Oranje vlechtbrood ter gelegenheid van de 50e verjaardag van onze koning Willem-Alexander. Nou ja, eigenlijk niet speciaal voor hem, want ik bakte het voor een etentje een tijdje geleden. Omdat ik wortelsap door het deeg heb verwerkte kreeg het brood een oranje kleur. Vandaag is dus een mooie gelegenheid om het recept van dit oranje brood te posten.
Oranje vlechtbrood met wortelsap en tijm
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)- 2 deciliter wortelsap
- 1,25 deciliter water
- 2 theelepels verse tijmblaadjes
- 200 gram volkorenmeel
- 300 gram bloem
- 10 gram droge gist
- 8 gram zout
- 30 milliliter zonnebloemolie
- 1 eetlepel wit sesamzaad
- 1 eetlepel maanzaad
Verwarm wortelsap, water en tijm in een pannetje tot handwarm.
Doe meel, bloem, gist, zout en olie in de kom van de broodbakmachine en voeg het wortelsap toe. Kneed in ± 10 minuten tot een mooie deegbal.
Vet een kom in, wentel de bal een keer rond en laat 'm dan in de kom liggen. Dek af met een deksel/plastic folie/vochtige theedoek. Laat het deeg een uur rijzen.
Stort het deeg op een werkblad en duw de lucht er voorzichtig uit. Verdeel het deeg (ik gebruik altijd de weegschaal voor een eerlijke verdeling) in 3 delen. Rol elk deel uit tot een worst van ± 30 centimeter lang. Strooi het sesamzaad in een lange streep op het werkblad en rol 1 worst daardoor. Doe hetzelfde met het maanzaad. Vlecht van de strengen ene vlecht en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het brood af met een vochtige theedoek en laat nogmaals 30-45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 190C. Bak het oranje vlechtbrood in ± 35 minuten gaar. Laat afkoelen op een rooster.