woensdag 23 juli 2014

Kruisbessenjam

afbeelding-kruisbessen

Een beetje spijt heb ik ervan. Dat ik ze niet vorige week gekocht heb. Die kruisbessen voor 3 euro per kilo op de markt vorig week. Twee kistjes stonden er. Waarschijnlijk de enige die ik dit jaar voor dat bedrag op de markt zie. Ik had geen tijd om er toen jam van te maken. Ik had ze gewoon moeten invriezen. Dat heb ik een jaar eerder ook met deze kruisbessen gedaan.
Dit jaar zijn er geen kruisbessen uit eigen volkstuin meer. Dus dit wordt de laatste keer kruisbessenjam. Tenzij ik deze week geluk heb op de markt....


Kruisbessenjam

(2-3 potten)
  • 700 gram kruisbessen
  • 350 gram geleisuiker 2:1
Was de jampotten en deksel in een heet sodasopje schoon. Spoel ze na met kokend water en zet ze omgekeerd op een schone theedoek.
Was de kruisbessen, verwijder steeltjes en doe ze in een pan. Strooi de suiker erover en 10 minuten staan zodat er een beetje vocht vrijkomt. Crush de kruisbessen anders een keer met de pureestamper. 
Breng aan de kook en roer zodat de suiker oplost. Laat dan 3 minuten doorkoken. Giet een beetje jam op het koude schoteltje. Giet of schep de jam, als deze goed is, in de schone jampotten. Kook anders nog een minuut door en test weer. Draai de deksels op de jampotten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten