maandag 22 januari 2018

Harira - Marokkaanse tomatensoep

harira soep marokko

Een Italiaanse en een Marokkaanse tomatensoep zette ik een tijdje geleden op tafel toen er een groep mensen kwam eten. De Italiaanse, ribollita, blogde ik al eerder. De harira was voor mij nieuw. Ik googelde een paar recepten bij elkaar om te kijken wat er ongeveer in ging en maakte daarvan mijn eigen versie. Harira is de soep die veelal tijdens de ramadan wordt gegeten. Vaak geserveerd met een paar stukjes dadel erin. In mijn harira gebruik ik een onorthodox ingrediënt: de pittige paprikapuree. Die is helemaal niet Marokkaans, maar Turks. De reden dat ik die in mijn harira gebruikte is omdat ik dat nog in de vriezer (in ijsblokjesvorm ingevroren) in had liggen en een makkelijk manier vond om pit aan de soep toe te voegen. Harissa is natuurlijk een stuk authentieker om te gebruiken. 

Harira

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 uien, in kwartringen (±150 gram)
  • 1-2 eetlepels pittige paprikapuree (of harissa naar smaak)
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 2 theelepels komijnzaad, grof gevijzeld
  • 2 theelepels korianderzaad, grof gevijzeld
  • peper, zout
  • 1/4 bosje selderij, fijngehakt, mag met steeltjes
  • 1/2 bosje koriander, fijngehakt, mag met steeltjes
  • peper, zout
  • 2 pakken gezeefde tomaten (à 500 milliliter)
  • 3 groentebouillonblokjes
  • 150 gram rode linzen
  • 150 gram vermicelli
  • 300-400 gram gare kikkererwten
  • 2 tomaten in blokjes (± 200 gram)
  • beetje citroensap
Verhit de olie in een grote soeppan. Schep de uien erdoor en laat op laag vuur met een deksel op de pan 5 minuten smoren. Zet het vuur hoger. Bak dan paprikapuree, knoflook, de specerijen en een beetje peper en zout een paar minuten mee. Voeg de selderij en bijna alle koriander toe en een scheutje water. Laat 5 minuten pruttelen. Voeg de gezeefde tomaten en 2,5 liter (kokend) water toe. Roer alles door elkaar en breng aan de kook. Voeg de linzen toe en laat op laag vuur 30 minuten pruttelen. Verkruimel de bouillontabletten boven de harira en voeg de vermicelli toe. Laat 5 minuten zachtjes koken. Doe dan de kikkererwten en tomaten erbij en laat nog 10 minuten pruttelen. Proef de soep en breng op smaak met eventueel nog wat zout, misschien nog wat extra paprikapuree en wat citroensap. Bestrooi met de achtergehouden koriander. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten