maandag 28 mei 2018

Toetjes en yoghurtflip


"Hebben we een toetje?" Ja, er is altijd yoghurt in huis, dus feitelijk kunnen we altijd een toetje eten. Maar GZQ bedoelt dan eigenlijk griesmeelpudding of tiramisu. Dat hebben we soms. Verder ook wel eens een ijsje, maar een bakje van het een of ander uit de enorme keuze die het toetjesschap van de supermarkt tegenwoordig biedt, komt eigenlijk nooit op tafel. 
Ik heb geen toetje nodig om mijn avondmaaltijd te completeren. Toen ik opgroeide hadden we wel altijd een toetje. Misschien moesten we wel een toetje omdat we daarmee een deel van onze eiwitten binnenkregen? Yoghurt met suiker, een ei (= yoghurt met in het midden een rondje vla) en soms een omgekeerd ei (= vla met in het midden een rondje yoghurt). Iets luxer was bramensap in de yoghurt (we gingen altijd bramen plukken in de herfst) en soms zelfs mochten we een vlaflip maken in een glas van yoghurt, vla en bramensap. Met natuurlijk een rietje. Op zondag hadden we soms chocoladevla (met slagroom) en als er dan nog wat over was, mochten we op maandag een rondje chocoladevla in de vanillevla. Soms ook een Mona-pudding, die dan in zessen verdeeld werd. Manlief vond dat maar heel karig toen hij voor het eerst bij ons thuis kwam. Zij hadden elke zondag ijs met slagroom. Overigens ging dat ijs op de weegschaal om te voorkomen dat bepaalde personen gingen bekvechten over wie er het meeste ijs had. En wie aan de beurt was om de slagroomkom mocht uitlikken stond op de kalender. 

Genoeg toetjesherinneringen, tijd voor een ouderwets toetje met een moderne twist. 


Yoghurtflip met aardbeien en rozenwater

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3-4 personen)
  • 300-400 milliliter volle (boeren)yoghurt
  • 300-400 milliliter (boeren)vanilleyoghurt
  • 150 gram aardbeien
  • paar drupjes rozenwater
  • evt poedersuiker
Pureer de aardbeien met een staafmixer. Roer er naar smaak rozenwater en eventueel wat poedersuiker door. Dat laatste is waarschijnlijk niet nodig. In de vanilleyoghurt zit ook al suiker en de gewone yoghurt die ik gebruikte is niet zuur van smaak. 
Maak ik mooie, hoge glazen afwisselende laagjes van aardbeiensaus, yoghurt en vanilleyoghurt. Serveer met een lange lepel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten