Manlief had een afspraak gemaakt om met iemand bij te kletsen over werk. Om de afspraak te paaien had hij gezegd dat er wat lekkers bij de koffie zou zijn. Dus moest ik nog iets maken. Een strooptocht door de koelkast en de voorraadkast leverde dit op. Lisette, ik ben bang dat jij ´m ook een keer moet maken.
Bosbessenamandelkwarktaart
(springvorm met doorsnee 22cm)
- 150 gram biscuitjes
- 75 gram boter
- 10 bitterkoekjes
- 1 eetlepel amaretto
- 75 gram chocola
- 450 gram bosbessenkwark
- 2 dl slagroom
- 3 + 1 blaadjes gelatine
- cassis limonadesiroop
- 150 gram bosbessen (mag diepvries)
Smelt de margarine of boter in een pannetje maar laat deze niet bruin worden. Verkruimel de biscuitjes heel fijn. Roer de boter en de kruimels door elkaar en bedek de bodem van de vorm hiermee. Laat opstijven in de koelkast.
Verkruimel de bitterkoekjes en doe ze in een kommetje met de amaretto. Verwarm even in de magnetron.
Smelt de chocolade in een kom boven een pan met een laagje bijna kokend water. Bestrijk de koekjesbodem met de gesmolten chocolade. Zet de taartvorm weer in de koelkast zodat de chocolade hard wordt.
Verdeel de bitterkoekjes over de chocolade.
Week 3 blaadjes gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm een lepel cassissiroop in de magnetron. Laat de uitgeknepen gelatine hierin oplossen. Klop dit door de bosbessenkwark.
Klop de slagroom stijf. Spatel door de bosbessenkwark. Verdeel de kwark over de taartbodem en laat een uurtje opstijven in de koelkast.
Laat de diepvriesbosbessen ontdooien. Week het ene blaadje gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm 1 eetlepel siroop en laat hierin het uitgeknepen blaadje gelatine oplossen. Vul aan met 1 dl water. Als dit lobbig begint te worden verdeel je de bosbessen over de taart en bestrijk je deze met de gelei. (Als je de hele bovenkant van de taart bedekt wilt hebben, verdubbel dan de hoeveelheden van deze laatste stap).
Laat nog minimaal 2 uur in de koelkast stevig worden.