteentjes aan de zijkant van de groente. Besprenkel met 2 eetlepels olie.
Zet de schaal in de oven die je op 180C zet. Maak dan de pompoen klaar. Was de pompoen en snijd eventuele lelijke plekken in de schil weg. Halveer en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in schijven en die in stukjes van ± 2 centimeter. Meng de rode peper door de pompoen. Doe de pompoen bij de groente in de oven.
Meng in een kom havervlokken, olie, geitenkaas en salie door elkaar. Maal er wat peper over. Verdeel de crumble over de groente. Bak de groentecrumble 20-30 minuten tot de bovenkant lekker krokant is en de groente gaar is. Haal vlak voor het einde de knoflookteentjes uit de schaal. Die heb je nodig voor de boerenkooldressing. 
Ris terwijl de groentecrumble gebakken wordt de boerenkool van de stronk. Breng 1 liter water aan de kook met 2 theelepels zout. Blancheer hierin de boerenkool (eventueel in delen). Doe de geblancheerde boerenkool in een vergiet of zeef en spoel koud. Knijp goed uit.
Doe de boerenkool in een kleine keukenmachine. Doe de gepofte knoflook (zonder velletje), de tahin en citroensap en -raps erbij. Draai tot puree. Voeg de yoghurt toe en meng kort door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de groentecrumble met een schep van de boerenkooldressing ernaast. 

maandag 15 januari 2018

Salade met avocado, kaapse kruisbes, paprika + hele kip


De mannen hier liepen al een tijdje te zeuren dat ze "hele kip uit de oven" wilden eten. Dat werd deze kip met Mexicaanse invloeden. Naar analogie van de kip in meestersaus sudderde ik de kip eerst in een bouillon met smaakmakers en braadde de kip daarna in de oven voor een krokant velletje. Op deze manier weet ik zeker dat de kip goed gaar is. Dat was deze keer ook goed zichtbaar want de ene poot hing al zo goed als los. Wel gemakkelijk met aansnijden. 

Bij de kip aten we deze salade met mooie gouden Kaapse kruisbessen erdoor. GZQ miepte al dat hij geen tomaat wilde, maar het was dus geen tomaat. Overigens vond hij de Kaapse kruisbes ook niet zo'n succes. De advocado (pubergrapje om mij te irriteren) wilde hij wel erg graag. 

Verder bakte ik er zachte taco's van maismeel bij. 


Salade met avocado, Kaapse kruisbes, paprika en winterpostelein

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 3 rijpe avocado's
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gehakte verse koriander
  • 1 groene peper - 1 theelepel fijngehakt, de rest in dunne ringetjes
  • grof zeezout naar smaak
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 100 gram winterpostelein
  • 100 gram Kaapse kruisbessen (of physalis of Kaapse goudbes)
  • 1 groene paprika, in kwarten en dan in dunne reepjes
Neem de zachtste van de 3 avocado's. Halveer deze, wip de pit eruit, verwijder de schil en prak het vruchtvlees fijn. Meng er de helft van het citroensap, alle koriander, de theelepel fijngehakte groene peper en naar smaak wat zout door. Smeer deze puree uit over een mooi, groot serveerbord.
Meng de rest van het citroensap met de olie. Doe de winterpostelein in een kom en meng met je handen de dressing erdoor. Verdeel de helft over de avocadopuree. 
Halveer de andere 2 avocado's, wip de pit eruit, verwijder de schil en snijd in boogjes. 
Haal de Kaapse kruisbes uit de lampionnetjes. Was ze en halveer ze. Verdeel de helft over de winterpostelein. Verdeel ook de helft van de paprika en avocadoboogjes erover. 
Maak nog een laag winterpostelein en verdeel hierover de rest van de avocado, paprika en Kaapse kruisbes. Bestrooi met de peperringetjes.

Hele Mexicaanse kip

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 1 hele kip van ± 1,5 kilo
  • 1 ui, in grof gesnipperd
  • 1/3 bosje koriander (mag vooral uit steeltjes bestaan), grofgehakt
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 theelepels korianderzaad, grof gevijzeld
  • 2 theelepels komijnzaad, grof gevijzeld
  • eventueel de schil nadat je een citroen hebt uitgeperst
  • 1 eetlepel olie
  • 2 theelepels komijnzaad, gemalen
  • 2 theelepels korianderzaad, gemalen
  • 2 theelepels paprikapoeder
Doe de kip in een pan met zoveel water dat de kip net onderstaat. Voeg ui tot en met citroenschil toe. Breng langzaam aan de kook en laat 30 minuten op laag vuur pruttelen. 
Meng ondertussen olie met komijnpoeder, korianderpoeder en paprikapoeder. 
Zet de oven aan op 180C. 
Til de kip uit de bouillon en laat goed uitdruppen. Dep droog en wrijf in met het olie-specerijenmengsel. Leg de kip in een ovenschaal met de borst naar onder. Of leg de kip op een rooster met een schaal eronder. Bak de kip 20 minuten tot het vel goudbruin begint te worden. Gebruik eventueel een paar minuten de grill. Keer de kip dan om en bak nog 10 minuten met de borst naar boven. Gebruik ook aan deze kant eventueel de grill. 

Bewaar alle botjes en restjes kip en breng die nogmaals met de bouillon aan de kook en laat 15 minuten pruttelen. Zeef de bouillon en peuter het vlees van de botten. Laat de bouillon afkoelen en schep het vet eraf. Bewaar tot 2 dagen in de koelkast of vries in. 

donderdag 11 januari 2018

Cake met kersen, kardemom en witte chocolade

cake in hello kitty vorm met kersen witte chocolade kardemom

Vandaag moest deze cake in de Hello Kittyvorm gebakken worden. Niet het slimste idee want door de kersen in deze cake bleef de cake een beetje aan de vorm plakken. Hij is dus niet zo goed uit de vorm gekomen. Met het glazuur kon ik dat wel enigszins wegwerken en voor de smaak maakt dat gelukkig niet uit.


Cake met kersen, kardemom en witte chocolade

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • zaadjes uit 15 kardemompeulen, fijngevijzeld
  • 200 gram zachte boter
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • 220 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram kersen (pot, diepvries of in het seizoen vers)
  • 50 gram witte chocolade, grof gehakt of als callets
Vet een cakevorm in  en bestuif met bloem of paneermeel.
Klop de boter met de suiker en kardemom 5 minuten met de mixer tot een romig geheel. Klop er 1 voor 1 de eieren door. 
Verwarm de oven voor op 160C. 
Snijd de kersen doormidden of als ze heel groot zijn in vieren. Leg op een schoteltje en zeef er een beetje van het zelfrijzend bakmeel over. 
Meng / spatel het zelfrijzend bakmeel kort door het beslag. Meng kersen en witte chocolade door het cakebeslag. Verdeel het beslag over de vorm. Bak de cake in ± 60 minuten gaar en goudbruin. Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en stort dan op een taartrooster om verder af te laten koelen. 

maandag 8 januari 2018

Taart met mandarijnencurd, gekonfijte mandarijn en wortel


Een beetje zon in de keuken. Dat mag wel met dit grijze weer. De oranje plakjes gekonfijte mandarijn stralen je tegemoet. 

Verder gaat er in deze taart zelfgemaakte "lemoncurd" van mandarijn. Mandarijnencurd dus. In principe kun je elke citrusvrucht hiervoor gebruiken. Wel gebruikte ik iets minder suiker dan in het recept voor lemoncurd. Een citroen is natuurlijk wat zuurder dan een mandarijn. 


Taart met mandarijn en wortel

(springvorm 20 centimeter - recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 5-6 mandarijnen
  • 1 ei
  • 25 gram boter
  • 35 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram suiker
  • 2 deciliter water
  • 3 eieren
  • 150 gram suiker
  • 1 deciliter zonnebloemolie
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram fijngeraspte wortel
  • 100 gram mascarpone
  • beetje poedersuiker
Boen de mandarijnen schoon.  Snijd uit het midden van elke mandarijn 2-3 dunne plakjes. Die worden gekonfijt. 
Rasp van 2 mandarijnen de schil en zet dit even apart. 
Pers alle mandarijnen uit. Meet 60 milliliter sap af. Pers eventueel nog een extra mandarijn uit als ze wat minder sappig waren of wat kleiner. Smelt de boter op laag vuur. Roer de suiker en het mandarijnensap erdoor. Klop het ei los in een kommetje. Houd het vuur laag en roer het ei erdoor. Blijf roeren met een pollepel en over de bodem schrapen tot het mengsel begint te binden. De mandarijnencurd is goed als je een beetje van de lepel laat afdruppen, dan met je vinger een streepje in de op de lepel achtergebleven curd trekt en dat streepje zichtbaar blijft. Giet de mandarijnencurd in een diep bord en laat afkoelen. 
Breng 2 deciliter water met de 200 gram suiker aan de kook. Doe hierin de mandarijnplakjes en laat op laag vuur 20 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en laat de plakjes afkoelen in de siroop. Breng dan nogmaals aan de kook, laat 5 minuten pruttelen en laat weer afkoelen. Vis de plakjes mandarijn uit de siroop en leg ze op een vel bakpapier om te drogen. De siroop is een smaakmaker in andere baksels of - als je thee met suiker drinkt - lekker in de thee, of gebruik 'm als limonadesiroop. 
Klem een vel bakpapier tussen de rand en de bodem van de springvorm en vet de zijkanten in. 
Verwarm de oven voor op 175C.
Klop de eieren met de suiker tot een dik mengsel. Klop er beetje bij beetje de olie door. Meng er dan de Griekse yoghurt door. Zeef het zelfrijzend bakmeel en de kaneel boven de kom en meng door elkaar. Meng als laatste de wortel en de achtergehouden mandarijnrasp door het beslag. Verdeel het beslag over de vorm en bak de wortelcake op 175C in 50-60 minuten gaar. Laat de cake afkoelen.
Snijd de wortelcake overlangs in 2 helften. Verdeel bijna alle mandarijnencurd over de onderste helft en dek af met de bovenste helft. Roer de mascarpone los met wat suiker naar smaak. Verdeel over de bovenkant van de taart. Zet de gekonfijte mandarijn tegen de zijkant van de taart. Gebruik eventueel een drupje curd als lijm. Maak een leuke versiering op de bovenkant met de achtergehouden mandarijnencurd. Zet de taart nog zeker 30 minuten in de koelkast om de mascarpone weer wat op te laten stijven voordat je de taart aansnijdt. 

donderdag 4 januari 2018

Knolselderij-witte bonenpuree met geroosterde biet en boerenkoolpesto


Het voedingscentrum mag blij zijn met dit recept. Bijna 4 kilo groente voor 4 of 5 personen in 1 avondmaaltijd. Dat lijkt heel erg veel en uiteindelijk is het toch wat minder.  In de eerste plaats reken ik de witte bonen tot de groente, terwijl peulvruchten een aparte categorie zijn. In dit recept heb ik ze ook toegevoegd als eiwitbron. In de tweede plaats bleef er van mijn 2 kilo rauwe, ongeschilde biet in geroosterde toestand nog 1 kilo over. In de derde plaats gebruik je van de boerenkool de dikke nerf niet en slinkt boerenkool erg. In gare toestand blijft er een stuk minder van over. 

Van die "zoveel gram groente-recepten" zie je ook af en toe voorbij komen in de Allerhande of de Boodschappen. Ik vind dat daarin iets meer rekening mag worden gehouden met het deel dat je wegschilt of dat er veel water verdampt. 

Voor mij was de trigger om dit laatst te maken deze blogpost van Antoinette. Ik bewaarde de blogpost nog even voor de eerste week van januari. Dit recept sluit namelijk helemaal aan bij 1 van de goede voornemens die mensen vast zullen hebben: meer groente eten. 

Bij het maken van de knolselderijpuree schiftte deze keer weer de melk. Niet dat je dat in het eindresultaat terugziet of -proeft, maar ik vind het toch frappant. Het lijkt me dat het aan de knoflook ligt. Iets om dit jaar uit te zoeken. 

Knolselderij-witte bonenpuree met geroosterde biet en boerenkoolpesto

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4-5 personen)
  • 2 kilo rauwe bieten
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • flinke hand verse tijm
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 theelepels sherryazijn
  • peper, zout
  • 1 knolselderij (± 900 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 3 deciliter melk
  • 600 gram gare witte bonen*)
  • 400 gram boerenkool (aan de stronk)
  • 50 gram walnoten en/of hazelnoten
  • 1 groene peper, in stukjes
  • 4 eetlepels koolzaadolie
  • 100 geraspte harde geitenkaas
Schil de bietjes en snijd ze in 4-8 partjes, afhankelijk van de grootte van de biet. Doe de partjes in de pan die je straks voor de knolselderij gebruikt en doe de olie erbij. Schep even goed om en verdeel de bietjes dan over 2 bakplaten. Zet ze in een oven van 200C en rooster de bietjes in ± 45 minuten gaar. Meng na het roosteren met tijmblaadjes, ahornsiroop, sherryazijn, peper en zout. 
Spoel de pan even om, anders krijg je roze puree. 
Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Breng de knolselderij aan de kook met de melk, het teentje knoflook en wat zout. Laat 15-20 minuten koken tot de knolselderij zacht is. Warm de laatste paar minuten de bonen mee (of verwarm deze in de magnetron). Pureer knolselderij, bonen, knoflook en melk in de keukenmachine tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout en warm nog even goed door. Roer hierbij geregeld. 
Stroop de boerenkool van de stronk en scheur wat kleiner. Doe in een grote pan. Breng 1,5 liter water aan de kook in de waterkoker. Giet het kokende water over de boerenkool, voeg ruim zout toe, breng weer aan de kook en laat 2 minuten koken zonder deksel op de pan. Giet de boerenkool af en spoel na met koud water. Knijp zoveel mogelijk water uit de boerenkool.
Rooster de noten in een droge koekenpan. Doe ze in de keukenmachine en maal fijn. Voeg de peper en boerenkool toe en pureer. Draai daarna de olie en geitenkaas mee met de puree. Misschien moet je nog een klein beetje water (of olie) toevoegen om het smeuïg genoeg te krijgen. Breng op smaak met peper en zout. 

*) Ik kookte de bonen zelf en startte met 250 gram gedroogde witte bonen. Dit waren redelijk grote bonen. De bonen werden een nacht geweekt in ruim water. De volgende dag kookte ik ze 25 minuten in de snelkookpan met een blaadje laurier erbij en liet ze afkoelen in het kookwater. Het is niet erg als ze iets uit elkaar vallen. De bonen worden toch gepureerd.