maandag 15 januari 2018

Salade met avocado, kaapse kruisbes, paprika + hele kip


De mannen hier liepen al een tijdje te zeuren dat ze "hele kip uit de oven" wilden eten. Dat werd deze kip met Mexicaanse invloeden. Naar analogie van de kip in meestersaus sudderde ik de kip eerst in een bouillon met smaakmakers en braadde de kip daarna in de oven voor een krokant velletje. Op deze manier weet ik zeker dat de kip goed gaar is. Dat was deze keer ook goed zichtbaar want de ene poot hing al zo goed als los. Wel gemakkelijk met aansnijden. 

Bij de kip aten we deze salade met mooie gouden Kaapse kruisbessen erdoor. GZQ miepte al dat hij geen tomaat wilde, maar het was dus geen tomaat. Overigens vond hij de Kaapse kruisbes ook niet zo'n succes. De advocado (pubergrapje om mij te irriteren) wilde hij wel erg graag. 

Verder bakte ik er zachte taco's van maismeel bij. 


Salade met avocado, Kaapse kruisbes, paprika en winterpostelein

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 3 rijpe avocado's
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel gehakte verse koriander
  • 1 groene peper - 1 theelepel fijngehakt, de rest in dunne ringetjes
  • grof zeezout naar smaak
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 100 gram winterpostelein
  • 100 gram Kaapse kruisbessen (of physalis of Kaapse goudbes)
  • 1 groene paprika, in kwarten en dan in dunne reepjes
Neem de zachtste van de 3 avocado's. Halveer deze, wip de pit eruit, verwijder de schil en prak het vruchtvlees fijn. Meng er de helft van het citroensap, alle koriander, de theelepel fijngehakte groene peper en naar smaak wat zout door. Smeer deze puree uit over een mooi, groot serveerbord.
Meng de rest van het citroensap met de olie. Doe de winterpostelein in een kom en meng met je handen de dressing erdoor. Verdeel de helft over de avocadopuree. 
Halveer de andere 2 avocado's, wip de pit eruit, verwijder de schil en snijd in boogjes. 
Haal de Kaapse kruisbes uit de lampionnetjes. Was ze en halveer ze. Verdeel de helft over de winterpostelein. Verdeel ook de helft van de paprika en avocadoboogjes erover. 
Maak nog een laag winterpostelein en verdeel hierover de rest van de avocado, paprika en Kaapse kruisbes. Bestrooi met de peperringetjes.

Hele Mexicaanse kip

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 1 hele kip van ± 1,5 kilo
  • 1 ui, in grof gesnipperd
  • 1/3 bosje koriander (mag vooral uit steeltjes bestaan), grofgehakt
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 theelepels korianderzaad, grof gevijzeld
  • 2 theelepels komijnzaad, grof gevijzeld
  • eventueel de schil nadat je een citroen hebt uitgeperst
  • 1 eetlepel olie
  • 2 theelepels komijnzaad, gemalen
  • 2 theelepels korianderzaad, gemalen
  • 2 theelepels paprikapoeder
Doe de kip in een pan met zoveel water dat de kip net onderstaat. Voeg ui tot en met citroenschil toe. Breng langzaam aan de kook en laat 30 minuten op laag vuur pruttelen. 
Meng ondertussen olie met komijnpoeder, korianderpoeder en paprikapoeder. 
Zet de oven aan op 180C. 
Til de kip uit de bouillon en laat goed uitdruppen. Dep droog en wrijf in met het olie-specerijenmengsel. Leg de kip in een ovenschaal met de borst naar onder. Of leg de kip op een rooster met een schaal eronder. Bak de kip 20 minuten tot het vel goudbruin begint te worden. Gebruik eventueel een paar minuten de grill. Keer de kip dan om en bak nog 10 minuten met de borst naar boven. Gebruik ook aan deze kant eventueel de grill. 

Bewaar alle botjes en restjes kip en breng die nogmaals met de bouillon aan de kook en laat 15 minuten pruttelen. Zeef de bouillon en peuter het vlees van de botten. Laat de bouillon afkoelen en schep het vet eraf. Bewaar tot 2 dagen in de koelkast of vries in. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten