Het is misschien wat werk om de groente zo klaar te maken als ik opschrijf in dit recept. Maar op deze manier weet ik zeker dat de groente gaar is. Ik heb slechte ervaringen met groente zoals wortel rauw in de oven doen. Na drie kwartier had ik nog niet het idee dat de wortel ook maar een beetje gaar was. Verder breng je op deze manier verschillende smaakjes in de groente aan door aan elke groente zijn eigen smaakmakers toe te voegen.
De boerenkoolpesto kan wel wat vocht gebruiken dus voeg vooral water toe nadat je de 75 ml olie gebruikt hebt. Extra olie kan natuurlijk ook.
Spelt, geroosterde wintergroente en boerenkoolpesto
(5 personen)Boerenkoolpesto
- 300 gram boerenkool (aan de stronk)
- 2 teentjes knoflook
- 75 gram amandelen
- 75 gram cheddar (of oude goudse kaas)
- 75 ml olijfolie
- zout, peper
Ris de boerenkool van de dikke nerf. Kook het blad ± 5 minuten in ruim water met wat zout. Doe over in een vergiet en spoel koud. Hak de boerenkool fijn.
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
Rasp de kaas.
Doe de boerenkool in een kleine blender of keukenmachine. Een staafmixer werkt misschien ook. Pers de knoflook erboven uit. Maal de boerenkool zo fijn mogelijk. Doe dan de amandelen en kaas erbij en pureer even mee. Voeg dan de olijfolie toe en meng weer. Voeg naar keuze nog meer olie toe of water als de pesto nog erg dik is. Proef op peper en zout.
Spelt
Kook 300 gram spelt volgens de aanwijzing op de verpakking.
Geroosterde groente
- 400 gram knolselderij
- 2 laurierblaadjes
- 1 theelepel venkelzaad
- zout
- 400 gram meiknol
- 300 gram wortel
- 400 gram flespompoen
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel komijn
- 300 gram gare biet
- 3 eetlepels chiliolie
Schil de knolselderij en snijd in blokjes van ± 1 bij 1 bij 1 cm. Breng water aan de kook met laurier en venkelzaad en wat zout. Kook de blokjes knolselderij 5 minuten. Schep uit de pan met een schuimspaan in een grote ovenschaal.
Snijd ondertussen de meiknol doormidden en elke helft in halve maantjes. Kook ze 3 minuten in het water. Schep uit de pan in de ovenschaal.
Snijd ondertussen de wortel in schuine plakjes van 0,5 cm dik. Kook ze 3 minuten en doe daarna ook in de ovenschaal.
Besprenkel de groente met 2 eetlepels olie en zet 10-20 minuten onder de gril tot ze lichtbruine plekjes krijgen.
Schil ondertussen de pompoen en snijd in blokjes van ± 1 bij 1 bij 1 cm. Breng een klein laagje water aan de kook met de kaneel en komijn en stoof de pompoen daarin 5 minuten.
Snijd de bietjes in blokjes.
Verdeel de pompoen en biet over de andere groente en besprenkel met de laatste olie en zet weer 10-20 minuten onder de gril tot ook de pompoen en biet lichtbruine plekjes hebben gekregen.
Prik in de groenten om te controleren of ze gaar zijn. Zet anders nog in de oven op 175C. Hoe lang de groente erover doet, is ook afhankelijk of de grill werkt in combinatie met een "gewone" oven.