donderdag 24 mei 2018

Ovenschotel met andijvie, aardappelplakjes, chorizo en kaas - foodblogswap


Mariëlle houdt van ovenschotels. Daarom koos ik voor de foodblogswap - ik mocht deze maand van haar blog koken - een ovenschotel. Met andijvie. Zo vaak eten we dat niet. Ik blijf dat een beetje lastig groente vinden omdat je 'm niet zo snel combineert met een andere groente of, als de kookplannen anders uitvallen, wel weer door een pasta of prutje voor bij de rijst doet. En zo'n krop blijft ook niet heel lang mooi. Dat is in elk geval mijn eigen draai aan het recept van Mariëlle. Ik houd niet zo van voorgesneden aardappels en groente. Ik gebruik een stronk andijvie en hele aardappels. Verder paste ik de hoeveelheden wat aan, want 400 gram andijvie voor 4 personen vind ik een beetje krap. De spekjes verving ik door chorizo. Omdat dat flink was smaak geeft, liet ik de kip maar weg. Met kaas en chorizo heb je wel genoeg dierlijke eiwitten.

Je zou zeggen dat een kaaskorstje bijna alles lekker(der) maakt. Dat viel een beetje tegen voor GZQ. Hij vond het, ondanks de kaas, niet zo geslaagd. Misschien was de andijvie deze keer ook een tikje aan de bittere kant.


Ovenschotel met andijvie, aardappelplakjes, chorizo en kaas - foodblogswap

(4 personen)
  • 800 gram aardappels
  • 800 gram andijvie
  • 150 gram chorizo, in hele kleine blokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 deciliter slagroom
  • 1 theelepel gedroogde oregano (of gebruik wat verse kruiden die je hebt)
  • peper, zout
  • 100 gram geraspte kaas
Snijd de andijvie in dunne reepjes. Laat de gootsteen (met de stop erin) vol lopen met water en doe de andijvie in het water, maak alles even los en laat dan even drijven. Het zand zakt dan naar beneden. Schep de andijvie uit het water in een vergiet en laat goed uitlekken. 
Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Kook de aardappelplakjes 5 minuten voor en giet af. 
Bak ondertussen de choriz (in eigen vet) uit in een grote hapjespan of wok. Fruit de ui een paar minuten mee. Voeg dan - in delen - de andijvie toe en laat omscheppend slinken. Doe de andijvie in een ovenschaal. Verdeel de aardappelplakjes erover. 
Roer de slagroom en de kruiden door elkaar en voeg peper en een klein beetje zout toe. Giet over de aardappelplakjes. Bestrooi met de geraspte kaas. Bak de andijvie-ovenschotel 15-20 minuten op 180C tot de kaas gesmolten is en een bruin korstje begint te krijgen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten