donderdag 17 juni 2010

Vlierbloesemsorbetijs

Ik ben helemaal in de vlier op het moment. Ik heb een flinke voorraad siroop gemaakt, en in de vriezer zit ook vlierwater. Dat is gewoon water waarin de vlierschermen een nachtje hebben doorgebracht, zodat het nu water is dat naar vlier smaakt. Dat kan ik dan weer, als ik meer tijd of inspiratie heb, weer gebruiken. Bijvoorbeeld voor dit ijs.


afbeelding-vlierbloesemijs

Vlierbloesemsorbetijs

(± 600 ml)
  • 1/2 liter water
  • ± 5 vlierschermen
  • 150 gram suiker
  • 3 eetlepels glucosestroop
  • 1 eiwit 
Schud de vlierschermen goed uit. Leg ze in het water en laat een nachtje staan. Verwijder de vlierschermen. Als je (bijna) zeker wilt zijn dat je alle beestjes kwijt bent, zeef dan door een zeef bekleed met kaasdoek. 
Meng (een deel) van het vlierwater met de suiker en glucosestroop en breng aan de kook terwijl je roert en de suiker oplost. Laat 2 minuten doorkoken. Meng met het restant van het vlierwater en laat afkoelen. Eerst buiten de koelkast, en later daarin zodat het echt koud is voordat je er ijs van gaat draaien. 
Giet het mengsel in de ijsmachine. Voeg na zo´n 20 minuten het iets schuimig geklopte eiwit toe. Laat dan nog zo´n 20 minuten draaien. Hoelang het duurt, hangt af van je ijsmachine. Ik moet dit ijs na het draaien nog even goed op laten vriezen in de vriezer. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten