donderdag 31 mei 2018

Crumble met appelmoes, rabarber en aardbei + foodybox

Een aantal weken geleden kreeg ik weer een foodybox. Inmiddels is bijna alles geproefd. Het zou niet goed zijn als er nu nog veel over was, want deze keer zaten er relatief veel verse producten in. De mooie paddenstoelen vond ik het leukst om te krijgen. Ik had ze nog nooit gegeten en je vindt ze ook niet in de supermarkt. 

Niet vers, in de zin van kort houdbaar, was een pot appelmoes van alleen maar appels. De zeer zeldzame keer dat ik zelf appelmoes maak, doe ik het ook zo: alleen appels, geen extra suiker. Nu houd ik eigenlijk niet zo van appelmoes. Vroeger thuis kregen we dat bij de patat, maar dat hoefde ik ook niet. En ik weet bijna zeker dat ik nooit een schep appelmoes door het eten van een klein mannetje Q heb gedaan om hem iets te laten eten wat hij eigenlijk niet lekker vond. Appelmoes door je prakje: niet lekker, dus waarom zou je dat dan wel aan je kind geven? Om te voorkomen dat die pot over een jaar nog in de kast zou staan, heb ik 'm verwerkt in een crumble, waarvoor ik normaal een appel in stukjes zou snijden. Voor de appelmoes zijn zeker zoete appels gebruikt, want de crumble was, zelfs met de rabarber erdoor, niet te zuur. Er zat natuurlijk wel wat suiker door het kruimeltjesdeeg, maar het fruit proefde ook lekker zoet. 


Overigens was deze crumble mijn moederdagontbijt. Door deze moeder zelf gemaakt ;.) .

Crumble met appelmoes, rabarber en aardbei

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 200 gram rabarber
  • 200 gram aardbeien
  • 350 gram appelmoes zonder toegevoegde suiker
  • 50 gram koude boter
  • 40 gram volkorenmeel
  • 40 gram havermout
  • 30 gram suiker
Was de rabarber, en snijd met een scherp mes in dunne (4-5 millimeter) plakjes. Doe in een ovenschaal.
Maak de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en halveer als ze erg groot zijn. Verdeel over de rabarber. Schep de appelmoes op de aardbeien. 
Snijd de koude boter in echt kleine blokjes (4-5 millimeter). Meng meel, havermout en suiker erdoor. Verdeel dit over het fruit. 
Bak de crumble op 200C in 25-30 minuten goudbruin. 

Foodybox


Wat deed ik met de rest van de foodybox?

* De zoete tomaatjes picknickten lekker weg tijdens een wandeling.

* De feta gebruikte ik in dit gerecht van een varkenskotelet uit de oven.

* De cottage cheese vormde het onderste laagje van een salade (uitsmeren op een bord) van rode sla, dunne plakjes gele biet, partjes sinaasappel, een restje waterkers en wat pompoenpitten. Ik proefde trouwens de toevoeging van de hummus er niet in terug. Met het andere bakje probeerde ik - helemaal hip en healthproof - pannenkoekjes te bakken, maar dat ging niet zo gemakkelijk. * De kaas en kaaskoekjes aten we lekker bij de borrel. Evenals de heksenkaas, waar GZQ als puber vol op aanviel. Ik vind het te zoet. Nou ja, borrel. Ik drink zelden alcohol, en manlief bij vlagen ook niets. Maar die biertjes zullen vast in de smaak vallen bij hem.

- De mooie paddenstoelen moest ik snel in mijn eentje verorberen. Dat werd een avond risotto met paddenstoelen en een lunch met noedels, sojasaus, edamameboontjes en sesam. De rest heb ik ingemaakt in azijn. Of dat lekker is geworden moet ik nog gaan ontdekken. 


* De oranje paprika schitterde bovenop op een hartige taart.

* Met de boerenyoghurt maakte ik een ouderwetse vla eh... yoghurtflip.

Hier kun je nog een promotiefilmpje vinden van alle producten uit deze foodybox. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar nooit naar kijk omdat ik het leuker vind om verrast te worden als ik de doos open maak. Ook al kan het in verband met de boodschappenplanning soms wel handig zijn als ik wel zou kijken.

2 opmerkingen:

  1. Mocht q mee ontbijten op moederdag? En hoe hip dat je meegaat met de avg.

    BeantwoordenVerwijderen