dinsdag 29 juli 2014

Cake met cashewnotenkruimellaagje (foodblogswap)


Vorig jaar, toen we met vakantie waren in Oostenrijk, kon je daar bij de Lidl en Aldi vers afgebakken broodjes en croissantjes kopen. Daar waren wij (lees: mannetje Q, die is verzot op croissantjes) wel blij mee. Nog blijer werden wij, toen afgelopen winter onze Lidl verbouwd werd en daar ook een afbakafdeling kwam. Af en toe mag mannetje Q op zaterdagochtend nu croissantjes halen.
Toen ik voor de foodblogswap het blog van Andrea aan het doorspitten was kwam ik croissants tegen. Die kon ik wel weer eens maken. Het is niet superingewikkeld, alleen je moet even plannen omdat je het deeg om de ongeveer 2 uur moet toeren. Daardoor krijg je een deeg met veel laagjes waartussen boter zit die ervoor moeten zorgen dat je een luchtige croissant krijgt. Op Ballymaloe had ik ze al wel eerder gemaakt. Dat viel hier alleen een beetje tegen. De eerste rijs ging al niet echt goed, en bij het bakken eindigde de helft van de boter in gesmolten vorm op de bakplaat. De smaak was wel ok, maar echt lucht zat er niet in. Ik wijt het maar aan het warme weer.
Het tweede baksel lukte wel. Overigens staan er niet alleen zoete baksels op 4pure. Alle categorieën gerechten komen aan bod, dus keus genoeg. Ook leuk is dat het blog min of meer een afspiegeling is van de kookstudio die Andrea heeft.

Cake met cashewnotenkruimellaagje

(rechthoekige cakevorm)
  • 50 gram gehakte cashewnoten
  • 50 gram bruine basterdsuiker
  • 25 gram zachte boter
  • 25 gram bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 110 gram zachte boter
  • 100 gram suiker
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 325 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 120 ml melk
Leg een stukje bakpapier op de bodem van de cakevorm en vet de zijkanten in.
Meng de cashewnoten tot en met kaneel door elkaar voor het kruimellaagje. Verdeel dit over de bodem van de vorm. Klop in een grote kom de 110 gram boter, 100 gram suiker en 125 gram bruine basterdsuiker een paar minuten door elkaar. Klop dan 1 voor 1 de eieren erdoor.
Warm de oven voor op 180C.
Klop dan 1/3 van de bloem en het bakpoeder en zout (strooi dit al verdeeld over het oppervlak van het beslag) erdoor, gevolgd door de helft van de melk. Klop dan weer 1/3 bloem erdoor. Daarna de rest van de melk en tenslotte het laatste deel van de bloem.
Verdeel het beslag over de cakevorm en bak de cake in 55-60 minuten gaar. De cake is gaar als een cocktailprikker die je er in steekt er weer droog uitkomt.
Stort de cake op een rooster en laat afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen