vrijdag 10 februari 2012

Mangoabrikozentaart

Op de foto zie je de handen van mijn oma die een bordje met een stukje van deze taart vasthouden. We waren er (ondanks de winterse treinperikelen) afgelopen zaterdag op bezoek en ik had een paar stukjes taart meegenomen. Op deze manier konden ze toch nog een beetje van mijn kookkunst genieten. Want inmiddels zijn ze naar een verzorgingstehuis verhuisd en daar kan ik niet meer koken. 

Mangoabrikozentaart
(springvorm doorsnee 22 cm)


deeg (3-4 porties)
  • 250 gram boter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 2 eetlepels water
  • 500 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
Meng de boter, basterdsuiker, zout, ei en water in de keukenmachine. Meng daarna, met de kneedhaak, de bloem en het bakpoeder erdoor. Verdeel in 3-4 porties en laat het een paar uur rusten in de koelkast voordat je het gaat gebruiken. De andere porties kun je invriezen.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven vlak tot een ronde lap met een doorsnee van ± 5 cm meer dan de springvorm. Leg een vel bakpapier op de bodem van de springvorm en vet de zijkanten in. Bekleed de vorm met het deeg. 

vulling
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 2 eetlepels abrikozenlikeur (of amaretto)
  • 1 mango
  • 3 dl crème fraîche
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • 2 theelepels vanille-extract
Halveer de  abrikozen in de lengte en snijd (of knip) elke helft in de lengte doormidden. Doe de abrikoos in een kommetje met de likeur en een lepel water. Verwarm even in de magnetron en laat dan minimaal een uur weken. Dit kan ook prima een nachtje overblijven.
Schil de mango en snijd in stukjes. 
Klop de crème fraîche los met de suiker, het ei en het vanille-extract. Verdeel dit mengsel over de taartbodem. Verdeeld de stukjes abrikoos en mango over de taart en duw ze een beetje onder.
Bak de taart in een oven van 170C in ongeveer 35 minuten gaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten