maandag 21 mei 2018

Pavlova met zelfgemaakte advocaat en mango


Bij de foodswap van februari viel mijn oog op de zelfgemaakte advocaat. Ik maakte toen toch de brownies, maar de advocaat bleef wel in mijn hoofd hangen.
Voordat ik aan de slag ging googelde ik eerst een aantal andere recepten. Dit was een leuke ingang tot de wereld van het zelf advocaat maken. Vooral de grote hoeveelheid reacties van iedereen die vindt dat zijn manier (of zoals zijn moeder of oma advocaat maakte) toch echt de lekkerste advocaat oplevert. In elk geval ontdekte ik iets nieuws: de advocaatmaker. Een hoge, dunne bus met een er precies inpassende klopper met gaatjes die je in een pan kunt zetten. Daar had ik nog nooit van gehoord, maar in de omgeving van Barneveld zul je die vast bij de kringloop tegen kunnen komen. De verhouding drank:ei(geel):suiker varieerde nogal. Het resultaat varieert dus ook van een wat een dunnere, schenkbare advocaat tot een dikke, romige vla-achtige advocaat. Ook de soort drank varieerde: wodka, inmaakbrandewijn, jenever. Ik ging voor de inmaakbrandewijn. De man bij de slijterij bekeek mij een tikje bevreemdend aan toe in om inmaakbrandewijn vroeg. Omdat inmaakbrandewijn meer suiker bevat dan jenever of wodka, was ik wel wat zuiniger met de suiker. Mijn advocaat was relatief vloeibaar.

Daarmee had ik dus een potje advocaat. Wat ging ik daar nu mee doen? Een lekker toetje werd het: een pavlova met mango en advocaat. Voor de pavlova keek ik even in een kookboek van Nigella. Ik weet niet voor wat voor een weeshuis zij pavlova maakte, maar 8 eiwitten (en de daarmee gepaard gaande 500 gram suiker) is echt heel veel. Ik gebruikte 3 eiwitten (en 180 gram suiker) en had een pavlova van toch wel 22 centimeter doorsnee waar je echt wel voor 8 personen een toetje mee had.


Pavlova met zelfgemaakte advocaat en mango

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)


recept voor advocaat:


  • 2 eieren
  • 3 eidooiers (de witten gebruik je voor de pavlova)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 250 milliliter inmaakbrandewijn
Boen een glazen pot goed schoon en spoel na met kokend water. Laat omgekeerd op een schone theedoek uitlekken. 
Klop eieren, eidooiers, vanillesuiker en kristalsuiker in een hittebestendige kom door elkaar. Het hoeft niet heel luchtig te worden maar de suiker moet wel oplossen. Meng de brandewijn erdoor. Zet de kom op een pan met daarin een laag bijna kokend water. Roer (en blijf roeren) tot het mengsel dikker wordt. Dat duurt wel even. De advocaat is goed als deze gebonden is en een dikte van dunne vla heeft. Haal de kom van de pan af. Zet de kom dan in de gootsteen waarin je een laag koud water hebt gedaan. Roer totdat de advocaat tot kamertemperatuur is afgekoeld. Giet de advocaat in de schone pot en bewaar in de koelkast. 
Je kunt de advocaat ook direct in een pan op laag vuur maken. Dat heb ik gedaan en dat werkte voor mij goed. Op deze manier is het helemaal belangrijk dat je goed roert omdat anders het onderste in de pan te gaar wordt en je een alcoholrijk, zoet roerei krijgt in plaats van een vla. recept voor pavlova:


  • 3 eiwitten
  • 180 gram fijne kristalsuiker
  • paar druppels azijn
  • 1 theelepel maizena
  • 1 rijpe mango, in dunne plakjes
Zorg dat je kom en gardes vetvrij zijn. Veeg ze eventueel even af met een stukje keukenpapier met wat citroensap. Zorg ook dat er geen spoortje eigeel in het eiwit zit. Ook dat is vet, en vet voorkomt dat het eiwit stijf wordt.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en teken hierop een cirkel van 22 centimeter. 
Verwarm de oven voor op 180C
Klop de eiwitten stijf. Klop er dan in gedeelten de suiker door tot je een glanzend, dik schuim hebt. Klop met de laatste lepel suiker ook de azijn en de maizena mee. Verdeel het schuim in een laag over de cirkel waarbij je in het midden een lichte kuil creëert zodat de rand iets opstaand is. 
Zet de in de oven en verlaag direct de temperatuur naar 150C. Bak de pavlova in ± 1 uur tot deze een knappende buitenkorst heeft en een droge onderkant. De binnenkant mag nog een tikje kleverig zijn. Laat de pavlova in de oven afkoelen. Bewaar in een luchtdichte verpakking. 

Verdeel vlak voor het serveren de advocaat over de pavlova en bedek met de plakjes mango. De advocaat maakt het schuim snel zacht en dat is niet zo lekker dus doe dit echt pas vlak voordat je dit dessert gaat eten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten