Hartige baklava met geitenkaas, dadels en olijven
- 1 pak filodeeg (500 gram, koeling, turkse supermarkt)
- 300 gram geitenkaas
- 150 gram zonnebloempitten
- 125 gram dadels
- 75 gram zwarte olijven, grofgehakt
- 1 rode peper
- 2 eetlepels verse peterselie
- 2 eetlepels pekmez
- 2 eetlepels citroensap
- olijfolie
Rooster de zonnebloempitten even in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn. Laat afkoelen op een bord en maal ze daarna grof in de keukenmachine.
Hak de dadels fijn (kan ook in de keukenmachine; haal dan wel eerst de zonnebloempitten eruit). Hak de rode peper en peterselie fijn. Meng de zonnebloempitten, dadels, olijven, peper, peterselie door de geitenkaas. Proef of er nog wat zout of (cayenne)peper bij moet. Het mag best wat pittig zijn.
Doe wat olijfolie in een kommetje.
Leg een vel bakpapier op de bodem van een rechthoekige ovenschaal of taartvorm (± 20 bij 30 cm).
Bestrijk het vel bakpapier met olie en leg er een vel filodeeg op. Bestrijk licht met olie en leg het volgende vel erop. Ga zo door tot je 1/3 van het pak gebruikt hebt. Verdeel de helft van de geitenkaasvulling er dun en gelijkmatig over. Leg daarop weer met olie bestreken vellen filodeeg; 1/3 deel. Verdeel hierover de rest van de vulling en dek af met de laatste vellen. Bestrijk ook tussendtijds met olie. Bestrijk ook de bovenkant met olie.
Snijd met een scherp mes kleine rechthoekjes in de bovenkant van het deeg zodat je straks mooie stukjes kunt snijden. Bak de baklava op 180C in ± 40 minuten goudbruin en knapperig.
Maak ondertussen een siroopje door de pekmez en het citroensap en 3 eetlepels water aan de kook te brengen en dit 1 minuut door te koken.
Besprenkel de gare baklava met het siroopje en eet warm.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten