donderdag 17 mei 2018

Springrolls - rijstloempia's - met ananas en Thais basilicum


Vorig jaar had ik Thais basilicum gezaaid en dat was zowaar goed opgekomen en uitgegroeid tot een volle basilicumplant. Voordat we met vakantie gingen moest ik dat natuurlijk nog wel in een lekker gerecht verwerken. We hebben wel lieve buren die de plantjes doen als we weg zijn, maar het zou jammer zijn als ik een verpieterd plantje aan zou treffen na terugkomst. 
Passend bij het warme zomerweer van toen maakte ik springrolls. Ongebakken, verse loempia's van rijstvellen die je even in water weekt tot ze zacht zijn. 

Ik heb natuurlijk altijd teveel vulling, dus met dezelfde ingrediënten maakte ik ook nog een salade zoals je op de foto kunt zien. Dat is wel wat makkelijker dan de loempia's rollen. De hoeveelheden in dit recept zijn overigens wel passend, maar als je een hele verse ananas hebt dan heb je wel wat meer dan 200 gram. 


Springrolls (rijstloempia's) met ananas en Thais basilicum

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 12 stuks)
  • 200 gram tauge
  • 200 gram verse ananas
  • paar takjes Thais basilium
  • sap van 1 limoen
  • 20 gram palmsuiker, fijngemaakt
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 klein groen pepertje (rawit), heel fijn gehakt
  • 2 theelepels sesamolie
  • 3 eetlepels ongezouten pinda's grof gehakt
  • 12 rijstvellen (doorsnee 20 centimeter)
Doe de tauge in een kom en overgiet met kokend water. Spoel daarna weer koud met koud water en laat goed uitlekken. Dep eventueel droog met een stukje keukenpapier.
Snijd de ananas in dunne plakjes.
Haal de blaadjes van de takjes Thais basilicum (je hebt 24 mooie blaadjes nodig).
Meng de palmsuiker door het limoensap en roer tot de suiker is opgelost. Meng er vissaus, peper en sesamolie door. Proef of de balans zoet/zuur/pittig goed is en pas anders aan.
Pak een kom of schaal waarin de rijstvellen passen en doe daar koud water in. Leg een vel rijstpapier ± 20 seconden in het water tot het plooibaar is. Laat goed uitdruppen en leg plat neer. Verdeel wat tauge, ananas en 2 blaadjes Thais basilicum iets onder het midden van het vel. Vouw de onderkant over de vulling heen. Vouw de zijkanten naar binnen en rol verder op. Dip de springrolls in het sausje en bestrooi met wat pinda's.

Je kunt zelf alle springrolls maken. Ik bestrijk daarvoor het bord waar ik ze op leg heel dun met een drup (sesam)olie om vastplakken te voorkomen. Je kunt ook een bak water op tafel zetten en iedereen zijn eigen rolletje laten rollen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten