donderdag 1 juni 2017

Muhallabieh met aardbeien en rozenwater - Arabisch melktoetje

muhallabieh in een glaasje met aardbeien en rozenwater

Standaard heb ik halfvolle melk in huis. Voor GZQ, voor in de havermout, voor in de koffie. In recepten voor toetjes wordt vaak volle melk gevraagd. Als ik bij het boodschappen doen al weet dat ik een toetje ga maken, koop ik wel een pak volle melk, maar anders gebruik ik gewoon halfvolle melk en dat smaakt ook prima. 't Zou iets minder romig zijn, maar om eerlijk te zijn proef ik dat verschil niet echt. 

In de laatste foodybox zat een pak Jerseymelk. Supervolle melk met een vetpercentage van 6,5% waar gewone volle melk (minimaal) 3,5% vet moet hebben om vol te mogen heten. Daar wilde ik wel een romig toetje mee maken. Ik koos voor Arabische melkpudding, muhallabieh. Eigenlijk is het met suiker gezoete melk die met maizena tot een vla of pudding wordt gebonden. Heel gemakkelijk dus. Door te variëren met de smaakmakers krijg je elke keer net een ander toetje. Deze muhallabieh werd op smaak gebracht met aardbeien en rozenwater. 

Toen ik op Ballymaloe bezig was met koken was er de mogelijkheid om zelf hun Jerseykoeien te melken. Daarvoor moest je wel een beetje vroeg je bed uit, en dat was niet aan mij besteed. Toen ik er was, waren de koeien er net. Inmiddels zijn ze al heel wat jaartjes en koeien verder, en is er genoeg melk om ook te gebruiken tijdens de cooking course. Daar zullen vast heel wat romige toetjes uit voortkomen. 


Muhallabieh met aardbeien en rozenwater - Arabisch melktoetje

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 glaasjes)

  • 45 gram maizena
  • 6 deciliter (half)volle melk
  • 65 gram suiker
  • paar druppels rozenwater
  • 200 gram aardbeien
Meng de maizena met een scheut van de melk tot een glad papje. 
Breng de rest van melk met de suiker aan de kook. Roer geregeld over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. Roer het maizenapapje nog even goed door en giet dan geleidelijk bij de melk in de pan, terwijl je daarin roert. Blijf 1-2 minuten doorroeren tot het mengsel een dikke vla wordt. Zet het vuur uit. Breng de pudding op smaak met een paar druppels (of wat meer naar smaak) rozenwater. Giet de pudding in 6 glaasjes. 
Maak de aardbeien schoon en verwijder de kroontjes. Snijd ze in stukjes en meng met een paar druppels rozenwater. 
Schep vlak voor het serveren de aardbei op de glaasjes pudding. Je kunt de pudding warm, lauwwarm of koud eten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten