donderdag 30 januari 2014

Spelt, geroosterde wintergroente en boerenkoolpesto


Het is misschien wat werk om de groente zo klaar te maken als ik opschrijf in dit recept. Maar op deze manier weet ik zeker dat de groente gaar is. Ik heb slechte ervaringen met groente zoals wortel rauw in de oven doen. Na drie kwartier had ik nog niet het idee dat de wortel ook maar een beetje gaar was. Verder breng je op deze manier verschillende smaakjes in de groente aan door aan elke groente zijn eigen smaakmakers toe te voegen.
De boerenkoolpesto kan wel wat vocht gebruiken dus voeg vooral water toe nadat je de 75 ml olie gebruikt hebt. Extra olie kan natuurlijk ook. 


Spelt, geroosterde wintergroente en boerenkoolpesto

(5 personen)


Boerenkoolpesto

  • 300 gram boerenkool (aan de stronk)
  • 2 teentjes knoflook
  • 75 gram amandelen
  • 75 gram cheddar (of oude goudse kaas)
  • 75 ml olijfolie
  • zout, peper
Ris de boerenkool van de dikke nerf. Kook het blad ± 5 minuten in ruim water met wat zout. Doe over in een vergiet en spoel koud. Hak de boerenkool fijn. 
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine. 
Rasp de kaas. 
Doe de boerenkool in een kleine blender of keukenmachine. Een staafmixer werkt misschien ook. Pers de knoflook erboven uit. Maal de boerenkool zo fijn mogelijk. Doe dan de amandelen en kaas erbij en pureer even mee. Voeg dan de olijfolie toe en meng weer. Voeg naar keuze nog meer olie toe of water als de pesto nog erg dik is. Proef op peper en zout. 

Spelt


Kook 300 gram spelt volgens de aanwijzing op de verpakking. 

Geroosterde groente

  • 400 gram knolselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel venkelzaad
  • zout
  • 400 gram meiknol
  • 300 gram wortel
  • 400 gram flespompoen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijn
  • 300 gram gare biet
  • 3 eetlepels chiliolie
Schil de knolselderij en snijd in blokjes van ± 1 bij 1 bij 1 cm. Breng water aan de kook met laurier en venkelzaad en wat zout. Kook de blokjes knolselderij 5 minuten. Schep uit de pan met een schuimspaan in een grote ovenschaal. 
Snijd ondertussen de meiknol doormidden en elke helft in halve maantjes. Kook ze 3 minuten in het water. Schep uit de pan in de ovenschaal. 
Snijd ondertussen de wortel in schuine plakjes van 0,5 cm dik. Kook ze 3 minuten en doe daarna ook in de ovenschaal. 
Besprenkel de groente met 2 eetlepels olie en zet 10-20 minuten onder de gril tot ze lichtbruine plekjes krijgen. 
Schil ondertussen de pompoen en snijd in blokjes van ± 1 bij 1 bij 1 cm. Breng een klein laagje water aan de kook met de kaneel en komijn en stoof de pompoen daarin 5 minuten. 
Snijd de bietjes in blokjes. 
Verdeel de pompoen en biet over de andere groente en besprenkel met de laatste olie en zet weer 10-20 minuten onder de gril tot ook de pompoen en biet lichtbruine plekjes hebben gekregen. 
Prik in de groenten om te controleren of ze gaar zijn. Zet anders nog in de oven op 175C. Hoe lang de groente erover doet, is ook afhankelijk of de grill werkt in combinatie met een "gewone" oven. 

dinsdag 28 januari 2014

Pittig avocadosoepje - foodblogswap

Vorige maand had ik een keertje overgeslagen, maar deze maand doe ik weer mee met de foodblogswap. Op facebook ben ik lid van een foodbloggersgroep waar we elkaar tips & trucs geven, maar ook kookuitdagingen. Een daarvan is de foodblogswap. Iedereen die wil krijgt een blog van iemand anders toebedeeld en kookt daarvan een gerecht. Op deze manier wordt je uitgedaagd om eens iets anders te maken. 
Deze maand mocht ik koken van de blog van Ursula, www.missfromage.nl. De naam doet misschien anders denken, maar er staan zeker niet alleen recepten met kaas op. Via de recepten-index kun je gemakkelijk nakijken welke gerechten Ursula allemaal op haar blog heeft staan. Een brede keus. Ik koos voor dit spicy avocadosoepje. Bij mij in amusevorm als onderdeel van het ex-pwckerstetentje.  

Pittig avocadosoepje

(10-12 glaasjes)
  • 400 ml groentebouillon 
  • 200 ml melk
  • snufje gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 1 klein, scherp, groen pepertje (rawit), fijngehakt
  • 1 grote, rijpe avocado
  • zwarte peper, zout
  • 1 bosuitje, in ringetjes
  • paar blaadjes verse koriander
Breng de bouillon en melk tegen de kook aan in een pan. Voeg ketoembar en het pepertje toe. Zet het vuur uit. 
Schil de avocado, snijd het vruchtvlees in stukjes en voeg aan de soep toe. Pureer de soep met een staafmixer of in een blender. Laat de soep afkoelen tot lauwwarm. Proef of de soep goed op smaak is, en voeg eventueel wat peper en zout toe. 
Giet de soep in kleine glaasjes en bestrooi met een paar ringetjes lente-ui en wat verse koriander. 

zondag 26 januari 2014

Koffiedadelcake


Keukenverbouwing - een klusser die gaten door het plafond boort (gepland hoor) - stof in de garage en bijkeuken - de hele voorraadkast uitmesten en doornemen - de blog van Simone lezen - iets willen (moeten) bakken voor bij de koffie - PING. Daar is het idee geboren. Koffiecake waar kastanjemeel door heen gaat dat ik had gevonden bij het opruimen en meteen iets lekkers bij de koffie. Dat was mijn dinsdagochtend afgelopen week.


Koffiedadelcake

  • 200 gram ontpitte dadels
  • 1 theelepel baking soda
  • 1,5 deciliter versgezette, sterke koffie
  • 20 gram zachte boter
  • 150 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanilleextract
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • snuf zout
  • 125 gram kastanjemeel
  • 125 gram bloem
  • 75 gram gehakte walnoten
Vet een cakevorm in en bestrooi met bloem. Leg op de bodem een stukje bakpapier. 
Hak de dadels fijn. Doe ze in een kommetje en strooi de baking soda erover. Giet de koffie erover en laat even staan. 
Verwarm de oven voor op 175C.
Klop de boter met het ei, de suiker en de vanille in een kom tot een romig mengsel. Zeef kaneel, kruidnagel, zout, kastanjemeel en bloem erboven en meng erdoor. 
Meng dan het dadelkoffiemengsel en de walnoten erdoor. 
Verdeel het beslag over de cakevorm. Bak de cake in 50-60 minuten gaar. 

(bron: simoneskitchen.nl - wel aangepast, ik vond het erg veel suiker)

vrijdag 24 januari 2014

Membrillo - kweepeerpasta

kweepeer-afbeelding

Is de membrillo het hoofdrecept en de siroop het bijproduct, of is het andersom? In elk geval is het jammer om de kweepeerpuree niet te gebruiken als je siroop maakt, en is het jammer om het kookvocht niet te gebruiken als je membrillo maakt.
Het is niet moeilijk, je moet alleen tijd en kracht hebben om te roeren. Kortweg is het snijden, koken, pureren, suiker toevoegen, koken en roeren, roeren en roeren. O, en daarna nog alle kleverige spetters van een fornuis boenen. En dat is het allemaal waard.

edit
Wat kun je hier dan verder mee, dan gewoon als snoepje eten?


Membrillo

  • 1-1,5 kilo kweepeer (gekookt zoals gisteren)
  • 1-1,5 kilo suiker
Pak de stukken gekookte kweepeer. Verwijder de klokhuizen. Schillen is optioneel. 
Pureer de kweepeer door een roerzeef. Weeg de puree af en voeg een gelijk gewicht aan suiker toe. Doe alles in een pan met een dikke bodem. Breng aan de kook en laat de suiker oplossen. Blijf roeren zodat de puree indikt en een stijve, kleverige massa wordt. Gebruik keukenhandschoenen, ovenwanten of iets anders om je handen te beschermen tegen hele hete spetters. 
De membrillo is klaar als nagenoeg alle vocht verdampt is, en je nauwelijks meer roeren kan, en de bodem best even zichtbaar blijft als je daar een streep over trekt. 
Giet/schep de kweepeerpasta op een plat en glad oppervlak, bijvoorbeeld een bakpblik. Laat afkoelen en verder opstijven. Snijd de volgende dag in blokken. Bewaar de blokken met vetvrij papier tussen de lagen. 

donderdag 23 januari 2014

Kweepeersiroop

foto-zelfgemaakte-kweepeersiroop

Vorige week zag ik ze nog op de markt liggen, dus het kan nog. Zelf membrillo maken. Membrillo is kweepeersnoepgoed. Fruitpuree met suiker. Maar ook een specialiteit uit Spanje die klassiek gecombineerd wordt met manchego, de pittige schapenkaas.
Op de site van Okke, www.kweepeer.nl, is veel informatie te vinden en ook een recept voor membrillo. Wat ik heb gedaan schrijf ik morgen op.
Maar als je toch membrillo maakt, sla dan twee vliegen in een klap. Maak ook deze kweepeersiroop. Je hebt er geen extra kweepeer voor nodig. Wel extra suiker.


Kweepeersiroop

  • 1,5 kilo kweepeer
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 steranijs
  • ± 1 kilo suiker
  • brandschone flessen
  • kaasdoek
Was de kweepeer. Hak ze in stukken. Daar heb je een scherp mes en wat kracht voor nodig. Schil ze niet en verwijder ook de klokhuizen niet. Doe de stukken kweepeer in een pan en voeg zoveel water toe dat ze net onder staan. Doe ook de kaneel en steranijs erbij. Breng aan de kook en laat 1-2 uur zachtjes koken tot de kweepeer zacht is. Laat in de pan in het kookvocht afkoelen. 
Hang een zeef boven een grote pan of kom en leg daarin het kaasdoek. Doe de kweepeer met kookvocht in de zeef en laat uitlekken. Druk niet aan. De stukken kweepeer bewaar je voor de membrillo van morgen. 
Meet het vocht af en kook eventueel in tot je 1 liter overhebt. Voeg 1 kilo suiker toe en breng al roerend (opnieuw) aan de kook. Als je minder dan 1 liter vocht hebt, voeg je minder suiker toe. De verhouding is 1 kilo suiker op 1 liter vocht. Laat de suiker oplossen en laat nog 2-3 minuten doorkoken. 
Giet de hete siroop in de gesteriliseerde flessen en draai de dop erop. 
Lekker met koolzuurhoudend bronwater. Of door yoghurt. 

dinsdag 21 januari 2014

Bloemkoolkorma

Dit was de andere curry bij de thuisafgehaald bij mij thuis. Ook al weer zo'n fotogeniek gerecht...

Bloemkoolkorma
  • 50 gram amandelen
  • 4 cm verse gemberwortel
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 gedroogde chilipeper, geweekt
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui, in kwartringen
  • 4 kardemompeulen, gekneusd
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje, gebroken
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2,5 deciliter yoghurt
  • 1 theelepel maizena
  • 1 deciliter room
  • 1 bloemkool, in kleine roosjes
  • 400 gram snijbonen, in schuine stukjes van 1 cm
  • 450 gram (diepvries)doperwten (ontdooid)
  • zout naar smaak
  • 1 theelepel suiker
  • 25 gram amandelen, grof gehakt
Er zijn 2 opties om deze curry te maken. De eerste is om alle groente in de saus laten garen. Dat is lastig omdat ze niet even lang moeten en lastig in te schatten is wanneer je de andere soort erbij moet doen. Bloemkool kan ineens heel snel gaan. De tweede is de groenten apart van elkaar een paar minuten te blancheren en dan nog even mee te warmen in de saus. Ik koos voor de tweede manier.

Breng een grote pan water met 2 theelepels zout aan de kook. Doe de bloemkoolroosjes in het kokende water, wacht tot het water weer kookt en kook dan 3 minuten. Schep met een schuimspaan uit het water in een vergiet en spoel af met koud water.
Breng het water weer aan de kook en doe de snijbonen erin en wacht tot het water kookt. Laat 2 minuten koken. Schep met een schuimspaan uit het water in een vergiet en spoel af met koud water. 

Maal de amandelen fijn met een kleine keukenmachine. Doe over in een kommetje. 
Hak gemberwortel, knoflook en peper grof en doe in de keukenmachine met komijn en koriander. Maal even. Voeg dan 0,5 dl water toe en maal verder tot een puree. Meng deze puree met de gemalen amandelen tot een currypasta. 
Verhit de olie in een grote braadpan. Bak de ui een paar minuten. Voeg dan kardemom tot en met kaneel toe en fruit 2 minuten. Doe dan de currypasta erbij en fruit nog 2 minuten. Voeg de yoghurt toe, warm langzaam op en roer de maizena erdoor. Doe dan 3 dl water, de room en het bouillonblokje erbij. Breng aan de kook. Voeg zout naar smaak en de suiker toe. Voeg de geblancheerde groente en ontdooide erwten toe, breng weer aan de kook en laat nog 5-8 minuten pruttelen tot de groente gaar is. 
Bak de amandelen en een klein scheutje olie lichtbruin. Bestrooi de curry met de amandelen.

zondag 19 januari 2014

Pompoencurry met tomaat en kokos

Af en toe lees je het tussen de regels door. Ik bied geregeld maaltijden aan via thuisafgehaald. Maar lekker eten doe je ook samen. Daarom doe ik ongeveer een keer per maand een thuisafgehaald-bij-mij-thuis. In plaats van dat iemand zijn bakje eten afhaalt, zitten er dan zo'n 6-10 mee-eters bij ons aan tafel. De laatste keer was in Indiase sfeer. Twee curries, pappadums, mangochutney, raita, rijst en het speciale worteltoetje. Hier het recept van de pompoencurry.


Pompoencurry met tomaat en kokos

  • 1 flespompoen van ± 1,25 kilo
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 scherp pepertje, fijngehakt
  • 3 cm verse gemberwortel, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kurkuma
  • zout naar smaak
  • 3 eetlepels geraspte kokos
  • 3 eetlepels verse koriander, fijngehakt
Schil de pompoen, hak doormidden en verwijder de draden en pitten. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 cm. 
Verhit de olie in een grote braadpan. Fruit de ui een paar minuten. Voeg dan knoflook, pepertje en gemberwortel toe en fruit nog een paar minuten. Doe de tomaten en kokosmelk erbij en breng aan de kook. Voeg kaneel en kurkuma en zout naar smaak toe. 
Doe de blokjes pompoen in de saus en laat 20-30 minuten pruttelen tot de pompoen gaar is. 
Rooster de kokos in een droge koekenpan tot de kokos lichtbruin is. Laat afkoelen op een bord. 
Proef de curry en pas de smaak eventueel aan. Bestrooi met kokos en koriander. 

woensdag 15 januari 2014

Ananasrijst


Ananas, rode paprika, cashewnoten, kip. Die combinatie, daar kun je me - denk ik - voor wakker maken. Alhoewel ik ook erg veel van mijn bedje houd.


Ananasrijst

(4 personen)
  • 2-4 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm verse gember
  • 2 scherpe rode pepertjes
  • 350 gram kipfilet
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 2 theelepels kurkumapoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 300 gram rode paprika
  • 300 gram verse ananas
  • 100 gram tauge
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 750 gram gare rijst (dus gekookt gewicht)
  • 50 gram cashewnoten
  • verse koriander
Hak knoflook, gember en pepertjes fijn en maal met 2 lepels olie tot een pasta. 
Snijd de kipfilet in stukjes.
Snijd de paprika en ananas in stukjes.
Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan tot ze licht kleuren. Laat op een bordje afkoelen. 
Verhit een grote wok of braadpan. Fruit de specerijenpasta tot ze licht begint te geuren. Voeg de kip, kerrie, kurkuma en kaneel toe en bak omscheppend tot de kip kleurt. Voeg eventueel nog wat olie toe en pas op dat de specerijen niet verbranden. Voeg een scheut water toe en laat, met een deksel op de pan, 5-10 minuten smoren tot de kip gaar is. Schep de kip uit de pan. 
Doe een beetje nieuwe olie in de pan en roerbak de paprika en ananas een paar minuten tot deze heet zijn. Voeg de vissaus en sojasaus toe en de rijst. Bak de rijst tot deze warm is. Blijf omscheppen. Doe dan de kip weer in de pan en schep nog goed door. Schep als laatste de tauge erdoor. Doe de ananasrijst in 4 kommen en bestrooi met de cashewnoten en koriander. 

bron: Gordon Ramsay - Gordon's great escape Zuidoost-Azië (aangepast)

dinsdag 14 januari 2014

Quinoa met boerenkool en kaki

Au, opeens stond mijn mond in brand. Daar was duidelijk iets misgegaan. Snel een hapje kaki genomen. Zoet blust pittig.
In deze quinoa met boerenkool gebruikte ik kant-en-klare olijfolie met pepertjes. Ik dacht dat ik ze er allemaal wel uitgehaald had. Gelukkig was ik mijn eigen slachtoffer en niet een van de eters.



Quinoa met boerenkool en kaki

(bijgerecht 6-8 personen)
  • 200 gram quinoa
  • 250 gram boerenkool aan de stronk
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kaki
  • 1-2 eetlepels olijfolie met pepertjes *)
Breng de quinoa met water en iets zout aan de kook volgens de verhouding op de verpakking. Laat 10 minuten koken. Giet af en zet even apart.
Was de boerenkool en ris het blad van de nerf en scheur in grove stukjes. 
Was de kaki, snijd in 8 parten en snijd elke part overdwars in stukjes. 
Verhit de olijfolie in een wok en fruit het teentje knoflook even aan. Roerbak de boerenkool vervolgens ± 5 minuten tot het rauwe eraf is. Meng de boerenkool en kaki door de quinoa, schep in een mooie schaal en besprenkel met de pittige olijfolie.

*) dit kan je zelf ook maken door chiliflakes naar smaak even te verwarmen (tot lauw) in lekkere olijfolie en een uurtje te laten staan. Zeven als je geen hap vuur wilt nemen. 

Lekkers van thuis

Afgelopen vrijdag was het weer tijd voor het jaarlijkse ex-pwckerstetentje. Uitgebreid tafelen met ex-collega's. Dit was wat er op tafel stond. Een deel van de recepten volgt nog.



dadel in chorizo
***
***
***
pompoenveloute met koningsoesterzwam
***
wildzwijnhaas met appel, hazelnoot, ciderroomsaus & knolselderijgratin & quinoa met boerenkool en kaki
***
chocoladetaart met passievruchtsorbetijs en basilicumsiroop



woensdag 8 januari 2014

Mangochutney met gember


De eerste thuisafgehaald-bij-mij-thuis van het jaar stond in het teken van de Indiase keuken. Als bijgerecht maakte ik snel deze chutney. Verhoudingsgewijs niet zoveel suiker en azijn, dus ik denk dat deze chutney niet maandenlang houdbaar is. Maar daar is ie eigenlijk ook te lekker voor. En met weer zo'n 10 mensen aan tafel was de pot ook snel leeg.


Mangochutney met gember

(1 pot)
  • 2 mango's (± 400 gram)
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gesnipperd
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 deciliter azijn
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel sambal
  • 4 gemberbolletjes, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in kleine stukjes
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een pan. Breng aan de kook en roer totdat de suiker is opgelost. Laat op laag vuur 30 minuten pruttelen. Roer af en toe en controleer of het niet aanbrandt. Giet de chutney in een goed schoongemaakte pot. Blijft zeker 2 weken goed in de koelkast. 

zondag 5 januari 2014

Geit

Dit stukje vlees hier op de foto is geitenvlees. Dat wilde ik altijd al een keer proberen. Maar vind het maar eens. Gelukkig is daar internet en kun je dit online bestellen. Beetje een raar idee om vlees per post te krijgen, maar dit ging perfect. Naast geit kocht ik ook runderwang, buikspek, varkenswang, varkensstaartjes. Het werd goed verpakt en nog keihard bevroren geleverd. En toen moest ik er nog wat mee verzinnen. Dat werd dit gerecht. Niet erg fotogeniek, dus je zult het met het stukje vlees moeten doen.

Ik maakte een puree van pastinaak. Pastinaak is zoet, en snel machtig. In de saus gaat tamarinde. Dat is zuur. Apart van elkaar geproefd, was de puree iets te zoet, en de saus iets te zuur, maar samen was het goed in balans.

Ik had nog een beetje geitenvlees over. Daarvan maakte ik een ragout waar ik nog 4 kroketjes van rolde. Dus wij hadden ook nog geitenvleeskroketten.


Gestoofde geit met pastinaak en currysaus

(2 personen)
  • 500 gram pastinaak
  • ±1 deciliter melk
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 eetlepels rode currypasta (of naar smaak)
  • 2 eetlepels tamarindepasta *)
  • 100 gram wortel
  • 1 deciliter kokosmelk
  • 300 gram geitenvlees (ik had nekvlees)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 tl speculaaskruiden
  • 1/4 tl komijn
  • peper
  • zout
Eventueel voor serveren: schil met de dunschiller ± 20 lange slierten van de pastinaak en frituur deze 1-2 minuten op 160C. Laat ze uitlekken en bestrooi met een beetje zout.


Pastinaakpuree

Schil de pastinaak en snijd ze in kleine, gelijkmatige stukjes. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze bijna onder staan. Voeg wat zout toe. Breng de pastinaak aan de kook en laat 10-15 minuten koken tot de pastinaak goed gaar is. Giet af. Wrijf de pastinaak door een roerzeef of pers door een pureeknijper. Doe de gepureerde pastinaak terug in de pan en meng met een pollepel de (warme) melk erdoor. Houd warm tot gebruik.


Currysaus

Schil de wortel en snijd in dunne schijfjes. Verhit de olie in een pannetje. Voeg de currypasta toe en fruit deze, terwijl je roert, een paar minuten tot je de specerijen goed ruikt. Voeg dan de wortel en kokosmelk toe. Breng aan de kook en laat 10-15 minuten koken tot de wortel goed gaar is. Pureer de saus en proef naar smaak zout toe.


Geit

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Bestrooi met wat peper, zout, komijn en speculaaskruiden en wrijf dit even in het vlees.
Verhit de olie in een braadpan. Bak de uien een paar minuten, doe dan de knoflook erbij en zet het vuur laag. Laat de uien ± 10 minuten zacht bakken en schep ze dan even uit de pan. Voeg nog een beetje olie toe en bak het vlees dan een paar minuten aan elke kant. Doe de uien terug in de pan en voeg een paar lepels water toe. Doe een deksel op de pan en laat het vlees ± 1 uur sudderen. Controleer af en toe het water. Haal het vlees uit de pan en snijd het dan in kleine stukjes. Doe ze weer terug een laat nog 15 minuten pruttelen. Proef en voeg eventueel nog wat peper of zout toe.


Serveren

Gebruik diepe, voorverwarmde borden. Schep een lepel puree op het bord. Schep daarop het vlees. Schep de currysaus erover. Garneer eventueel met de pastinaakchips.

*) ik gebruikte pasta waar nog pitten inzaten. Doe dit in een kommetje met eenzelfde hoeveelheid heet water en laat ± 10 minuten staan. Roer los en wrijf dan door een zeef. Gooi de pitten weg.

vrijdag 3 januari 2014

Laksa met mosselen

afbeelding-mossel-laksa-soep

Mijn moeder houdt erg van mosselen, mijn vader niet echt. Daarom at ze ze meestal als mijn opa en oma er ook waren, want die vinden ze ook erg lekker. Ik heb een tijd gehad dat ik ze ook at, maar ik denk dat de laatste keer al zeker 10 jaar geleden was. Toch wou ik ze weer een keer proberen. Deze laksa leek me een goede mogelijkheid. Officieel een recept met garnalen maar mosselen werken ook prima. De mosselen waren mooi klein, dus eigenlijk wel voor herhaling vatbaar.


Laksa met mosselen

(4 personen)
  • 1 ui
  • 2,5 cm gemberwortel (geschild)
  • 2 stengels citroengras
  • 2 tenen knoflook
  • 2 cm geelwortel (of 1,5 theelepel kurkuma)
  • 2 gedroogde rode chilipepers, geweld
  • 1 theelepel trassi
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1,5 visbouillon (mag van tablet)
  • 400 ml kokosmelk
  • sap van 1 limoen
  • 2 kilo mosselen
  • 200 gram tauge
  • verse munt, naar smaak
  • verse koriander, naar smaak
  • 1 komkommer
  • 1 limoen, in partjes
  • 200 gram brede eiernoedels
Maak de laksapasta door ui, gemberwortel, citroengras, knoflook, kurkuma, chilipepers en trassi te pureren in een kleine keukenmachine. Hak ze wel eerst wat kleiner, want anders werkt het waarschijnlijk niet. 
Verhit in een grote pan 1 lepel olie. Fruit 2 eetlepels pasta in de olie tot het lekker ruikt. Doe dan de bouillon en kokosmelk erbij en breng aan de kook. Laat 10 minuten pruttelen. Voeg het limoensap toe. Proef de bouillon of deze lekker pittig is. Voeg anders nog wat laksapasta toe. Houd de bouillon warm tot de mosselen klaar zijn. 
Maak de mosselen schoon. Verwijder de baarden. Gooi kapotte schelpen weg. Geef mosselen die openstaan een tik met een mes en wacht tot ze zich sluiten. Als ze dat niet doen, gooi ze dan ook weg. 
Fruit nog 1 lepel laksapasta in wat olie in een grote pan. Voeg de mosselen en een paar lepels bouillon toe. Stoom de mosselen een paar minuten tot de schelpen openstaan en de mosselen gaar zijn. Vis gare schelpen er vast uit. Schelpen die niet opengaan, kun je weggooien.
Spoel de tauge af en doe in een schaal. 
Was munt en koriander, droog af en pluk de blaadjes en doe deze in kommetjes. 
Snijd de komkommer in de lengte door en verwijder de zaadjes. Snijd in plakjes en doe in een kommetje. 
Maak de eiernoedels klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
Laat ieder zijn eigen kom vullen met noedels, tauge, mosselen naar smaak. Giet de hete bouillon erover en garneer met komkommer en munt en koriander en limoen. 

bron: Gordon Ramsay - Gordon's Great Escapes - zuidoost-Azie

woensdag 1 januari 2014

Brownies met kersen


Aan goede voornemens doe ik niet. Of misschien (nog) vaker wat lekkers bakken voor bij de koffie en thee? Daar zullen manlief en mannetje Q het vast mee eens zijn. Deze brownies zijn alvast een begin.


Brownies met kersen

(vorm ± 20 bij 20 cm)
  • 75 gram gedroogde kersen
  • eventueel 1 eetlepel kersenlikeur
  • 125 gram boter
  • 125 gram pure chocolade
  • 2 eieren
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 40 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacao
Doe de kersen en de likeur (of gebruik anders water) in een kommetje en warm even op in de magnetron. Laat wellen tot je de rest klaar hebt. 
Bekleed de bodem van de vorm met een vel bakpapier.
Hak de chocolade grof. Snijd de boter in blokjes. Doe de boter en de chocolade in een hittebestendige kom. Hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water en laat boter en chocolade smelten. 
Klop de eieren met de suiker en een snuf zout een paar minuten tot het een dik mengel is. Klop de gesmolten chocolade en boter erdoor. Klop dan het bakmeel en de cacao erdoor. Verdeel het beslag over de vorm. Verdeel de kersen over de bovenkant. Bak de brownie in ± 20 minuten gaar. Hij mag (moet) nog een tikje smeuïg zijn.