donderdag 18 januari 2018

Groentecrumble met haver, geitenkaas en boerenkooldressing


Heel veel groente gaat er in deze hartige crumble. Spruitjes, bietjes, pastinaak, wortel, pompoen en dan ook nog boerenkool in het sausje dat er bij gaat. Over deze overvloed aan groente gaat een laagje van havervlokken en geraspte geitenkaas dat lekker knapperig wordt in de oven. 

Omdat ik de foto niet terug kon vinden (of geen foto gemaakt had), aten we het nog een keer. Toen liet ik de pastinaak weg en gebruikte zoete aardappel in plaats van pompoen. Zie dit recept als een uitgangspunt en varieer met de groente. 

De afhalers waren ook enthousiast. Eén schreef:" Een heeeeeeerlijke groentebom!".

Groentecrumble met haver en geitenkaas en boerenkooldip

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 personen)
  • 500 gram spruitjes
  • 500 gram bietjes
  • 2 theelepels korianderzaad, grof gevijzeld
  • 500 gram pastinaak
  • 500 gram wortel
  • 1 theelepel venkelzaad, grof gevijzeld
  • 1 theelepel komijnzaad, grof gevijzeld
  • 3 teentjes knoflook, in de schil
  • 2 + 2 eetlepels (koolzaad)olie
  • 1 groene kabochapompoen (± 1 kilo)
  • 1 rood pepertje, fijngehakt
  • 150 gram havervlokken
  • paar blaadjes verse salie, fijngehakt (± 1 theelepel)
  • 300 gram geraspte geitenkaas
  • 400 gram boerenkool aan de stronk
  • 3 eetlepels tahin
  • rasp en sap van 1 citroen
  • ± 1 deciliter yoghurt
Maak de spruitjes schoon en halveer ze als ze erg groot zijn. Kook ze 2-3 minuten voor. Giet af, laat uitlekken en doe ze in een grote ovenschaal (of bakplaat).
Schil de bietjes, snijd ze in blokjes van ± 2 centimeter, doe ze in een magnetronbestendige schaal met een beetje water en verhit 10 minuten op vol vermogen. Schep tussentijds een keer om. Giet af en meng het gevijzelde korianderzaad erdoor. Doe de bietjes bij de spruitjes in de ovenschaal. 
Schil de wortel en pastinaak en snijd in plakjes van een 1/2 centimeter. Als de wortels erg dik zijn, halveer ze dan eerst. Meng de pastinaak en wortel met het venkel- en komijnzaad. Verdeel over de ovenschaal bij de andere groente. Leg de knoflookteentjes aan de zijkant van de groente. Besprenkel met 2 eetlepels olie.
Zet de schaal in de oven die je op 180C zet. Maak dan de pompoen klaar. Was de pompoen en snijd eventuele lelijke plekken in de schil weg. Halveer en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in schijven en die in stukjes van ± 2 centimeter. Meng de rode peper door de pompoen. Doe de pompoen bij de groente in de oven.
Meng in een kom havervlokken, olie, geitenkaas en salie door elkaar. Maal er wat peper over. Verdeel de crumble over de groente. Bak de groentecrumble 20-30 minuten tot de bovenkant lekker krokant is en de groente gaar is. Haal vlak voor het einde de knoflookteentjes uit de schaal. Die heb je nodig voor de boerenkooldressing. 
Ris terwijl de groentecrumble gebakken wordt de boerenkool van de stronk. Breng 1 liter water aan de kook met 2 theelepels zout. Blancheer hierin de boerenkool (eventueel in delen). Doe de geblancheerde boerenkool in een vergiet of zeef en spoel koud. Knijp goed uit.
Doe de boerenkool in een kleine keukenmachine. Doe de gepofte knoflook (zonder velletje), de tahin en citroensap en -raps erbij. Draai tot puree. Voeg de yoghurt toe en meng kort door elkaar. Proef en breng op smaak met peper en zout.
Serveer de groentecrumble met een schep van de boerenkooldressing ernaast. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten