De laatste keer toen ik vlees bij OK-vlees bestelde (daar koop ik buikspek, longhaas en ander vlees waar soms wat lastig aan te komen is) kocht ik ook een boerenkotelet. Een dikke karbonade, met een extra lang botje eraan. Die lag nog steeds in de vriezer, toen ik de Delicious van mei 2018 door las met daarin een recept voor een karbonade uit de oven met krieltjes, lentegroente en feta. Dat leek me lekker. Ik paste het wel een beetje aan aan mijn manier van koken. Want zo'n minicourgette uit het oorspronkelijke recept is natuurlijk erg leuk, maar is èn moeilijk verkrijgbaar èn een heel stuk duurder dan een gewone courgette.
Varkenskotelet met rode aardappeltjes, peen, courgette en feta uit de oven
- 500 gram roodschillige aardappeltjes
- 400 gram waspeen
- 1 niet al te grote courgette (± 250 gram)
- 2 teentjes knoflook, in plakjes
- 4 blaadjes salie, in reepjes
- blaadjes van ± 6 takjes oregano
- peper, zout
- ± 12 tros-kerstomaatjes - per 3/4 bij elkaar
- 1 dikke varkenskotelet, met lang, schoongemaakt bot (± 400 gram)
- 50 gram feta
- 50 gram waterkers
Boen de aardappels schoon en snijd ze in stukjes van 2-3 centimeter. Kook ze in een laagje gezouten water ± 5 minuten. Schep uit de pan op een bord en laat even uitdampen.
Snijd de waspeen in schuine stukken van 3-4 centimeter en kook ± 5 minuten in het water van de aardappels. Giet af.
Snijd de courgette in 1 centimeter dikke halve plakjes.
Verhit een koekenpan en doe er een beetje olie in. Bak de aardappeltjes op de snijvlakken bruin. (Deze stap kun je overslaan. In plaats daarvan schep je de aardappeltjes om met een beetje olie. Maar op deze manier krijg je een mooi goudbruin korstje op de aardappels en in de oven vind ik het altijd maar afwachten of ze mooi bruin worden.)
Verdeel de aardappel, bospeen en courgette over een grote ovenschaal. Bestrooi met knoflook, salie, oregano, peper en zout en besprenkel met wat olie. Verdeel de tomaatjes erover.
Zet de schaal in een oven die je op 180C instelt.
Bestrooi de kotelet met peper en zout.
Verhit nog wat olie in de koekenpan en bak de kotelet aan elke kant 1-2 minuten om hem een mooi bruin korstje te laten krijgen. Leg dan bovenop de groente. Steek een thermometer in het dikste deel van het vlees en stel in op 70C. Laat de kotelet tot deze temperatuur garen. Dat duurde bij mij ± 25 minuten.
Verdeel de feta over de kotelet en de waterkers over de groente.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten