woensdag 27 mei 2020

Aardbeien-vlierbloesem gin-tonic


De vlier bloeit al weer eventjes, maar nu vind je ook nog wel met wat geluk een bloeiende vlier. Anders moet je wachten tot september want ik heb ergens gelezen dat een vlier een tweede bloeiperiode heeft. Maar misschien zijn dan de aardbeien wat lastiger. In elk geval, ik maakte weer een paar flessen vlierbloesemchampagne, waar ik het recept nog voor moet bloggen. Een extra vlierbloesemschermpje meenemen voor deze gin-tonic is dan een kleine moeite. 

Aardbeien-vlierbloesem gin-tonic

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 1 glas)
  • 50 gram aardbeien
  • 5 gram suiker
  • bloemetjes van 1 scherm vlierbloesem
  • 3-4 centiliter gin
  • tonic naar smaak
  • ijsblokjes
Snijd de aardbeien in kleine stukjes (2-3 mm). Doe ze in een kommetje met de suiker en vlierbloemetjes en schep om. Laat zo een paar uur staan. Doe daarna in een zeefje en druk het vocht eruit. 
Doe de aardbeien-vliersiroop in een glas. Doe ijsblokjes en gin erbij. Roer even door en vul aan met tonic. 

woensdag 20 mei 2020

Cakehartjes met aardbei, rabarber en amandel


Af en toe word ik zo simpel van mezelf. Het idee was om de blokjes rabarber door het deeg te doen en alleen aardbei bovenop. Net als in het recept begon ik met het in stukjes snijden van de rabarber. Terwijl ik verder het beslag maakte heeft het bakje met de rabarberstukjes de hele tijd voor mijn neus gestaan. Maar ik zag het pas echt weer toen het de stukjes aardbei al bovenop de cakejes lagen, dus niet echt handig meer om alles er weer uit te scheppen. Dus vandaar dat op mijn cakehartjes wel op de bovenkant rabarber is te zien. 
Ik maakte deze cakejes als dessert bij het moederdagmenu dat we bij mijn ouders afgaven. Vandaar de hartjes. Maar ook in een ander vormpje is deze combinatie natuurlijk ook erg lekker. Dus ook al is moederdag voorbij, ik blog ze toch. 

Cakehartjes met aardbei, rabarber en amandel 

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 cakejes)
  • 50 gram rabarber
  • 40 gram suiker
  • 50 gram zachte boter
  • 1 ei
  • 50 gram amandelspijs, verbrokkeld
  • 70 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 eetlepel melk 
  • paar aardbeien
Vet de vormpjes in en leg een op maat geknipt stukje bakpapier op de bodem. 
Snijd de rabarber in kleine blokjes en meng ze in een kommetje met een lepel van de suiker. 
Klop de boter met de rest van de suiker romig. Klop het ei erdoor. Klop het amandelspijs erdoor. Meng het zelfrijzend bakmeel door het beslag en daarna de melk. Meng er als laatste de stukjes rabarber door. 
Verdeel het cakebeslag over de vormpjes en strijk glad. Snijd de aardbeien in plakjes en verdeel over de bovenkant.
Bak de cakehartjes op 175C in 25-30 minuten gaar. 
Laat afkoelen in de vormpjes. 

woensdag 13 mei 2020

Cake met rabarber en gember

Dit was een lekkere cake voor "gewoon" bij de koffie door de week. 


Cake met rabarber en gember

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 1 cakevorm)
  • 2 eieren
  • 125 milliliter zonnebloemolie
  • zaadjes uit 8 kardemompeulen, tot poeder gevijzeld
  • 125 gram suiker
  • 125 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 gemberbolletjes, fijngehakt
  • 100-150 gram rabarber, in kleine stukjes
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de cakevorm en vet de zijkanten eventueel in. 
Klop de eieren los. Voeg in een straaltje de zonnebloemolie toe terwijl je blijft kloppen. Klop de suiker er kardemom erdoor. Klop er tot slot bakpoeder en bloem door. Meng gember en rabarber door het beslag. Verdeel het cakebeslag over de cakevorm en bak de cake in 45-50 minuten op 170C gaar en goudbruin. 

woensdag 6 mei 2020

Rozenharissa


Laatst aten wij deze tagliatelle weer een keer. Nu is de rozenharissa op. Omdat ik die, zoals ik al schreef, niet zo erg naar rozen vond smaken, ben ik zelf aan het experimenteren geslagen. De uitkomst is zeker verschillend van het potje van Belazu, maar ook lekker. De tagliatelle op die manier kan ik nu weer maken, of ik gebruik de rozenharissa in een ander Ottolenghi-gerecht. Hij is nogal fan van dit product. Het resultaat zal anders zijn dan met het echte spul, maar ik ben niet zo'n culinaire purist. 


Rozenharissa

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 200 gram rode peper, zonder zaadjes gehalveerd
  • 75 gram ui, in dunne partjes
  • 4 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 rode (of oranje) paprika, in grove stukken
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 2 theelepels gedroogde rozenblaadjes
  • 1/2 theelepel zout
  • ± 1/2 theelepel rozenwater
Doe rode peper, ui, knoflook en paprika in een ovenschaal en besprenkel met 1/3 van de olie. Rooster de groente ± 25 minuten op 200 C tot de randjes beginnen te blakeren. 
Rooster karwij-, koriander- en komijnzaad in een droge koekenpan tot het lekker ruikt. Maal, samen met de rozenblaadjes, fijn in een specerijenmolentje. 
Doe alles (pepers, specerijen, zout, rest olie en alvast een drupje rozenwater) in een kleine keukenmachine (of gebruik een hoge kom en de staafmixer) en maal alles fijn. Proef en voeg naar smaak nog extra rozenwater toe. Pas op dat je niet teveel doet, want dan krijg je een zeepsmaakje. 
Bewaar in een schoon potje in de koelkast, met een laagje olie erop. Of vries in kleine porties in. Hoe groot een portie moet zijn, is erg afhankelijk van hoe pittig de harissa is geworden. Mijn pepers bleken niet zo scherp te zijn, en ik denk dat ik dit allemaal in 1 keer ga gebruiken. Als de harissa wel pittig is, in een ijsblokjesvorm misschien een handig formaat om te gebruiken bij het invriezen.