dinsdag 1 juni 2010

Vlierbloesemsiroop

Anderhalve week geleden, toen het een dagje bijna zomer was, hebben we heerlijk gefietst. Naar een plekje waar heel weinig auto´s kunnen komen, maar wel veel boten langs varen. En op dat puntje land staan veel vlierbomen. Nu is de bloeiperiode en heb ik een aantal vlierschermen geplukt om er limonadesiroop van te maken. Natuurlijk niet allemaal want ik wil in de herfst ook vlierbessen kunnen plukken om er sap van te maken.

Aanvulling: naar aanleiding van een vraag in de reacties. Een lezer bleef nog zitten met een deel van de beestjes. Als je nu de siroop zeeft door een zeef die je bekleedt met kaasdoek of iets dergelijks blijven de resterende beestjes daar wel in achter. En mocht er toch eentje in de siroop meeglippen, volgens mij ga je er niet dood van.


foto-vliesbloesem

Vlierbloesemsiroop

(ongeveer 1,2 liter)
 • 1 liter water
 • 500 gram suiker
 • 1 theelepel citroenzuur
 • ± 25 gram vlierbloesemschermen 
Zorg dat je vlierbloesem hebt die net open is en geen bruine bloemetjes heeft. Schud de vlierbloesem uit zodat je eventuele beestjes kwijtraakt en knip de grootste groene steeltjes eraf. 
Breng het water aan de kook en los de suiker en het citroenzuur erin op. Laat nog 2 minuten doorkoken. Laat afkoelen tot handwarm en leg dan de vlierbloesemschermen erin. Laat een nacht staan. 
Breng de volgende dag opnieuw aan de kook en giet in gesteriliseerde flessen. Je kan de siroop ook invriezen in een ijsblokjesvorm en de blokjes in een plastic zak in de vriezer bewaren. Als je dan limonade maakt heb je direct koude limonade. 
Voor het drinken verdun je 1 deel siroop met 3-4 delen water. 

3 opmerkingen:

 1. deze wouden jullie toch ook in Dmark kopen toen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een vraagje.Hoe krijg je al die hele kleine beestje er makkelijk uit. Ik maak het nu voor 't eerst. Maar elke keer als ik dacht dat ik ze allemaal uit zo'n scherm had, zag ik er toch weer een paar zitten. Een paar goed schudden is niet genoeg. Of is het niet erg dat het erin komt, omdat het met zeven van de bloesem er wel uitblijft?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De grootste schud je er wel uit. En als er dan nog een paar blijven zitten, en je bekleedt bij het zeven de zeef met kaasdoek of iets dergelijks dan blijven de meesten wel achter. En de paar die er dan nog overblijven, volgens mij ga je daar niet dood van. En je kookt de siroop nog een keer op, dus dood zijn ze wel.

  BeantwoordenVerwijderen