Ik schreef eerder over de wedstrijd om de beste kookclub. Met de ingrediënten uit de black box maakten we een risotto. Een vegan risotto wel te verstaan. Dus geen parmezaanse kaas. Maar wat dan wel? Een poeder van heel fijngemalen cashewnoten, edelgist en zout voor de hartige smaak die parmezaan geeft en een klont plantaardige "boter" (voortaan zeg ik - onaardig maar feitelijk- margarine want boter is boter en gemaakt van melk.) voor het smeuïge effect van gesmolten kaas. Voor mij nieuw om te maken en te eten, dus ik probeerde het thuis nog een keer. De verhoudingen in de recepten voor "vegan parmezaan" die je online vindt variëren nogal dus ik heb de raad van de zus gevraagd.
Het valt je misschien op dat een aantal ingrediënten ook al in de pastinaakkoekjes zaten. Dat komt omdat wat er over was van het voorgerecht nog op het werkblad bleef staan, dus het was jammer om dat niet te gebruiken.
De olijven had ik thuis niet, dus die liet ik weg. Die voegen wel nog wat extra hartigheid toe. Verder werd de winterpostelein bij mij rucola.
Als je slim plant, kun je de bieten ook 1-3 dagen van tevoren roosteren als je toch de oven aan hebt voor iets anders.
Aardpeer-risotto met geroosterde biet
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3 personen - vegan)
- 250 gram aardpeer
- 8-10 takjes tijm
- koolzaadolie
- 50 gram ongebrande en ongezoute cashewnoten
- 5-10 gram edelgist
- 1/2 theelepel maldon zeezout
- 2 bieten (± 400 gram)
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 225 gram risottorijst
- scheut droge sherry (of witte wijn of vermout)
- 1,5 eetlepel rode wijnazijn
- olie
- 1/2 theelepel piment
- 1 eetlepel appel (of peren) stroop
- ± 10 gram 100% plantaardige harde margarine (wel een smaakvolle)
- wat winterpostelein (of veldsla)
- 30 gram geroosterde en grofgehakte hazelnoten
- eventueel 1 theelepel gevriesdroogde, fijngehakte, zwarte olijven
Schil (met een fijne dunschiller, geen Y-model ;.) de aardpeer. Snijd in stukken van 2 centimeter en breng in 750 ml water met daarin de tijm en wat zout aan de kook. Controleer na 10 minuten of de aardpeer gaar begint te worden en vis de helft eruit. Deze helft snijd je in kleine (± 5 mm) blokjes en roer je op het einde door de risotto. Laat de andere helft nog verder koken tot de aardpeer echt zacht is, vis de (takjes van) de tijm eruit en pureer water met aardpeer (= je bouillon). Houd dit op laag vuur warm.
Maal de cashewnoten met de edelgist en zoutvlokken in het bakje van de staafmixer tot een fijn poeder. Begin met de helft van de edelgist, proef en voeg daarna eventueel nog wat meer toe.
Schil de bieten en snijd in blokjes van 1 centimeter. Meng met wat olie en zout en doe in een ovenschaal in een oven van 200C. Rooster 30 minuten, controleer of de biet bijna gaar is (laat anders nog verder roosteren en controleer elke 5 minuten) en meng dan met de dressing (zie verderop) en zet nog 5 minuten in de oven. Zet de oven uit en laat in de oven staan met de deur dicht. Zo blijft het nog wel even warm.
Fruit de sjalot een paar minuten in 1 eetlepel olie, fruit de fijngehakte knoflook 1 minuut mee, voeg nog een lepel olie toe, voeg de rijst toe en schep om zodat elke rijstkorrel met een filmpje olie bedekt is. Blus af met de sherry. Voeg lepel voor lepel de bouillon toe, blijf roeren en laat het vuur halfhoog staan. De rijst moet wel zacht koken anders duurt het eeuwen voordat deze gaar is. Voeg - telkens als de bouillon bijna is opgenomen - nieuwe bouillon toe tot de rijst gaar is. Dat zou ± 25 minuten moeten duren. Als je denkt dat je te weinig bouillon hebt, voeg dan al wat extra water toe (met nog wat zout en tijmblaadjes) aan die pan zodat dat warm is voordat je het bij de rijst doet en ook nog een klein beetje smaak heeft.
Maak ondertussen ook de dressing voor de biet (even stoppen met roeren in de risotto kan wel). Klop hiervoor de rode wijnazijn met de stroop, piment, wat peper en zout door elkaar. Klop 1 lepel olie erdoor. Proef of je het zoet genoeg vindt (niet te zoet want de bietjes hebben wel wat zuur nodig).
Als de rijst gaar is, roer je de blokjes aardpeer, de helft van het hartige poeder en de margarine erdoor. De risotto moet nog wat vloeibaar zijn als je deze op de (voorverwarmde) borden schept. Verdeel de blokjes biet erover. Bestrooi met de rest van het hartige poeder en de gehakte hazelnoten (en eventueel olijf) en verdeel wat winterpostelein erover. Eet direct.