zondag 4 juni 2017

Chili-tomatenjam

Lekker op een boterham met kaas of bij een gebakken eitje. Bij tortillachips kan ook. Of bij het broodje hamburger van de bbq. Met deze zoet-pittige chili-tomatenjam kun je veel kanten op. Hoe pittig je 'm maakt, kun je zelf bepalen. Proef een heel klein stukje van de rauwe peper om te beoordelen of deze scherp of minder scherp is. Bedenk dat de scherpte door de suiker wordt afgezwakt. 

tomaten chilijam op brood met kaas


Chili-tomatenjam

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2-3 potjes)
  • 1 kilo tomaten
  • 4-8 chilipepers
  • 40 gram verse gember
  • 30 milliliter Thaise vissaus
  • 2 theelepels korianderzaad, grof gevijzeld
  • 250 gram geleisuiker
  • 1,5 deciliter azijn
Steriliseer de potjes en dekseltjes. In dit jamrecept kun je lezen hoe je dat kunt doen. 
Leg een schoteltje in de diepvries. 
Breng een pannetje water aan de kook. Kruis de tomaten aan de onderkant in en dompel ze, met een paar tegelijk, 20-30 seconden in het kokende water. Trek met een scherp mesje de velletjes van de tomaat. Snijd de tomaten in stukjes en doe de stukjes tomaat in een pan. 
Was de pepers, verwijder de zaadjes en zaadlijsten (tenzij je extra pit wilt) en hak ze fijn. Doe de pepers bij de tomaat in de pan. 
Rasp de gember fijn boven de pan.
Voeg vissaus, korianderzaad, geleisuiker en azijn toe. Breng aan de kook en roer geregeld. Laat het tomatenmengsel inkoken tot het de dikte van jam krijgt. Test op het koude schoteltje (dat zorgt voor snelle afkoeling) of de chili-tomatenjam goed is. Giet in de schone potjes en draai het deksel erop. 
Ongeopend blijft de chili-tomatenjam zeker 6 maanden goed. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen