Het was het einde van de boekenweek. Op vertoon van het boekenweekgeschenk mocht je gratis met de trein reizen. Dat deden wij. Net als heel veel andere mensen........Dat betekende dus een plekje op het balkon. Gelukkig wel een zitplekje op een traptrede voor mij.
In die toch wel een beetje op elkaar gepropte mensengroep was er nog wel ruimte om ons stukje taart op te eten. Meestal neem ik een plak gewone cake mee voor onderweg, maar nu toverde ik eerst plastic bordjes en vorkjes uit mijn rugtas en daarna een bakje met 3 plakken van deze orange velvet cake. Ik denk dat er best wat mensen jaloers op ons waren.
Orange velvet cake
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis- 100 gram zachte boter
- 50 gram olie
- 50 gram Griekse yoghurt
- 150 gram suiker
- 3 eieren
- 1,5 deciliter wortelsap
- 25 gram maizena
- 1/2 theelepel gemberpoeder
- snuf zout
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1/2 theelepel baking soda
- 200 gram roomkaas
- 25-50 gram poedersuiker
- 1 sinaasappel
Vet een cakevorm in en bestuif met bloem. Leg een stukje bakpapier op de bodem.
Verwarm de oven voor op 170C.
Meng boter, olie, yoghurt en suiker met de mixer in een grote kom tot een romig geheel. Klop de eieren er 1 voor 1 door. Meng er beetje bij beetje het wortelsap door. Zeef maizena, gemberpoeder, zout, zelfrijzend bakmeel en baking soda boven de kom en meng alles snel door elkaar.
Verdeel het beslag over de cakevorm. Bak de cake in ± 50 minuten gaar. Een cocktailprikker die je er in steekt moet er droog uitkomen. Bak anders nog wat langer.
Laat de cake een kwartier in de vorm afkoelen en daarna op een rooster.
Meng voor het glazuur de poedersuiker door de roomkaas. Rasp de sinaasappel erboven en meng de rasp er ook door. Zet weer even terug in de koelkast om wat op te stijven.
Verwarm de oven voor op 170C.
Meng boter, olie, yoghurt en suiker met de mixer in een grote kom tot een romig geheel. Klop de eieren er 1 voor 1 door. Meng er beetje bij beetje het wortelsap door. Zeef maizena, gemberpoeder, zout, zelfrijzend bakmeel en baking soda boven de kom en meng alles snel door elkaar.
Verdeel het beslag over de cakevorm. Bak de cake in ± 50 minuten gaar. Een cocktailprikker die je er in steekt moet er droog uitkomen. Bak anders nog wat langer.
Laat de cake een kwartier in de vorm afkoelen en daarna op een rooster.
Meng voor het glazuur de poedersuiker door de roomkaas. Rasp de sinaasappel erboven en meng de rasp er ook door. Zet weer even terug in de koelkast om wat op te stijven.
Snijd nu de sinaasappel zo dik dat het wit meekomt en snijd de partjes tussen de vliezen uit.
Snijd de afgekoelde cake recht bij en de kontjes eraf. Eet deze zo op of verwerk ze in een trifle-achtig toetje. Snijd de cake overdwars in 3 lagen. Leg de onderste helft op een schaal. Besmeer met 1/3 van het glazuur. Leg hierop de middelste cakelaag en verdeel hier ook 1/3 van het glazuur over. Leg de laatste cakelaag op zijn plek en besmeer met het laatste deel glazuur. Verdeel de partjes sinaasappel over de bovenkant van de cake.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten