donderdag 24 juni 2010

Risotto met bietenloof

Nee, er staat geen fout in de titel. Ik had zomerbietjes met loof gekocht en de bietjes inmiddels ergens anders voor gebruikt. Maar het is zonde om het loof weg te gooien, want dat is ook te eten. De stengels van het loof zijn eigenlijk gewoon snijbiet, wat ook wel logisch is. Snijbiet is een variant van de "knol"biet, maar dan dus zonder knol. Ik heb er een risotto meegemaakt.

Natuurlijk kun je met gewone snijbiet ook risotto maken. Die lijkt heel erg op dit recept, zoals je in een reactie kunt lezen. 


Risotto met bietenloof

(2 personen)
foto-bietenloof-eetbaar-in-risotto
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 170 gram risottorijst
  • 100 ml witte vermouth
  • 300 gram bietenloof (stengels en blad)
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • ± 1 liter lichte groentebouillon (heet)
  • 75 gram geraspte parmezaanse kaas
  • peper


Snijd de stengels van het bietenloof in dunne boogjes en het blad in reepjes. Houd gescheiden. 
Verhit 1 el olie in een braadpan. Fruit de ui aan, en laat even op laag vuur smoren. Pers het teentje knoflook erboven uit en laat even meebakken. Voeg dan de andere lepel olie toe. Voeg de rijst toe en schep goed om zodat elke korrel bedekt is met een filmpje olie. Giet dan de scheut vermouth erbij en laat deze verdampen. 
Doe de bouillon in een pan en laat deze op het kleinste pitje goed heet blijven.
Voeg dan, onder heel geregeld roeren, beetje bij beetje de bouillon toe. Schep na 10 minuten de stukjes bietenstengel erbij. Blijf scheuten bouillon toevoegen en roeren en laat de rijst op deze manier gaar worden. Misschien heb je niet alles nodig. Dat duurt - afhankelijk van de soort rijst die je gebruikt - zeker 20 minuten. Schep dan het bietenblad, de tijm en de kaas erdoor. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper. 

1 opmerking:

  1. Net klaar met eten. Ik vond het erg lekker. Risotto maak ik regelmatig en dit is weer een heerlijke variant!
    Groet, Adriana

    BeantwoordenVerwijderen