maandag 7 juli 2014

Andijvie met kikkererwten, olijven, rozijnen en feta

Andijvie: 60 cent voor een krop. Dat is niet duur. Toch laat ik die aanbieding vaak aan mijn winkelmandje voorbij gaan. Andijvie is een van de weinige groente waarvan ik niet goed weet wat ik er mee moet. Ja, in de stamppot met spekjes, maar dat vind ik een beetje saai. Of gekookt met aardappels en een gehaktbal en tomatenketchup, zoals wij dat vroeger aten. Echt gelukkig word ik daar niet van.
Toen ik een paar maanden terug in de Delicious een recept van Yolanda van der Jagt zag staan waarin ze de andijvie smoorde in de oven met kikkererwten en olijven. Dat leek me lekker en heb ik dus opzij gelegd tot de andijvieaanbieding.


Geïnspireerd door dat recept maakte ik mijn eigen variant. Op deze manier viel de wat bittere smaak van de andijvie goed op. Het was mij nooit zo opgevallen dat er iets lekker bitters in zit. Misschien toch niet zo raar als je bedenkt dat het Franse woord voor witlof "endive" is; er is dus ergens een verband.


Andijvie met kikkererwten, olijven, rozijnen en feta


(6 personen)
 • 1,2 kilo andijvie (2-3 stronken)
 • 600 gram gare kikkererwten
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 1 klein, scherp pepertje, fijngehakt
 • 100 gram rozijnen
 • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
 • 200 gram zwarte olijven, ontpit en gehalveerd
 • 200 gram feta, in blokjes
Laat het kontje aan de stronken andijvie. Snijd elke stronk in 4-6 stukken en zorg ervoor dat elk stuk aan de onderkant heel blijft. Spoel de stronken onder de koude kraan uit om zand te verwijderen. 
Doe 2 eetlepels olijfolie in een grote ovenschaal. Meng het pepertje en de rozijnen erdoor. Bestrooi met wat zout. Verdeel de helft van de knoflook, de helft van de olijven en de helft van de kikkererwten hierover. 
Breng een pan water met wat zout aan de kook. Kook hierin de stukken andijvie 2 minuten en schep ze met een tang of schuimspaan uit het water. Dit moet in 2-3 ladingen, anders past het niet. Laat de andijvie wat uitdruipen en leg dan in de ovenschaal. 
Bestrooi de andijvie met wat zout. Verdeel de rest van knoflook, olijven en kikkererwten over de andijvie. Dek de schaal af met aluminiumfolie.
Zet de andijvie 45 minuten in een oven van 180C. Verwijder dan het folie en bestrooi met de feta. Zet nog even onder de gril tot de feta licht gekleurd is. 

Ik (en mijn afhalers) aten er gnocchi met rucolapesto bij, maar lekker brood of couscous is ook een goede combinatie.

1 opmerking:

 1. En, wat vonden jij en je afhalers ervan? Ik heb hetzelfde probleem met andijvie; een andijvierecept vind ik des te geslaagder naarmate je minder andijvie proeft en bij de meeste gerechten denk ik: zonder andijvie was het lekkerder geweest. Als deze lekker is heb ik weer een manier om een toch goedkope en gezonde groente te verwerken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen