donderdag 3 mei 2018

Hartige taart met spinazie, tomaatjes en feta en sesamdeeg


Een knapperige korst bij een hartige taart lukt bij mij niet altijd. Het maakt niet uit of ik kant-en-klaar bladerdeeg gebruik of zelfgemaakt korstdeeg. Extra onderwarmte in de oven of voorbakken: de ene keer werkt het wel en de ander keer niet. Ondanks dat we best geregeld een hartige taart eten, heb ik nog geen altijd-succes-methode kunnen ontdekken. 
Wat in elk geval wel verschil maakt is de soort vulling. Die moet niet te nat zijn. In dat opzicht is een hartige taart met spinazie geen goed idee. Spinazie bevat immers veel vocht. Ik heb er zoveel mogelijk uitgeknepen. Verder heb ik de bodem nog met een dun laagje eiwit bestreken en nog even zonder vulling gebakken. Dat heeft deze keer wel goed uitgewerkt. Deze hartige taart met spinazie, feta en tomaatjes had ene knapperige bodem. 

Hartige taart met spinazie, tomaatjes en feta en sesamdeeg

(quichevorm met losse bodem van 24 centimeter doorsnee)
  • 150 gram bloem
  • 50 gram volkorenmeel
  • 110 gram koude boter, in kleine blokjes
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • ± 1 eetlepel ijskoud water
  • 200 gram kleine tomaatjes, gehalveerd
  • scheutje koolzaadolie
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 600 gram verse spinazie
  • peper, zout
  • 3 eieren
  • 150 gram feta, in blokjes
Meng bloem, volkorenmeel, boterblokjes en sesamzaad in de een keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Voeg het water door en draai nog kort tot alles samenkomt tot een deegbal. Duw deze iets plat en doe in een plastic zakje (of bakje kan ook) en laat minimaal een half uurtje rusten in de koelkast.
Leg de gehalveerde tomaatjes met het snijvlak naar boven in een ovenschaal, besprenkel met een beetje olie, bestrooi met peper en zout en de helft van de oregano.
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de vorm en vet de zijkanten in. Rol het deeg uit tot een ronde lap met een doorsnee van ± 30 centimeter. Bekleed de vorm met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier op het deeg en leg hierop een blindbakvulling.
Zet het deeg nog even terug in de koelkast terwijl de oven voorverwarmt tot 175C. Bak de deegbodem 20 minuten met blindbakvulling en dan nog 10 minuten zonder. Bak de tomaatjes mee in de oven.
Maak in die tijd de rest van de vulling.
Was de spinazie en laat met iets aanhangend vocht kort slinken in een hete hapjespan. Laat uitlekken in een vergiet of zeef en duw het grootste deel van het vocht eruit. Bestrooi met een beetje peper en zout.
Splits 1 ei en houd een lepel eiwit apart om straks de bodem mee te bestrijken. Nu kunnen alle eieren door elkaar geklopt worden, samen met wat peper en zout en de rest van de oregano.
Bestrijk de voorgebakken deegbodem met het achtergehouden eiwit en bak 2 minuten.
Verdeel de spinazie over de bodem. Giet het eimengsel erover. Verdeel de feta en tomaatjes over de taart. Bak de taart nog ± 35 minuten op 175C tot de vulling gestold is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten