woensdag 9 juni 2010

Goulash

Vroeger was dit één van mijn lievelingsgerechten. En nu vind ik het nog steeds lekker. Alleen soms mist er iets en het is lastig aan te geven wat het nu is. Overleg met mijn moeder heeft nog niet een 100% oplossing opgeleverd. Zij is haar recept kwijt. Maar waarschijnlijk is het het bouillonblokje dat het ´m moet doen. Wij waren dat allebei vergeten in onze laatste goulash. Die wel lekker was, maar toch niet helemaal smaakte zoals die in mijn herinnering zou moeten smaken.


Goulash

(6 personen)
  • 800 gram sucadelapjes
  • 40 gram boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook
  • blikje tomatenpuree
  • 2 theelepels karwijzaad (of kummel)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1/2 - 1 theelepel cayennepeper
  • eventueel 1/4 - 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 rundvleesbouillonblokje
  • 750 gram paprika, in stukken van 2 bij 2 cm
  • eventueel maizena of allesbinder
Snijd de sucadelapjes in blokjes. Smelt de helft van de boter in een braadpan. Voeg, als het schuim is weggetrokken, de helft van het vlees toe en braad dit rondom aan. Schep uit de pan en smelt de andere helft van de boter en bak dan de tweede helft van het vlees rondom bruin. Voeg de ui toe en laat deze ook een beetje bruin worden. Voeg dan de andere helft van het vlees weer toe. 
Pers de teentjes knoflook er boven uit. Voeg de tomatenpuree, het karwijzaad, de paparikapoeder(s) en de cayennepeper toe. Schep goed door elkaar en voeg de tomaten en de helft van het nat van de tomaten en de laurierblaadjes toe. Verkruimel het bouillonblokje er boven. Doe een deksel op de pan en laat 1 uur sudderen. Controleer af en toe of er genoeg vocht in zit en voeg eventueel nog wat van het tomatennat toe. 
Doe de paprika erbij, schep om en laat nog een uur sudderen. 
Proef of er nog zout of peper bij moet. Bind eventueel met wat allesbinder of maizena. 
Serveer met gekookte rijst en doperwtjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten